Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Sírok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,477,250 forint, még hiányzik 1,522,750 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sírok. Az édesapámért. A testvéremért. A nagyszüleimért: az életet művészien játszó Vendelért, az életét eljátszó Ignácért; az alig ismert Mariskáért, a madárcsontú Juliskáért. A barátaimért: Juditért, Ciliért, Feriért, Gáborért. A kezeim között megtöpörödött Irma néniért.

Sírunk. A művészekért, a sportolókért, az írókért, a zenészekért, a popkirályokért. A figyelmes szomszédokért; a halálba vert kisgyermekekért; az utakon veszőkért, a kórtól korai távozókért; a hóban fagyottakért, a bányász hősökért. Mi a hőseinkért, ők a hőseikért.

Sírunk-sírtok. Auschwitz (Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau) és a Gulág (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej) miatt. A vagonokban elhurcoltakért – múltunk földbe zárt áldozataiért. A sikoly nem zene, a dirigens őrült. A németekért, az oroszokért. Magyarjainkért. A romáinkért, a zsidóinkért; katonáinkért, a másokért. Soha meg nem szépült nőkért, görcsbe rángott férfiakért, beteg kisfiúkért, kislányokért. Eltávozott szerelmeinkért.

Sírok. Díszesek és hivalkodóak. Gaztengeresek. Spicces módra megdőlt fejfák. Nap égette, jég meglyukasztotta feliratok. Egyszer valaki voltál. Elhagyottak és elhanyagoltak. Merre jár a szerettetek? Sírok fából, kőből, gránitból, műkőből, márványból. Emitt egyszemélyes, kétszemélyes; amott nyugszik az egész család(od). Gazdagoké és szegényeké. Senkié és mindenkié.

Sírok. Cserjék, örökzöldek, virágok ölelésében. Illatosak, színesek. Őrzik békességed krizantémok, őszirózsák, szegfűk. Ha elalszik a gyertyád, zsebkendődbe áztattad emlékeid könnyeit, átélted újra a szép szavakat, simogatásokat, csókokat, bohóckodásokat, akkor menj. Mennünk kell tovább. Tenni a dolgunkat. Élni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.