Május 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valósághajlító

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igyekeztem úgy tenni, mintha semmi nem történt volna, mintha bőven beleférne a normális gondolkodásba Orbán Viktor szóvirágoktól ékes propagandabeszéde. Igyekeztem, de nem jártam sikerrel. Képtelen vagyok kiheverni ezeket a kijelentéseket:

A magyarok ma már újra elhiszik, hogy többre képesek, mintsem hogy ügyesen lavírozzanak és alkalmazkodjanak; Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem időnként mer magyarul gondolkodni.

Ez látható az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, a külpolitikán, a határvédelmen vagy a migrációs politikán is.
A saját logikánkat követjük, ehhez jó adottságaink vannak, a svédekhez hasonlóan egyedülálló a nyelvünk és egyedülálló az észjárásunk.

Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően – a magunk akarata szerint – a valóságot is képesek vagyunk hajlítani. (MTI)

Tessék mondani, hogy gondolkodik Magyarország? A Balaton ugyanúgy, mint a Bakony? Vagy eltérően? A Duna egészében magyarul gondolkodik, vagy csak az a szakasza, amelyik átfolyik az országon? Esetleg a partja gondolkodik magyarul, mert a többi úgyis csak jön és megy?

Ha mostantól Magyarország mer gondolkodni, akkor eddig miért nem mert? Mitől félt? Szlovákiától? Esetleg Ausztriától? Vagy ebben is Soros György a ludas?

Honnan lehet tudni, hogy Magyarország gondolkodik mostmár? Ráncolja a homlokát? Kattognak a fejében a fogaskerekek?

Mi látszik az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, a külpolitikán, a határvédelmen vagy a migrációs politikán? Hogy Magyarország egyáltalán gondolkodik, vagy hogy magyarul gondolkodik, mert már bátor lett?

Mihez vannak jó adottságaink? Hogy a saját logikánkat kövessük? Akinek nincsenek ilyen adottságai, az mit követ? Mások logikáját? A kelő holdat? A saját árnyékát? És ha igen, milyen nyelven? Svédül, ami éppen olyan egyedülálló, mint a magyar? Ha a mi észjárásunk olyan egyedülálló, mint a svéd, akkor ezek szerint van két egyedülálló, egymásra hasonlító észjárás? De akkor az már nem egyedülálló, ha jól számolom. Vagy ebben az az egyedülálló, hogy nem egyedülállóra mondjuk azt, hogy egyedülálló?

És most jutottunk el a valósághajlításhoz. Én láttam régebben egy filmet. Az volt a címe, hogy Az utolsó léghajlító, ha jól emlékszem. Én akkor (és azóta is) azt hittem, hogy mesefilm. Ezek szerint dokumentumfilm volt?

A valóság hajlítását hogyan kell értelmezni? Például a Századvég tanulmánya már az a kategória? Vagy ott kezdődik, amikor a kormánypropaganda oldalak valamelyike hírt hamisít? A statisztikák szabad értelmezése már hajlítás, vagy az csak pöckölgetése a valóságnak? És még egy csodálatos Gondolat Orbán Viktorból. Tól:

Magyarország vezetőinek nem csak a politikában, de a gazdaságban, a tudományban, a szellemi életben is meg kell érteniük, hogy aki helyt akar állni a jövőért folytatott küzdelmekben, meg kell tanulnia a hajózást a globális adatfolyamok, az információáramlás óceánján.

A dolgok jelenlegi állása szerint a fent felsoroltak valamennyien Orbán Viktor. A politika és a tudomány nem része a szellemi életnek? Miért kell küzdeni a jövőért? Már csak azért kérdezem, mert eszembe jutott egy kocsmákban gyakran kiplakátolt jelmondat: Holnap ingyen sör. De ugye holnap soha nincs egy adott jelenben, hanem kizárólag a jövőben. Tehát ingyen sör sincs. Ahogy jövő sincs, amiért hajózni kellene az információáramlás óceánján.

Lenne még egy csomó kérdésem, de már csak egyet teszek fel: nem használnak a gyógyszerek?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.