Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


És egy nyomorult lázárjános nem sok, annyijuk sincs, hogy minden csütörtököt mondjon nekik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ötéves a korrupcióellenes együttműködés.

Hagyok időt. Abból van, dögivel. Még nem kezdem el. Nem hajt a habony. Olvasgassátok még egy kicsit az alcímet. Ízlelgessük együtt. Ötéves… pedig mintha tegnap kezdődött volna, olyan… hiába, jó társaságban állni látszik az idő, bár a szekér szalad, ahogyan Áder János két széles mosoly közt fogalmazott a „Legfőbb kincsünk, a víz, mert anélkül sajnos mind elég gyorsan megdöglünk, kivéve aki tagja a Pártnak” című előadásában, Vanuatun, a háromhetes környezetmegóvási konferin.

Korrupcióellenes együttműködés. Magyarországon. Van az a pénz, amiért beszállhatsz… És nem ma kezdtük, már öt éve megy az együttműködés, frappánsan. Azt hiszem, meg is látszik, egyetérthetünk. A parlament felszólítja a kormányt, hogy teremtse meg a korrupció elleni együttműködés törvényi alapjait. Védje meg az országot. Építsen stadionokat. Lopja el mindenünket. Az a törvény, szépen meg van hozva, szóltok, mire kell, csináljuk, azért vannak a jó spannerok, kis pénzér’, okosba’.

A parlament a kormányt. Felszólítja. Tiszta szerencsénk, hogy szóba állnak egymással. Sőt, időnként az az érzésem, mintha ebben-abban egyet is értenének egy kicsit. Mondjuk úgy nagyjából mindenben. Felszólítja. A jobb kezem a balt, hogy vakarja meg. A Boda András törvényesen felszólítja az engemet. Hozzám szóltál, csillagom? Figyelek, hát hogy a frászba ne figyelnék, az az én hivatásom és nem is kevés. Na, vettem. Kicsit gondolkodom rajta, megrágom, de egye fene, végül csak belemegyek.

A parlament meg a kormány: én és énke. De hát csak muszáj lenne elhinnem, hogy amúgy itt mindenki tök független: végtére is valami ilyesmi a demokrácia lényege, legalább az egyik szegmens. Máshol, úgy értem, máshol, nyomorultabb helyeken, ahol már a túlérett, megerjedt kapitalizmus gőzei elkábítják a széles néptömegeket, akik azt hiszik, normálisan élnek, pedig egy frászt. A szívük mélyén ők is azt az utat akarják járni, amit mi – csak nem tudják normálisan artikulálni a vágyaikat, mert a fagyasztói társadalom leizélja az agyukat. És egy nyomorult lázárjános nem sok, annyijuk sincs, hogy minden csütörtököt mondjon nekik.

Itt, nertársak, példás együttműködés van. Új egység, komáim. Harcba szállunk, öt éve már, a korrupció ellen. Ami persze nincs is, ez a nagy helyzet. Máshol már volt hogy volt, meg amikor ez a rohadék nyugdíjkilövető gyurcsányi volt, meg a buziliberálmigránbolskommerek, nem beszélve akkor Mohácsról, meg Haynau, és Trianon, na pláne, ne is mondjam, és akkor most meg csodálkozunk, hogy a polgári kormánynak ég a keze alatt a köröm? Hogy nem minden fenékig azonnal? Hm? Mi ez a kádárvircsaft? Korrupció itt nincsen, feleslegesen tetszik keresni, hát kereste már a Nemzeti Korrupciókereső Fórum is fél éven át, de nem talált belőle egy morzsányit se.

Aztán a kormány felszólította a kormányt, hogy utaljon ki a NKF részére hat és fél milliárd forintot, mert ennyibe került a keresés. Rohadtul keresték. És mégse. Most várják a korrupcióvadászokat is amúgy, lehet jelentkezni: lesz az országban első körben huszonnégy Korrupciókereső Akadémia. Képzés meg minden. Törvényesen. Az Állami Számvevőszék, azaz az ÁSZ amúgy konferenciát is szervezett. És örömteli fejlemény, hogy két vadiúj tag is csatlakozott a korrupcióellenes állami szervek sorába. Mondom a két újat: Magyar Nemzeti Bank és Közbeszerzési Hatóság.

Én most kicsit ledőlnék, ha nem haragszotok. Mondjuk úgy negyven-hetven évre. Elrakatom magam folyékony nitrogénbe – hátha annyi idő alatt a tudomány feltalál valamit, ami elmulasztja a pártokat. Azt még elmesélem azért, hogy a konferencián kiderült (a továbbiakban nem a saját agyszüleményeim következnek, csak szólok), Pintér Sándor szerint a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni; Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke elmondta, „… a korrupció elleni küzdelem legfontosabb feladata, hogy megalapozza az emberek bizalmát azzal kapcsolatban, hogy a közügyek rendben zajlanak…”; a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs úgy vélte, a korrupció elleni harc legfontosabb eleme a hitelesség; míg dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kijelentette: „A korrupció legalacsonyabb szintű megjelenése is aláássa egy szervezet működését, amiből logikusan következik, hogy nincs elfogadható szintje a korrupciónak.”

Ezt a mondatot a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondja ki, nyilvánosan. E bank elnöke dr. Matolcsy György. Amiből logikusan következik. Aláásva is.

Szerző: Boda András

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/hetlovet

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.