Június 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az utcán naponta születnek a hősök

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Ismét itt a hétfő, ráadásul holnap kezdődik az iskola, ránk zárják a határokat, szóval nem fogunk unatkozni mostanában. Igaz, eddig is gondoskodott a kormány a szórakoztatásunkról. Például minden nap megtudhattuk, kinek lett negatív a vírustesztje. Ez nagyon hasznos, mert én aludni sem tudtam addig, ameddig nem jött hivatalos tájékoztatás Hende Csaba vagy Varga Judit aktuális egészségi állapotáról. Ha már ennyire lendületbe jött a tudomány, hasznos lenne legalább a kormánytagok esetében megejteni egy munkaalkalmassági vizsgálatot is. Kiemelt figyelemmel a mentális alkalmasságra. Annak eredményét legalább akkora lelkesedéssel várnám, mint a vírusteszt pozitív vagy negatív voltát. Sőt!

Az origós Manyikáról tegnap kiderült, hogy nem csak a mondanivaló értelmes megfogalmazása terén küzd kihívásokkal, de prűd is. Történt, hogy Juhász Péter azt találta írni a közösségi oldalára Vidnyánszky Attila térfoglalása kapcsán, hogy mindenkinek fel kellene állnia, a nagyszerű rendező pedig basszon egyedül. És akkor húha, leírt ilyen csúnya szót a radikálisbaloldaliagresszívmunkanélküli  (lehet, hogy kihagytam néhány jelzőt) Juhász Péter, amiből máris jól látszik, hogy a világhírű művészt támadja A baloldal. Idézem Manyika cikkének elejét. A többi itt olvasható, de senkit nem bátorítok, csak az olvassa el, akinek van felesleges öt perc az életében.

Újabb, durván agresszív támadást indított a radikális baloldal egyik képviselője a rend és a normalitás ellen. Ezúttal Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának törvényesen kinevezett elnöke a célpont. Juhász Péter, a többszörösen megbukott egykori politikus a Facebook oldalán a „b.sszon egyedül” kifejezéssel próbált hergelni az Európa-szerte elismert művész ellen. Az alpári stílus egyáltalán nem új a baloldalon, emlékezhetünk Hadházy Ákos parlamenti trágárságára, vagy a nyilvánosság által Trágárkának elnevezett Nagy Blankára, aki másfél évvel ezelőtt hol a DK-val, hol az MSZP-vel, hol a Momentummal turnézta körbe a fél országot. (Origo)

Ez már bőven a szánalmas propaganda kategória. Azt meg sem kérdem, miféle rendről beszél Manyika, pláne mióta normalitás erővel elfoglalni egy egyetemet az Európai Unióban, csak annyit jegyeznék meg, hogy nem a nyilvánosság nevezte el Nagy Blankát (aki okosan kivonult a közéletből) Trágárkának, hanem valamelyik közpénzzabáló pártlap propagandistája. Most nem fogom előkotorni, melyik volt, mert mindegy is. Az Európa-szerte elismert művészt véleményem szerint nincs miért tisztelni. Aki képes részt venni ebben a szemétségben, az becsületes ember nem lehet.

Mindeközben igazolódni látszik az, amit valamelyik régebbi cikkemben említettem. Lukasenka a nőket hergelte maga ellen. Márpedig ha a nők egy országban összefognak, akkor elérik, amit akarnak. Szombaton rengeteg nő – fiatal lányoktól a nagymamákig – vonult utcára Fehéroroszországban. Tízezerre becsülik a felvonuláson megjelentek számát. Tízezer csodaszép nő, akik félnek, féltik a családjukat, ezért elég bátrak voltak utcára vonulni. Márpedig a gyerekét, párját védő nőnél kevés veszélyesebb dolog van. Ezt én tudom, szerintem hamarosan Lukasenka is meg fogja tanulni. Az utcán naponta születnek a hősök. Egy traktoros – Vladimir Skalik – egy közülük. Akkor csatlakozott a tüntetőkhöz, amikor fogadott fiát kevés híján agyonverték a rendőrök, amikor a fiatalember éppen a családjához igyekezett. Vladimir beszéde felkerült a világhálóra:

Vladimir arról beszél, hogy ott vannak az utcán a fiatalok, de hol vannak az apák? Ott vannak a nők, de hol vannak a férjek? Arra kéri az embereket, menjenek, harcolják ki a szabadságot. Mert nem lehet félelemben élni. És mert csak együtt fog sikerülni.

Egy ilyen beszéd többet árt egy diktatúrának, mint bármilyen megírt szónoklat. Mert ez őszinte, spontán. Ez igazi. Vasárnap ismét hatalmas tüntetés volt országszerte. A fővárosban – becslések szerint – kétszázezres tömeg vonult az elnöki palotához. Már ameddig eljutottak, mert a rendőrség és a katonaság lezárt a térhez vezető utcákat. Páncélozott járművekkel, rohamrendőrökkel kellett védeni a diktátort a nép szeretetétől.

Három hete folyamatosak a tüntetések. A tüntetők nem erőszakosak és nem adják fel. Egyre többen vannak. A hírek szerint Lukasenka Moszkvába készül, hogy fogadja Putyin születésnapi gratulációit. Bizonyára bizsergető érzés lehet olyan országot vezetni, ahol katonák és rendőrök védik a vezért a nép szeretetétől. Azt gondolom, a belaruszoknak nincsen hová visszafordulni. Csak egy sokkal keményebb diktatúrába térhetnek vissza. Vagy mennek előre, és kiharcolják a szabadságukat.

Jó ébredezést mindenkinek! Hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.