Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Színjáték, vagy tudáshiány?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor november 20-án, péntek reggeli rádióinterjúja során, egy elejtett mellékmondatban tájékoztatta az ország lakosságát, hogy a múlt héten felvett egy 2,5 milliárd eurós, azaz 8-900 milliárd Ft-os hitelt „a piacról”.

Sajnos, ezt megelőzően nem indított nemzeti konzultációt arról, hogy az EU által felajánlott olcsóbb hitelt vegyük-e fel (30 év alatt kb. 200 milliárd Ft a kamat-különbözet a szakértők szerint), mert „az EU jogállamiságnak álcázott politikai kritériumokhoz kötné” az általa folyósítandó hitelt. S két kormány átlátott ezen a mesterkedésen (a többi 25 persze birkaként sétálna bele a Soros György által alattomosan felállított csapdába!) s ezért – egy füst alatt – megvétózták az EU következő 7 évi költségvetését is, s a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság ún. helyreállítási alapját is, utóbbi visszatérítendő és vissza nem térítendő pénzekből álló, összesen 750 milliárd eurós projekt – lenne.

Nemzeti konzultáció persze a vétóról sem volt, pedig minden, legalább 4 elemis végzettséggel rendelkező magyar állampolgár számára ez sokkal kiszámíthatóbb és átláthatóbb történés, mint a legutóbbi nemzeti konzultáción a járványkezelésre vonatkozó kérdések voltak, amelyekre adható válasz mögött még oly sok ismeretlen premissza húzódott meg, hogy az adott időpontban a világ legjobb járványügyi szakemberei sem tudtak volna igennel vagy nemmel válaszolni.

Nos, így a magyar kormányzat három legyet ütött egycsapásra!

Sikerült az Európai Unió balga, nehézkes, és a szabályok kijátszására, a kiskapuk kihasználására nem eléggé felkészült mechanizmusait megbénítani. Ez jó Orbán Viktornak, mert az ország méretéhez, gazdasági súlyához (az uniós GDP kb. 0,5 %-a) képest óriási eredményt ért el. Akár pl. egy szemmel láthatatlan vírus, legyen mondjuk koronavírus, amely képes megbénítani az emberi szervezet védekező képességét, s végső soron a test, s ezzel együtt a lélek, a szellem pusztulását eredményezheti.

A másik eredmény, hogy a hazai ellenzéket ismét falhoz lehetett állítani, elképeszteni, s bizonyítani, hogy ameddig ez a kormány van hatalmon, bármit megtehet! Ugrálhatnak, ahogyan akarnak, irkálhatják a közleményeket, posztokat a közösségi médiába, ordíthatnak, toporzékolhatnak, semmilyen hatásuk nincs a hatalomban lévők akár legésszerűtlenebb cselekedeteire sem.

S a harmadik nagy eredmény, s ez a lényeg, hogy a „piacról” felvett hitelt arra költhetik, amire akarják, s a három évtizedre nyújtózó visszafizetési időszak garantálja, hogy bukásuk után a majdani új kormányzat megizzadjon vele. Most el lehet szórni családi-haveri projektekre, a járvány miatt látogathatatlan, de a későbbiekben mindenképp fenntarthatatlan stadionokra és sportcsarnokokra (pl. atlétikai világbajnokság, kézilabda Európa-bajnokság, Universiade stb.). Ezek a pénzek be tudnak kerülni olyan alapítványokba, amelyek immár elveszíthetik közpénz jellegüket, s amikorra ezt esetleg „visszacsinálná” egy Orbán utáni kormányzat, addigra bizony el fognak tűnni a NER prominenseinek, kiszolgálóinak feneketlen zsebeiben. „Törvényesen.”

Szép, szép az elgondolás.

Egy apró szépséghiba mégiscsak akad. S lehet, hogy ez mégiscsak visszaüthet a ragyogóan kigondolt, csipollai szemfényvesztésre.

Az a bizonyos „piac”, ahonnan a kölcsön származik, az a bank, amely a kölcsönt folyósító konzorcium meghatározó szereplője, azaz a Goldman Sachs International vezérigazgatója az a David M. Solomon, aki közismerten Soros György egyik (minimum) üzleti barátja, aki ott ücsörög pl. a Soros által is komoly pénzekkel támogatott new yorki Robin Hood Foundation igazgatótanácsában. Egy olyan igazi sorosista, libernyák s bizony, eredetileg ugyancsak „közel-keleti származású” bankár.

Nem lesz ebből baj?

Még a végén kiderülhet, hogy Sorosnak tartozik majd a magyar állam!

Volt már olyan a történelemben, hogy valaki felvásárolta egy adós adósságát, aztán úgy kellett ugrálni, ahogyan ő fütyült.

Én már előre rettegek! Mi lesz a szépen építgetett illiberális állam sorsa?

Hogy is van a régi mondás?

„Csak orvosok, ügyvédek és bankárok kezébe ne kerülj soha, fiam!”

Butola Zoltán

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.