Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Budapest már megvan, a vidékre kell koncentrálni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pasinszki nevű olvasónktól a minap megkaptam a diagnózist, miszerint menthetetlenül naiv vagyok, mert azt írtam legutóbbi cikkemben, hogy a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! Márky-Zay! aláírásgyűjtés lényegében fideszes népszámlálás, amellyel felmérik a rajongótábor nagyságát. Illetve azt is hozzátettem, nem mellesleg ez jó az ellenzéknek, mert legalább tudni fogja, mennyivel több embert kell összetrombitálni áprilisig. Erre írta az olvasó:

Fölsorolná a szerző, hogy hány diktátort váltottak le választáson? (…) Nem értem a szerző naivitását. Annyian írjak alá azokat az ellenzékellenes íveket, ahányat a mi bölcs vezérünk akar. Nem is beszélve arról, hogy áprilisban (?) a mi bölcs vezérünk emberei fogják azokat a voksokat számolni, és akinek nem tetszik az eredmény, náluk reklamálhat.

Nem akartam a komment alatt reagálni, inkább itt tenném meg, mert a felvetések jogosak, és mindenképpen úgy érzem, reagálnom kell. Naivnak semmiképpen nem tartom magam, inkább reménytelenül pacifistának aposztrofálnám szerény személyemet. Többek között azért, mert úgy gondolom, az erőszak és a vérontás nem old meg semmit. Ellenben tudom, hogy sokakban a reménytelenség felszínre hozza a legdurvább indulatokat, amelyeket viszont amellett, hogy megértek, nem tartok helyesnek és elfogadhatónak. Ezért inkább visszakérdezek: Miért ne lehetne egy diktátort választásokon leváltani? 

És jön az olvasók azonnali reakciója, miszerint ez egy törvénytelen, korrupt rezsim, és ezért nem lehet ellene törvényes eszközökkel küzdeni. Szerintem meg ez akkor lenne igaz, ha a társadalom nagyobb része érezne úgy, ahogy itt sokan. De sajnos ez nem így van. Akkor lehetne elkergetni Orbánt, ha mindenki, de legalábbis a választók elsöprően nagy százaléka szeretné ezt, nem pedig csak bizonyos jóval szerényebb része. Egyelőre az erőviszonyok szerintem körülbelül egyenlőek. Körülbelül ugyanannyi a támogató, mint az ellenző, legalábbis azok közül, akik egyáltalán hajlandóak tenni az országért, és nem csak a vállukat vonogatják, vagy szarnak bele az egészbe. Ez utóbbiakat ezután sem fogja meghatni, mi lesz a választások kimenetele, mint ahogy eddig sem érdekelte őket. Leszarják, nem foglakoznak vele, outsiderek.

Tehát jelen esetben az egyik vagy másik oldal mindenképpen csalódott lesz a választás eredményével. Ha győz Orbán, akkor a szekta örömmámorban fogja a székely himnuszt énekelni a színpadon, ha veszít, akkor legnagyobb valószínűség szerint (ne legyen igazam) felgyújtják a fél várost. Volt rá példa, láthattuk, hogyan hergelte a csőcseléket 2006-ban ugyanez az alak. Vagy hogyan foglalták el az Erzsébet hidat, amikor vesztettek. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók három elveszített választást vettek úgy tudomásul, hogy semmi nem történt, pedig bizonyíthatóan sok esetben csaltak. A két oldalt az különbözteti meg egymástól, hogy míg az egyik valóban a vérét adná Orbánért, ezzel szemben a másik csak magában morgolódik és tudomásul veszi az eredményt. 

Én úgy gondolom, hogy mindenre van megoldás, csak meg kell találni az ellenfél gyenge pontját. Egyébként a képlet szerintem egyszerű, és egyebek mellett arra a tudományosan is bizonyított megállapításra vezethető vissza, amely szerint minél több a közmunkás a faluban, annál többen szavaznak a Fideszre. Konzervatív becslések szerint a 2014-es parlamenti választásokon például 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás még ennél is nagyobb lehetett. Ha rosszindulatú akarnék lennék, akkor azt kérdezném: mi tartott ennyi ideig az elemzőknek, és ugye nem tesz úgy senki, mintha a spanyol viasz feltalálásával volna egyenértékű ez a kutatási eredmény? Nyilván nem akarom ezt a dühítő igazságot másokon leverni, viszont itt jön képbe az, amit a cikkemben írtam: a tavaszi választásig hátralévő időben a falvakat és a kistelepüléseket kell végigjárni, mert ott van az a bizonyos kutya elásva. Ott kell egy működő alternatívát kínálni, és együttműködni a polgármesterekkel. Nyilván ez nem ennyire egyszerű.

Szerintem háromféle polgármester létezik, és most a pár száz fős falvakról beszélek, ahol a Fidesz támogatottsága szinte 100%-os. Az egyik az, aki a falu fejlődését tartja szem előtt, megfelelő szakmai és emberi hozzáállása van, és fejlődni akar. Ez az a fajta, amelyik olyan ritka, mint a fehér holló. Aztán van ennek az ellenkezője, aki úgy működik, mint az ország vezetője. Konkrétan mint egy földesúr, akinek meggyőződése, hogy övé a falu minden bevétele, és úgy is bánik vele. Kap egy évben x millió forintot, amivel nem kell elszámolnia, egy bizonyos részét ellopja, a maradékból meg a legszükségesebb dolgokat kifizeti, hogy legyen valahogy. És végül van az, aki egész egyszerűen mindent ellop. A közmunkások pofára vannak kiválasztva, de legfőképpen aszerint, hogy mennyire hűségesek a polgármesterhez. Pontosabban ha azt teszik amit mondanak nekik, akkor van munka és pénz, ha nem akkor mehet isten hírével.

Kikerestem egy adatot, miszerint ezekben a falvakban mintegy 700 ezer potenciális X él, ezért innen biztosan számít a Fidesz áprilisban egy csomó szavazatra. Erre írtam, hogy ezekbe a falvakba kell eljutni, és elmagyarázni a polgármestereknek, hogy amihez asszisztálnak, és ahogy azt teszik, konkrétan bűncselekmény. Nyilván a polgármestereknek sem érdeke, hogy ez változzon, sőt nekik ez maga a Kánaán, de ha ezt a szelet az ellenzék mégis ki tudja fogni a Fidesz vitorlájából, akkor nagyobb az esély a győzelemre.

Ezek az emberek (volt szerencsém járni ilyen településen) 2 dolgot tudnak biztosan: hogy mikor nyit a kocsma, és hogy a Fideszre kell szavazni azért, hogy életben maradhassanak. Nem politizálnak, nem érdekli őket, mennyi a benzin, mert nincs kocsijuk, a többségük még Budapesten sem járt élete során. Legfeljebb ha felvitték őket a békementre zászlót lengetni és Orbánt dicsőíteni.  A boltban hitelre vásárolnak, egyik napról a másikra élnek. És sajnos tényleg igaz, hogy egy zsák krumpliért az anyjukat is eladnák. Szomorú? Az. De Orbán ezt annak idején kitalálta, és működik. Nagyon jól működik. Úgyhogy ha ezt nem dolgozzák le rengeteg aktivistával az ellenzéki pártok jövő tavaszig, akkor ne lepődjön meg senki, ha megint narancsba borul az egész választási térkép. Mert az ilyen falvak Orbán védőbástyái, nekik üzen, és az ő szintjükön kommunikál, amikor helloröfizik, meg a Feri bátyám, novemberben jön egy nyolcvanas típusú, hajmeresztően tahó stílusban előadja magát. Lemegy a szintjükre, eggyé válik velük. Ebben ő nagymester, ezt el kell ismerni.

Viszont. Ha van itt egy probléma (és van!), amire csak meg kellene találni a megoldást, akkor hajrá! Budapest már megvan, a vidékre kell koncentrálni ezerrel. 

Címlapkép: Közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.