Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Picike lépés lenne, de ez sem megy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, csodás pénteket kívánok mindenkinek! A napokban már felmerült a kérdés, hogy remélhetőleg Szijjártó Péter nem volt kénytelen lemondani a repülés luxusáról akkor sem, amikor a nem túl távoli Pozsonyba szólította a pártérdek. Mostanra kiderült, hogy természetesen nem, bár most némi cselt vetettek be annak érdekében, hogy ne lógjon ki annyira a lónak az ő lába. Ezzel azt érték el, hogy a ló összes alkatrésze elkezdett kilógni. Az történt, hogy az elméletileg a honvédség számára vásárolt, gyakorlatilag a kormányzati rongyrázás eszközeként használt repülőt egy nappal Szijjártó Péter érkezése előtt küldték ki Pozsonyba, a külügyminiszter egy magángéppel követte másnap, majd Pozsonyból a katonai géppel repült tovább Amerikába. Belegondolni is szörnyű, hogy ha esetleg úgy lesznek a számok, akkor mennyire nehéz lesz átszokni a más közlekedési formákra. Márpedig talán meg kell majd tenni, sokba fáj egy úszómedencés palota fenntartása. Már persze csak akkor, ha az asszonyka mégsem annyira sikeres üzletasszony akkor, ha piaci körülmények között kell bizonyítani a rátermettségét. Ha úgy is hasít az üzlet, akkor egy árva hangot nem szóltam.

Demográfiai csúcstalálkozót tartottak a vénülő pasasok Budapesten. Orbán egyik haverja, Mateusz Morawiecki nem jött el, mert összeveszett Orbán másik haverjával, Andrej Babis cseh kormányfővel. Sőt, a V4-eket is talán bojkottálni fogja, oly igen nagy az ő haragja. Nem sok változás lesz ettől, eddig is inkább V2 volt az már jó ideje. Nade Orbán ott volt a szaporodási csúcson, mondta is a megoldást minden bajunkra:

 

  1. A gyermekvállalás soha a büdös életben nem érte meg, anyagi szempontból nem tud előny lenni. Egy gyerek legalább 18 éves koráig a szülőkre szorul, de sokszor még ezután is szükség van a támogatásukra. Szóval ez helyből hülyeség, nincs olyan ember, aki azért vállal gyereket, mert azzal anyagilag jól jár. És jó is, hogy ez így van.
  2. A saját tulajdonú lakás egyben röghözkötést is jelent. Menőn hangzik ugyan, de aktívan gátolja a szabad mozgást. Márpedig egy fiatal ember – vagy fiatal emberpár – akár többször is szakmát válthat, a munkaerőnek kell oda mennie, ahol megfelelő munkalehetőség van. Normáliséknál vannak megfelelő minőségű és árú bérlakások, de ha lakást vásárol valaki – hitelre, mert keveseknek adatik meg, hogy saját erőből vegyen lakást -, azt is könnyedén tudják cserélni, ha helyváltoztatás szükséges, vagy esetleg nagyobb lakásra van szükség. Nálunk az a működő gyakorlat, hogy beköltözik a család, és örökre ott is marad. Ez pedig senkinek nem jó. Nekik sem, mert be kell érniük azzal a munkalehetőséggel, ami elérhető közelségben van – ha van -, a gazdaságnak sem, mert ha esetleg az ország egy távolabbi régiójában lenne megfelelőbb és hasznosabb lehetőség a tudás felhasználására, akkor sem fognak tudni oda menni a tudás hordozói, mert munkásszállóra nem megy senki családdal, az albérlet olyan drága, hogy a plusz jövedelem – meg az alapjövedelem is – arra menne el. És akkor ott maradna a lakás, amire fizetni kell a törlesztőt akkor is, ha nem ott laknak. Sakk-matt.
  3. Nem csak anyák, apák is vannak általában egy családban. Vagy éppen egyedülálló szülők, nagyszülők. Mindenféle család van, mindenki fontos, aki annak része.
  4. Szerintem már az is nagy előrelépés lenne, ha sikerülne a járdákat és a tömegközlekedést babakocsi – és kerekesszék – baráttá tenni, esetleg evidencia lenne, hogy minden étteremben van etetőszék, minden középületben van pelenkázó. És ez még csak picike lépés lenne, messze a kitűzött céltól. De ez sem megy.
  5. Kitől?

Hatodik pont nincs, így csak hozzáfűzöm: normális jogi környezetre, gyűlölködésmentes közéletre és főként mindenki számára megfelelő bérekre van szükség, amire lehet családot alapítani. És mindenkinek legyen a maga gondja, hogy miből neveli fel a gyereket, miből vesz lakást. Úgy legyen a maga gondja, hogy ha szorgalmas, meg tudja keresni a szükséges fedezetet mindezekhez. Szerintem. Ne az állam osztogassa közpénzből a támogatásokat a kiválasztottaknak, a közpénzt a köz érdekében kell elkölteni, nem lakást, hűtőszekrényt és autót vásárolni azoknak, akik meg is vásárolhatnák maguknak, de persze az ingyenpénzt senki nem utasítja vissza. Az ingyenpénz nekünk nagyon sokba kerül, és éppen azoknak a családoknak nem jut támogatás, akik rászorulnának ahhoz, hogy ki tudjanak kapaszkodni a gödörből.

Szerencsére Orbán Viktor lánya, veje és unokái nem szorulnak rá senkire, ők a saját lábukon állnak. A hírek szerint most éppen Spanyolországban állnak rajta, mert az üzlet oda szólította őket. Tartok tőle, hogy nekünk nem lesznek mostanában lakberendezési gondjaink egy másik országban, kénytelenek leszünk ezt élhetővé tenni. Addig is szép napot mindenkinek, jó ébredezést, és kellemes hétvégét!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.