Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az nem az alagút vége, hanem a vonat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 734,189 forint, még hiányzik 2,265,811 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Szombat van, és ha ez önmagában nem lenne elég, Orbán Viktor már látják az alagút végét. Nem én felejtettem el a ragozás szabályait, hanem. Korán reggel a miniszterek elnöke eltrappolt a rádiójába, hogy válaszoljon magának a saját kéréseire, amit előre küldött, hogy a riporter is tudja, mit kérdezzen spontán. Jó, bevallom, én viccelődöm csak, nem így szokott történni. A riporter maga állítja össze az ütős kérdéseket, Orbán Viktor először azért izgul, hogy azon a héten vajon kap-e meghívást a rádióba, aztán meg azért izgul, hogy milyen kérdésekkel próbálja meg sarokba szorítani a mikrofonállvány. Beszélek hülyeségeket én is. Nem mikrofonállvány természetesen, hanem a kőkemény újságíró. Na, így.

Szóval ő már látják az alagút végét. És majd 90 nap múlva lesz vakcina, már csak addig kell kihúzni valahogy, és túl is vagyunk a nehezén. Azt nem mondta, csak én gondolom, hogy amennyire strapabíró fickó, a hátán elviszi addig az országot. És akkor majd ott, az alagút végén esetleg kiderül, hogy az nem a vége, ami látszik, az meg nem a kinti fény. Azt csak úgy, a magam esze szerint teszem hozzá, hogy amennyiben három hónapon belül kifejlesztik is a vakcinát, azt hogyan állítják elő tömegesen? Mert azt tudjuk, hogy az influenza elleni védőoltást tojásokon tenyésztik és hat hónap (nem hat nap!) szükséges ahhoz, hogy felhasználható legyen. A Covid elleni vakcinát is le kell valahogy gyártani tömegesen, kötve hiszem, hogy annak gyorsabb az előállítása. Ha ez így van, akkor Orbán vagy téved, vagy hazudik. Három hónap múlva is pont akkora szarban leszünk, mint most. És ez az optimista verzió, ha csak akkora lesz a baj, mint most, mert az azt jelentené, hogy sikerül a jelenlegi szinten megtorpantani a járványt. Szakértők szerint alamuszi dolog a koronavírus, akkor sem fertőz kevésbé, ha ötször magasabb bírságot kell fizetnie azoknak, akik nem tartják be a maszkviselés szabályait, valamint reggel öt óra és éjfél között éppen annyira fertőző, mint éjfél és öt között. Tehát ezek az intézkedések érdemben aligha lassítják. Marad a csodavárás.

Müller Cecília azt mondta, tovább kell bővíteni a covidos betegeket ellátó rendszert. Amennyire én tudom, nagyon nincs már hová bővíteni, ha csak nem kezdik el sürgősen klónozni a hozzáértő orvosokat és szakápolókat. Én legalábbis a klónozást javasolnám a darabolás helyett, bár fene tudja, mit találnak ki a hozzáértő olajszőkítők és kupakgyűjtési szakértők. Ebben az országban bármi, és annak az ellenkezője is előfordulhat. Akár egyszerre is. Simán.

Természetesen még ma is rettenetesen fel vagyunk háborodva (mármint a királyi udvar van felháborodva) azért, mert feltételekhez köti az Unió a kifizetéseket. Lengyelország szintén nagyon fel van háborodva, és majd ők vétózni fognak. Mondták. A két ország vezetői azt találták ki, majd ők csinálnak megfelelő szervezetet, és azzal megvizsgálják, megfelel-e az adott ország a jogállamiság feltételeinek. Tudom, ez kicsit bonyolult – vagyis inkább zavarosan fogalmaztam -, megpróbálom érthetőbben: majd Magyarország és Lengyelország megvizsgálja önmagát. Biztosan többen emlékeznek még arra, amikor a NAV létrehozott egy saját vizsgálóbizottságot, és három nap alatt átvizsgálta önmagát, majd mindent a legnagyobb rendben talált. Na, ilyesmire kell gondolni. Vicces népség, szó se róla. Már látom is lelki szemeimmel, ahogy bizonyos O vagy mondjuk M betűvel kezdődő nevű családok felállítanak egy vizsgálóbizottságot a saját családtagjaikból és jól kiderítik, hogy lopnak-e ők a közösből. Amikor az lesz az eredmény, hogy nem, de sőtpláne a sajátjukból tesznek a közösbe, mindenki roppant módon meg lesz hatódva.

Egyébként – a magyar-lengyel barátság jegyében, meg mert Orbánék is nagyon ráfaraghatnak – a magyar kormány is belengette a vétót. Az összes uniós tagállam közül csak ez a kettő félti a szabadságát és önrendelkezését, a többi nem. Mindenki másnak megfelel a feltételrendszer, csak ennek a két országnak (pontosabban ennek a két kormánynak, mert nem hinném, hogy az ország lakói elleneznék, hogy demokratikusabb országban élhessenek és ne lopják el tőlük a fejlesztési forrásokat) van vele problémája. Tehát ez a két ország akarja megakadályozni azt, amit 25 másik ország akar. Ez önmagában is gyönyörű, de ha belegondolunk, hogy valójában mi ellen küzd Orbán és lengyel kollégája, az bőven felér egy mélyre ható, tényfeltáró vallomással.

Amerika még mindig választ. Esküszöm, én már ott tartok, hogy Trumpnak és Bidennek is szurkolok. Na, nem úgy, hanem hogy a két – szépen és finoman fogalmazva is – éltes úr ne kapjon agyvérzést az izgalomtól. Mindössze 3 év közöttük a korkülönbség, ami persze nem gátolta meg Trumpot, hogy demens vénembernek nevezze az ellenfelét. Vicces bácsi az is. Trump 74, Biden 77 éves. Én – már amennyiben megérem majd ezt a kort – élvezni akarom az életet, nem akarnék még véletlenül sem azért küzdeni, hogy valami poszthoz jussak, az biztos. Főleg nem olyan poszthoz, ami ennyire teljes embert igényel, napi 24 órában terheli le az embert, rengeteg utazással jár, minden pillanatban észen kell lenni, nincs magánélet. Én már hetven felett – ha még élek -, pláne ha annyi pénzem lenne, de legalább annak egy töredéke, mint a jelenlegi és a reménybeli elnöknek, unokáznék, kirándulnék, színházba, múzeumba, koncertre járnék, utaznék. Ha egy ország megtetszik, kis időre ott maradnék, élvezném az életet. Szerencsére nekem nem kell indulnom az elnökválasztáson. Így aztán derűs nyugalommal várom, hogy eldőljön a dolog, aztán Biden stábja összecsomagolja és kidobja a Fehér Házból a dühöngő Trumpot. Tisztára, mint a Kisgazdapárt, az Igazi Kisgazdapárt és a Legigazibb Kisgazdapárt idején, amikor egymást dobálták ki az irodából.

Addig is, érdeklődve várom a magyar kormány intézkedéseit a járvány és a gazdasági válság hatásainak enyhítésére. Kellemes ébredezést mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.