Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tudásra nagyobb szükség lenne, mint hitre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! A mai nap sem múlhatott el templomfelújítás és hálaadó szentmise nélkül. Mégis csak vasárnap van, nemde? Ezúttal ugyan nem milliárdokról, „csak” 50 millió forintról van szó, az eseményen mégis megjelent Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, hogy beszédet mondjon a megjelentek számára Véleménye szerint minden templomfelújítás a közösséget szolgálja. Nem az egyházat, nem, a közösséget. Még akkor is, ha mondjuk egyetlen településen van 4-5 templom, amelyek egyébként üresen állnak, és a kutyának sem hiányzik még egy templom felhúzása. A kormány nem kérdez, csak épít és újít, számukra ugyanis fontos az, hogy az egyházak ki legyenek szolgálva, hiszen ezért cserébe ők is kapnak valamit. Ez a valami pedig nem más, mint a választók befolyásolása vasárnaponként.

Amikor templomot újítunk fel, akkor a közösséget akarjuk szolgálni, attól függetlenül, mekkora településről van szó – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Budaörsön. A Pest megyei templom felújításához a kormány 50 millió forinttal járult hozzá.

…Csenger-Zalán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, különlegesnek számít a mai Európában, hogy megújulnak egyházi intézmények, hitéleti közösségi terek, hiszen Európa-szerte a templomokat inkább bezárják. A kormánypárti képviselő azt hangoztatta, hogy erős nemzet csak erős közösségekre épülhet, a közösségekhez pedig tudás és hit kell. (MTI)

És mennyire igaza van Csenger-Zalán Zsoltnak. Európa-szerte valóban bezárnak a templomok, mivel a tudomány fejlődésével egyre kevesebb hívőnek van szüksége az egyházakra. Nem azt mondom, hogy az emberek nagy része megvilágosodott, és mostantól nem hisz Jézus létezésében, hanem azt, hogy az emberek számára a hit egyre inkább egy személyes dolog. A hit megéléshez nem kellenek több milliárd forintért felhúzott hatalmas templomok, sem aranyozott szobrocskák és álszent papok. Ha a kormány nem öntene közpénz milliárdokat a hazai egyházakba, akkor idehaza is zárhatnák be sorban a templomokat, ami nem hiszem, hogy alapvetően egy rossz dolog lenne. Az egyháznak át kell gondolnai a dolgait, ha azt szeretné, hogy ne veszítse el teljesen a nyáját. Prédikálhat amit akar a Fidesz, és építhet annyi templomot, amennyit csak szeretne, de az az ember, aki nem kíván templomba járni, az ezután sem fog.

A közösségeknek valóban nagy szükségük van tudásra, azonban hitre már miért is lenne szüksége? Hit nélkül lehet élni, a világ nem válik kevésbé érthetővé, sőt, a vallásos hittel nem rendelkező embernek is ugyanolyan morális értékei vannak, sőt. Egy nemzetnek nem kell hinnie egyetlen vallásban sem, hiszen nem ez az, ami összeköti őket. Én például magyarnak érzem magam, mégsem voltam soha az egyház tagja, sőt Istenben sem hittem soha. Nem jártam keresztény körökbe, nem jártam misére, sőt még életemben nem gyóntam meg. Mégis magyarnak érzem magam, és nem hiszem, hogy ez veszélyben lenne csak azért, mert nem rendelkezem azzal a bizonyos hittel.

Tudásra valóban szüksége lenne Magyarországnak, sokkal inkább, mint álszent papokra és milliárdos templomokra. Egy ország jövője függ attól, hogy az állampolgárai milyen tudással rendelkeznek. Az oktatás az egyházaknál lényegesen fontosabb, támogatásra és fejlesztésre szoruló terület, mégsem tűnik úgy, hogy túl nagy energiát fektetne ebbe a politika. Elvégre évek óta nincs oktatási miniszterünk sem, ami felettébb érthetetlen. Elég tudással tehát – véleményem szerint nem rendelkezünk –, (vak)hittel pedig elsősorban Orbán hívei rendelkeznek, de ha abban bíznánk, hogy ez a hit alapja lehet a nemzetünknek, akkor akár el is áshatjuk magunkat a kert végében.  

Mai cikkeink:

A magyar embereket kizárólag nekik van joguk hülyének nézni 

A valóság a mozikon kívül van. Váltástok vissza a jegyeket és gyertek vissza a fényre 

Akit egyrészt hülyének, másrészt haszonállatnak néznek, az nem fog máról holnapra felelős polgárként viselkedni

Free SZFE

Ferihegy végre újra nemzeti lehet 

Végletek helyett az arany középutat kellene megtalálni 

Exkluzív leleplezés: aki nem fideszes, az áruló

Miért is nem lehet betegnek nevezni azt, ami beteg?

A családok érdekében

Ősz, ősi isten

Mai kiemelt kommentjeink:

A gond nem a fidesz hivőkkel van, ők nem alszanak, ők isszák hős vezérük szavát, készek akár meghalni is érte. A gond azzal a 4 millió emberrel van, aki 10 éve tartó téli álmot alszik vagy ha nem, akkor magasan sz…k mindenre. (Csabáné)

Szijjártó már Orbán táskahordozó szóvivőjeként is csak egy papagáj (kakadu?) volt, folyton ugyanazt ismételgette. Miniszterként is ezt teszi, ld. a lépten-nyomon ezeréves államiságra való hivatkozás. Egy papagájjal lehet, hogy jobban is járnánk, az is el tudna repkedni ide-oda, és elismételgetni ugyanazt. Még rendőrségi helikopter se kellene hozzá, csak némi eleség. (zsoltix)

Az a baj Szijjártóval, hogy túl nagy az agykoponyája, nem tudja kitölteni az agya. Ennek okán folyamatosan lötyög a hatalmas térben, csapódik egyik halántékáról a másikra, homlokáról a tarkójának. A sorozatosan elszenvedett traumák pedig sajnos nem múltak el nyom nélkül. Akkora már a baj, hogy ő is érzi, ez lehet az indoka a helikopterezéseknek is, a levegőben kevesebb a kátyú, mint a magyar utakon.
Érdekes, hogy az újabban csak könyvvel a kezében fényképezkedő DDD erkölcseit kevéssé, sőt egyáltalán nem sérti a közös érdeklődés(közpénz, vagyon, diktatúra) mentén Orbán és Putyin között kialakult vonzalom, amely idővel rajongássá, már-már szerelemmé fokozódott, melynek láthatóan homoerotikus jellegét a nyilvánosság előtt is példamutató bátorsággal vállalják.(mondjuk nem csodálkoznék, ha Orbán rajongása mögött meghúzódna egy Kreml béli mackó bendőjében lapuló kompromat dokumentum, esetleg felvétel is)
Továbbá szeretném, ha Varga Judit sport- és elvtársnő hasonló hevességgel hazaárulózna a Nemzetközi Beruházási Bank és Hírszerző Ügynökség hazánkba telepítését lehetővé tevő személy, személyek irányába is. (György)

A mai nap kommentje pedig Virágtól:

Nem értem, miért kell örökké erre az ezer éves múltra hivatkozni, amikor Európa legtöbb népe már régebben is itt élt, sőt államot is alapított? Még soha nem hallottam, hogy a franciák arra hivatkozva követelnek tiszteletet /mint Szijjártó!/, hogy az ő királyukat már 800 ban keresztény királlyá koronázták, vagy a svájciak, hogy náluk már a 13. századtól demokrácia van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.