Május 27,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ferenc pápa és a menekültek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,129,285 forint, még hiányzik 870,715 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Vatikán bejelentése szerint Ferenc pápa 500 000 dolláros segélyt küldött a Mexikóban rekedt menekültek részére. 2018-ban 75 000 ember áramlott az USA felé különböző közép-amerikai országokból (lehet, hogy rájuk gondoltak azok, akik a magyarokat ijesztgették a hetvenezer, néha százezer hazánk felé tartó menekülttel kapcsolatban? Igencsak bajosan tudtak volna átkelni a tengereken és az Atlanti óceánon, azt gondolom.) Őket a mexikói kormány – az USA rájuk gyakorolt nyomásának és fenyegetéseknek hatására – nem engedte tovább az országból.

„Ezek az emberek ott rekedtek Mexikóban, lakás vagy megélhetés nélkül. A Katolikus Egyház több ezer menekültnek adott szállást az intézményeiben, felekezeti vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, igyekezve ellátni őket a legszükségesebb dolgokkal, étellel, ruházattal, bármilyen egyéb támogatással.”

„Ez egy rendkívüli helyzet, és sokat foglalkozott vele a sajtó is. De a média figyelmének csökkenése azt eredményezte, hogy a korábban felajánlott állami- és magán-segéylek is apadni kezdtek. Ennek következtében döntött Ferenc pápa és az Egyház a fenti összeg  odaajándékozásáról. A segély 27 mexikói projekt részére nyújt támogatást – olyan egyházi intézmények részére, amelyek segítségért fordultak azért, hogy továbbra is biztosítani tudják a rászorulók ellátását olyan alapvető dolgokkal, mint fedél, étel, ruházat.”

Márciusban a pápa bírálta azokat a politikai vezetőket, akik nem engedik be a menekülteket országaikba. „Azok, akik falakat vagy kerítéseket építenek, akár drótból, akár téglából, akár bármi másból, végül azoknak a kerítéseknek a foglyai lesznek, amiket saját maguk építettek.”

Talán ez egy másik Egyház lehet. Vagy nem olyan nagyon keresztény, mint ami nálunk működik. Mert akik Magyarországon azt állítják magukról, hogy ők védelmezői a… nem sorolom, leginkább azzal törődnek, hogy felszólítsák a híveiket: májusban majd a Fideszre kell szavazni ám! (Tisztelet a kivételeknek, természetesen.)

Szeretném, ha valaki megkérdezné – mondjuk – Semjén pajtás-elvtárs-vadász mestert, vajon a Pápa is Soros-bérenc-e ezek után?

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.