Június 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Kikérem magamnak ezt a sunyi fenyegetőzést, ezt a demagóg geci célozgatást

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Én még a tegnapi napnál tartok, de ez a sajtóközlemény senki életéből nem maradhat ki. Már csak azért sem, mert szerintem a komplett kormánypropaganda-gépezeten végig fog dübörögni. Ötször. Naponta.

Fel kell készülni arra, hogy a költségvetésnek kell majd helytállnia a Gyurcsány-Bajnai-kormányok, illetve az MSZP-SZDSZ-vezetés alatt elkövetett, a 4-es metróberuházást és az Alstom-járműbeszerzést érintő szabálytalanságokért. „Arra számítunk”, hogy a korrupciós botrány miatt az elszámolt uniós pénzek egy részét vissza kell majd fizetni, de emiatt nem kerülhet veszélybe semmilyen, családokat érintő támogatás, bér- és nyugdíjkifizetés, sem a közszolgáltatások biztosítása – tájékoztatta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az MTI-t.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) „az elmúlt évtized legjelentősebb korrupciós botrányát” tárta fel, amikor súlyos szabálytalanságokat és uniós pénzekkel visszaélést állapított meg a 4-es metróberuházással összefüggésben. A vizsgálat során kiderült, hogy 167 milliárd forintot „elloptak, elcsaltak, vagy nem megfelelően használtak fel”, ezért több büntetőeljárás is folyamatban van – emlékeztetett az államtitkár. 
Ennek következményeként Magyarországgal szemben az Európai Bizottság akár 60-70 milliárd forintos pénzügyi korrekciót is megállapíthat, és ezzel a költségvetésnek számolnia kell. Ez jelentős összeg, amely nagyságát tekintve például a családi pótlék négy hónapra vonatkozó vagy a gyes több mint egész évre tervezett előirányzatával egyezik meg – érzékeltette Banai Péter Benő.
Bár az ügy még nincs lezárva, az Európai Bizottság esetleges elmarasztaló döntése miatt természetesen semmiféle ellátás vagy kifizetés sem kerülhet veszélybe – hangsúlyozta az államtitkár.     Hozzátette: a kormány nem vitatja az uniós hatóságok megállapításait, azonban mindent megtesz a büntetés mérséklésére. 
A 2018-as költségvetésben a szankció érvényesítése esetére el kell majd különíteni egy összeget, ám ez nem befolyásolhatja a családtámogatások, az oktatási vagy szociális kiadások tervezett mértékét
Banai Péter Benő rámutatott: fontos, hogy a hazai gazdaság szereplői és a magyar családok az uniós támogatások kedvezményezettjei, ne károsultjai legyenek. 
 Azt mondta: az esetleges korrekció miatt a politikai felelősség egyértelműen a baloldali kormányokat és a 2010 előtti budapesti városvezetést terheli – ezt a metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport jelentése is megállapítja -, míg a pénzügyi következmények a jelenlegi kormányt állítják kihívás elé.
A polgári kormány bármiféle szankciótól függetlenül továbbra is elkötelezett a költségvetés stabilitásának fenntartása, valamint az uniós pénzek szabályszerű, átfogó gazdaság- és társadalompolitikai célokat szolgáló hatékony felhasználása mellett – hangsúlyozta az államtitkár. (MTI)

Kiemeltem, amit viszont fogunk látni. Gyakran.

A korrupciót fel kell tárni. Bűnözőknek börtönben a helyük, bármilyen oldaliak, színűek, szagúak. A tolvaj az tolvaj. A korrupció az korrupció.

Hazudozni viszont nem kell. Vagy legalább nem ennyit. A Fidesz-kormány is érintett a metró-ügyben. Nem 2010-ig tartott az ügy és nem csak a 2010 előtti időszakban találtak szabálytalannak, vagy éppen bűncselekménynek tűnő eseteket. Ezt jó lenne észben tartani.

A másik: még jó, hogy 60-70 milliárd miatt nem áll fejre a költségvetés és főleg nem kerülnek veszélybe az ellátások. Hiszen a Fidesz-kormány úgy lopott el és tüntetett el 3000 milliárd forint magánnyugdíj-vagyont, hogy annak nyoma sem maradt. Évente többe kerülnek a stadionok. A vizes vébé már 200 milliárd fölött jár. A halszagú nótával szájba tekert emlékév 14 milliárd körüli összegbe került. Plusz az apró. Vissza nem keresem, de nemrégen láttam, hogy valami katolikus konferenciára, vagy micsodára 25 milliárdot szánunk. És sorolhatnám reggelig az ablakon kilapátolt milliárdokat a várba költözéstől a Romániába öntött pénzekig. Ha ettől nem dől össze a költségvetés és nem kerül veszélybe a szociális rendszer, akkor ne dőljön és ne kerüljön veszélybe egy feltételezett – mivel nincs még döntés és vélhetőleg a választás előtt nem is lesz, de a kormány most akarja meglovagolni a kérdést – bírság miatt sem. Jut is eszembe! Az Orbán-vő ügyeiben indult OLAF vizsgálat mit tárt fel és az mennyibe fog nekünk fájni? A Simicska-féle vizsgálatok hol tartanak?

És még mindig nem azt mondom, hogy ússzák meg a bűnösök, mert azok a magyar sajátosságok miatt baloldalinak számítanak. Ne ússza meg senki, aki bűnös. De kikérem magamnak ezt a sunyi fenyegetőzést, ezt a demagóg geci célozgatást.

Ez ennek az országnak az átka. Hogy az egyik tolvaj a másik tolvajra mutogatva lop tovább és az aktuális mindig sokkal mohóbb, mint az elődje. Mi pedig belerokkanunk. De legalább van kit utálni. Sorost.
adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.