Június 21,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

DÜHÖNGŐ


Észérveik nincsenek, erkölcsi tartásuk soha nem volt, vitára, kompromisszumra alkalmatlanok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,920,462 forint, még hiányzik 1,079,538 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kemény csaj Hosszú Katinka. Nem csupán úgy kemény, ahogy minden sportoló és nem is úgy, ahogy minden élsportoló. Úgy kemény, ahogy csak egy elkötelezett, bátor, elveiért kiállni kész ember képes. Veszélyesen bátor. Az a fajta ember, akit nem lehet megfélemlíteni és akit nem tudnak megzsarolni. Mert nincs mivel. Nem fél, mert nincs kitől és nincs miért. Veszélyes, mert független.

Szerencsére nincs egyedül. Az egyébként szokásos magyar betegség mintha az úszók között nem rombolna annyira, mint a társadalomban általában. Nem mindenki persze, de sokan Katinka mellé álltak. És nem azért, mert Katinka önmagának akar kiharcolni valamit, mert több pénzt, jobb feltételeket szeretne kicsikarni – nincsen rászorulva erre – hanem mert az egész úszósportért küzd. Úgy vállalja fel a támadásokat és a kellemetlenségeket, hogy neki ebből haszna nincs, csak kára. A mocskolódás természetesen máris elkezdődött, mert ez a taktikája a hatalomnak. Nem csak a kormánynak, bármilyen senkiházi önjelölt vezér ezzel a módszerrel él, amint valaki szembe mer menni az ő érdekeivel.

Ez történt a parasportolóknál, az erőszaktevő edzőnél, de ez történt a birkózóknál is, amikor Rezsi Stabil elnök akart lenni és ez megy Farkas Flórián esetében, vagy éppen Rogán Antal szerteágazó ügyeivel kapcsolatban. Támadták Sándor Máriát, a pedagógusokat, Horváth Andrást, folyamatosan támadják Juhász Pétert, egyre gyakrabban fogják támadni a Kétfarkút. Ez az egyetlen eszközük.

Észérveik nincsenek, erkölcsi tartásuk soha nem volt, vitára, kompromisszumra alkalmatlanok. Érvényes ez az úszószövetségre éppen úgy, mint a kormányra és annak bármely szervére. Ami most az úszószövetségben történik, pontosan ugyanaz történik az országban is. Gyárfás nem más, mint egy pökhendi senkiházi, aki kénye-kedve szerint büntet, jutalmaz, megfenyeget, megveszteget. Mindig a saját érdekei mentén. Nem szolgálja, hanem használja az úszókat. Teszi ezt a sérthetetlenség, a leválthatatlanság, a számonkérhetetlenség teljes (és téves) tudatában. Nem is érti, el sem hiszi, hogy a senkik, a rabszolgák ellene fordulnak. Hogy van pofájuk. Van bátorságuk.

Első körben ment a hazudozás és a sunyi célozgatások, hogy hiszen ő aztán mindent megtett, hogy Katinkának jó legyen, mindent kiharcolt, mindent megadott neki (többet, jobbat, drágábbat, mint a többieknek, ezt fontos hangsúlyozni) és lám, a hálátlan. Elméletileg ennek működnie kellett volna. Ezután jött volna a többi úszó a maga kicsinyes irigységével, féltékenységével, akarva-akaratlanul is Gyárfást erősítve. Ez nem jött be, vagy nem elég hatékonyan.

Második körben volt az, hogy Katinka egy önző dög, telhetetlen és a férjének akar pozíciót szerezni. Nem fogok meglepődni, ha napvilágra szivárognak olyan utalgatások és sunyi célozgatások, hogy Katinka tulajdonképpen nem is nő, hanem férfi, de ha mégsem, akkor minimum meleg. Ez a felszopómédia dolga lesz, meg is fogják lépni. Pénzért mindent.

Tegnap előkerült egy Salamon Ferenc nevű figura, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja és előadta a nagy halált. Elég a harcból, béke és szeretet, mert első az úszás, a vizes VB, az ország, a nemzet és a világbéke.

Közben persze voltak olyan ínyencségek, mint Hargitay András szereplése, amikor is nem egyszer, de legalább kétszer igyekezett meghazudtolni Gyurta Danit.

Jelenleg ott tart a történet, hogy formálódik egy komolyabb összefogás. Nem Gyárfás pozíciójának védelmében, hanem az ő – és persze társai – leváltásáért, az úszósport megújításáért, a teljes rendszer átalakításáért. Változatlanul az a helyzet, hogy sem Gyárfás, sem Hargitay, sem senki más nem fog tudni beugrani a medencébe egyetlen versenyen sem, mert az úszók úsznak. Nincs helyettük más, nem lecserélhetőek. Ha nem sikerül egymás ellen ugrasztani őket, akkor nem fogják felzabálni egymást. Akkor a vezetés, Gyárfás és bárki más tehetetlen.

Ami az úszósportban (nem vagyok naív, szerintem a legtöbb versenysportban) zajlik, az semmi más, mint ami az országban is zajlik. Egyszemélyi vezető, kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárok, büntetés-jutalmazás, diktatúra, megfélemlítés, zsarolás, lejáratás. Mindez az úszósport kárára, a vezető érdekében. Pontosan ugyanez megy nagyban. Centire ugyenez.

Csak ameddig az ország polgárai képtelenek az összefogásra, ameddig itt működik a hülyítés-zsarolás-fenyegetés-koncdobálás, addig úgy tűnik, az úszóknak több eszük van. Erősebbek, okosabbak, összetartóbbak, mint mi, többiek. Ha a hatalom már minden lehetőséget kimerített és nem jár eredménnyel, akkor célt fognak érni a sportolók. Mert kiderül végül, hogy nem ők vannak a vezetőkért, hanem a vezetők vannak értük.

Ez veszélyes, mert precedenst teremthet. Vérszemet kaphatnak az egyéb szakágak sportolói, de ami sokkal fontosabb, akár még az ország együgyű népe is rájöhet, hogy összefogással el lehet érni a változást. Ezért – bár úgy hírlik, Orbán nagyon szeretne megszabadulni Gyárfástól, talán van az úszószövetség élére egy leselejtezett miniszter, államtitkár, rokon-barát-valaki szeretője -, most kénytelen lesz a két önkényúr összefogni. Mert nem győzhet a józan ész, nem szabad megengedni, hogy az úszók akarata érvényesüljön és nem derülhet ki, hogy meztelen a király. Az összes király meztelen.

Én ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy: HAJRÁ, KATINKA!

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.