Május 24,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rogán Antal taplósági csúcskísérlete

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,060,372 forint, még hiányzik 939,628 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt megütném a gutát ama hír olvastán, hogy egyetemi karrierje sínre kerülése után luxusszálloda is pottyanhat a nagy égből a nemzet Ráhelének ölébe, hányinger-ügyileg tapasztalom: Rogán Antal propagandaügyi-miniszterelnöki kabinetfőnök (már megint) olyan csúcsformában van, hogy az arrogancia mélysötét kútjának feneke adja a másikat.

Varju László, gyurcsányszínű, de független országgyűlési képviselő bátorkodott hivatalos, írásbeli kérdés formájában megérdeklődni őmagasságos politikai celeb elvtárstól, ugyanbiza mennyi az annyi Andy Vajna ügyében,  vagyis mennyi közpénzt kapott a nagyon biztos úr a fideszes médiabirodalomhoz?

Igaz, hogy az egy kérdésből tulajdonképpen három lett, de feltételezem, hogy Erdősinén, Csabai úron, néhány kopasz fejen és az egyre fogyatkozó hívek még mindig kellően népes táborán kívül, mindenki mást joggal érdekelhet, hogy: 1. A Tv2 megvásárlásához szükséges 6,72 milliárdnyi Eximbankos nagylelkűségen túl, az elmúlt 6 hónapban kaptak-e bármilyen állami hitelt vagy támogatást Vajna érdekeltségei? 2. Az adómentes kaszinómonopólium bevételein kívül, az elmúlt 5 évben mennyi közpénzt juttatott a kormány Vajna érdekeltségeinek? 3. Tervezi-e a Fidesz, hogy további sajtóorgánumokat vásároltat fel Vajnával?

Mivel előléptetése óta a geciség-faktor látványosan eluralkodott a propaganda-kabinetfőnök elméjén (nem mintha előtte mástól kellett volna kölcsönkérnie azt), meg sem kísérelt válaszolni a feltett kérdésekre. Szerinte a magyar kormány nem hitelez, másrészt az Eximbank piaci alapon, független szakmai megfontolások alapján döntött a hitelek kihelyezéséről. Vagyis arról, hogy a független Andy Vajnába talicskázza a pénzt, mert a Tv2 megkaparintása és csontig fideszesítése tökéletesen illeszkedik eme pénzügyi intézmény létjogosultságát adó célkitűzések közé: a kellemeset a hasznossal fél egészség, nemdebár?

Miközben meg sem próbált szembenézni a második kérdéssel (sem), úgy döntött, felsorolja, évről évre hogyan növekedtek az állam milliárdokban kifejezhető bevételei mióta Andy Vajna majdhogynem egyszemélyben, egy darab fekélyes lábon uralja a kaszinópiacot. Ám ekkor még mindig hátra volt a leggecibb rész, miszerint Rogán sajtóhírekre hivatkozva rendkívül képmutatónak tartja, hogy – nyilvánvaló politikai haszonszerzés céljából – Varju egy kérdésnek álcázott képtelenséget fogalmaz meg. A Rogán által fogyasztott sajtó hírei szerint – állítja Rogán egy hivatalos kérdésre adott hivatalos válaszban – márpedig éppen Varju az, aki pártmédiát hozott létre.

– így néz ki Rogán példamutató állásfoglalása, aki miniszterelnöki kabinetfőnök egy uniós tagállamban. Ezt írja, ebben a stílusban egy hivatalos válaszban, fejléces papíron, sajátkezű aláírással felturbózva, sajtóhírek alapján vágva vissza a kérdezőnek. Amikor az illető arról érdeklődik, hogy  a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak, producernek, üzletembernek és kaszinótulajdonosnak, aki a Tv2 után kereskedelmi rádiófrekvenciában és pofátlan jólétben is dagonyázik, mégis miből, honnan és mennyi.

Ha véletlenül el is hisszük, amit Rogán mond, hogy tudniillik az állami tulajdonú bank nem az adófizetők pénzét öntötte a Tv2-be, ez a kormányzati kommunikációs stratégiává emelt tömény tahóság akkor is a zsebben kinyíló bicska erejével vágná meg a combunkat. Rogán ugyanis az egyik olyan díszpéldány a legmagasabb kormányzati szinten ügyködő fideszes bagázs háza táján, aki minden megszólalásával bizonyítja: ha a gazdasági teljesítmény helyett a pofátlanságot mérnék GDP-ben, ez az ország már régen nagyhatalom lenne.

És ebben most pont nem az a legborzasztóbb, hogy ez az ember mit keres ott, ahol (mert ez annyira borzasztó, hogy már kifejtésre sem szorul), hanem az, hogy ez egy hivatalos válasz, nem a Kocsmás Józsi kommunikál a félrészeg kuncsaftokkal a bárpulton áthajolva Szakonyfalu központjában. Nem a vidéki parasztgyerekből Fidesz-csicskává előléptetett Rogánt kérdezte egy celebpartin, folyósói beszélgetés keretében habonyárpádilag bárki, hanem egy országgyűlési képviselő szólított meg egy kormánytagot. Vérlázító ez az orbitális szereptévesztés, amit a propagandáért felelős szék megnyugtató melegének tulajdonosa megenged magának.

Már bármi belefér. 2016-ban egy adófizetőket érintő kérdésre adott válaszképpen egy miniszter még mindig a másik oldalra mutogat, felszólít, visszakérdez, tolja a csípőből idiótát. Ha az MSZP-ből szárba szökkent DK kérdez, akkor nyomja a ti is loptatok dumát, ha a Jobbik kérdez, akkor jön KágéBéla, ha bárki kérdez,  akkor is megy a bezzegezés, az utasítgatás, a cinikus terelés.

Drága barátom Tóni, akinek szomszédja sorra nyeri a szemfényvesztő, parasztvakító kommunikációs mutatványok kivitelezését szolgáló százmilliós állami megrendeléseket ! Kovács Ákost parafrazálva, neked nem az a dolgod, hogy visszaugass, hanem hogy kérdésekre válaszolj és szolgáld azokat, akik megválasztottak és azokat is, akik nem. Azokat is, akik szívesen tömködik az adójukat Vajna zsebébe és azokat is, akik kevésbé. Az rendben van, hogy az összes kizárólag adófizetői pénzen fenntartott médiaorgánumban ilyen stílusú, megrendelt cikkekben üzengetsz a közpénzektől igen távol vegetáló ellenzéknek. Kormányzati szereplőként azonban az indokolatlanul nagy pofádon túl, kötelezettségeid vannak elsősorban, amelyeknek látványosan nem teszel eleget.

Nem érdekel, hogy mit művel az ellenzék, mert ti kormányoztok hat éve megszakítás nélkül. Nem érdekel a nyilvánvaló politikai haszonszerzésre irányuló, válaszoknak álcázott mellébeszelésed, amivel szerinted elterelhető a köz figyelme arról, hogy lenyúljátok az utolsó szöget is ennek az országnak a koporsójából. Elképesztő ez a random hazugság- és cinizmusgenerátort naponta kiakasztó, kormányzati kommunikációnak álcázott sunyulás. Szerintem nem kell ezt erőltetni. Le kell mondani, akkor majd nem kell ilyen hivatalos kérdésekre hivatalosan válaszolni. Akkor majd nem kérik számon rajtad, hogy miért, mettől és meddig Vajna meg a többiek.

Ha viszont nem sikerül sehogyanse elegendi annak a széknek a karfáját, alább kéne hagyni ezzel a parasztgyerek felkerült városra és szédül az aszfalton típusú retorikával. Mivel a kérdéseket nem sikerült megválaszolni, azok továbbra is érvényesek és aktuálisak. Ha pedig ez így marad, akkor ebben a formában ez egyúttal írásbeli beismerése annak, hogy igenis közpénzből tömitek Vajnát és idegrohamot kaptok, amikor valaki szembesít azzal, hogy ezt más is látja.

Bár az ötödik kerület messziről bűzlő ingatlanbotrányaival egyelőre nem kellett elszámolni, jó lenne ebből az önbizalomtól duzzadó arroganciából visszavenni. Mert a nyilvánvaló politikai haszonszerzésre irányuló erőfeszítések megkoronázásaként eljöhet még az idő, amikor már nem lehet jóllakatni a Vajna által megörökölt közpénz egykori tulajdonosait ezzel a közöd hozzá? jellegű bunkósággal. Bármilyen képtelenségnek tűnik is, előbb-utóbb a bunkó parasztgyerekből lett miniszternek is el kell számolnia minden egyes meg nem válaszolt kérdéssel. És azt már nem Varju László fogja feltenni, hanem egy tartósan hülyének nézett ország.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.