Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi figyelünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Végre eljött ez a szép nap is, amikor a Fidesz el akar számolni az elmúltvalahány évvel. Ékes példája ennek a párt hivatalos közösségi oldalára felrakott ábra. Ez:

fidesz

A magam részéről ugyan éppen ebben az esetben nem nagyon látok semmi abnormálisat abban, hogy valaki csinál egy céget, működteti azt és a cég értéke 22 év alatt a harmincháromszorosára növekszik, de attól persze ki lehet vizsgálni.

Helyes, éppen ideje elszámolnia mindenkinek a vagyonszerzés módjával és körülményeivel! Ahogy el kell számolnia a nyugdíjas néninek, miből telik neki hallókészülékre, vagy el kell számolnom nekem, hogy mondjuk a havi kétszázezres fizetésemből hogy is tudok Ferrarit vásárolni, a politkából élőknek, az információkhoz és döntésekhez közvetlenül hozzáférő embereknek legalább úgy el kell számolni. Sőt! Szerintem. Már réges régen meg kellett volna tenni, de még most sem késő. Azonban ne álljunk meg Gyurcsánynál, adjunk lehetőséget másoknak is, hogy számot adhassanak a vagyonuk eredetéről!

Itt van mindjárt Lázár János, aki tetőtől talpig becsületes magyar ember. Paraszti családból származik, a szülei nem voltak gazdag emberek. 1999-ben szerzett jogi diplomát. 1999-2000-ben Rapcsák András – hódmezővásárhelyi polgármester és országgyűlési képviselő – titkára volt. 2000-ben belépett a Fideszbe. 2000-ben Rapcsák András kampányfőnöke, majd politikai tanácsadója, 2002-2010-ig Hódmezővásárhely polgármestere. 2002-től az Országgyűlés tagja. Felesége pedagógus. Mindez csak azért érdekes, mert minden bevétele nyomonkövethető, hiszen közpénzből kapta a fizetését mióta csak dolgozik.

2002-ben (Lázár János saját vagyonnyilatkozata szerint) az alábbi vagyonelemekkel rendelkezett: Hódmezővásárhelyen egy 160 m2-es lakóház, és a hozzá tartozó 619 m2-es kert felével, másik fele a feleség nevén. Mártélyon 2 ha 6837 m2 és egy 4 ha 5251 m2 területű szántóval, Mindszenten 5 ha 1188 m2 szántóval. Továbbá egy VW Polo büszke tulajdonosa volt.

Volt továbbá 650 000 forintnyi kötvénye, 1,2 millió forint betétje, 2,5 millió készpénze 1,8 millió kintlévősége. Ez összesen 6,15 millió forint.

Volt banki tartozása is, 6 millió forint értékben.

Bevételei: Gorzsai Mezőgazdasági Rt. igazgatósági tagjaként kapott havi 75 ezer forintot, polgármesteri fizetése bruttó 366 300 forint, országgyűlési képviselői munkáért pedig bruttó 280 500 forintot kapott havonta. Ez összesen bruttó 721 800 forint. Nettóban meg nem mondom, de 500 ezer forint körül lehetett.

A fizetése csak 2006-ben az igazgatósági tagságért kapott összeg bruttó 82 ezer forint, polgármesteri tiszteletdíja akkor már 518 900 forint volt, a parlamentből pedig havonta 485 760 forintot kapott. Ez havi bruttó 1 086 660forint.

2012-ben a fizetése bruttó 997 200 forint, képviselői fizetése bruttó 231 900 forint.

2014-ben – Lázár János vagyonnyilatkozata szerint – a következő a helyzet:

A hódmezővásárhelyi lakóház fele változatlanul megvan, csak idő közben a 160 m2-es ingatlan 260 m2-re növekedett. A 2002-ben 12 ha 3276 m2 szántó terület 2014-re 43 ha 26 m2-re növkedett, valamint haszonélvezője lett 0,2325 ha kivett mocsárnak, 0,7268 ha töltésnek és 3 ha 6217 m2 erdőnek.

2010-től kezdődően Lázár János festmények, antik bútorok és egyéb műtárgyak vásárlásába kezdett, de ezek mibenlétét, vételárát, értékét a vagyonnyilatkozatból nem lehet megtudni.

2014-ben Lázár János 34 millió forintnyi kötvénnyel, 6 millió fotint törzsrészvénnyel rendelkezett.

Tartozása 45 millió forint banki hitel és 36 millió forint magánszemélyekkel szemben fennálló tartozás. Ez utóbbit (illetve minden mást a vagyonnyilatkozatban) elegendő egy tollal odafirkálni, bizonyítani nem kell.

Lázár János 2%-os tulajdoni részvénnyel rendelkezik a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-ben.

Lázár János 100%-ban tulajdonosa egy kolozsvári székhelyű, ERD Conditor nevű vállalkozásnak, amely fakitermeléssel és erdőgazdálkodással foglalkozó cég, telephelye egy tömbház valahányadik emeletén van bejelentve. E-mail, telefonszám, kontakt személy nincs, alkalmazott nincs. A cég bejegyzésének dátuma 2011. A cég forgóeszköz állománya alapításától mostanáig tartósan 192 699 lej – ez 12,7 millió forint. Nyereséget 2012-ben produkált, azóta kimondottan a veszteség jellemzi.

lc

Ami nincs a vagyonnyilatkozatban, illetve nem nyilvános: a feleség és a két gyerek vagyongyarapodása. A feleségről keveset tudunk, az viszont nyilvánosságra került, hogy az egyik gyermek 2014-ben egy 117 m2-es budai villával gazdagodott alsó hangon 65-70 millió forint értékben (ez csak az ingatlan becsült értéke, az átiratási költség, esetleges felújítás, berendezés költsége nincs benne), a másik fiúnak egy komolyabb svájcifrank-betét ad biztonságot és mindkét gyerek büszke szőlőbirtokos is Tokaj-Hegyalján, mintegy minimum 20 millió forint erejéig.

Értékes órákról, milliós hobbikról (amennyire tudom, a vadászat nem olcsó mulatság) persze már szót sem érdemes ejteni. Ha összeadjuk a számokat és feltételezzük, hogy Lázár János felesége olyan jól keres pedagógusként (már persze, ha dolgozik), hogy a család életmódját képes belőle fedezni a ház fenntartásától az élelmezésig, autók fenntartásáig, üzemanyagköltségig (mert feltehetően üzemanyagtérítés a gyerekek suliba szállításához nem jár) akkor is elgonolkodtató, hogy lehet ilyen ügyesen összespórolni 13 év alatt ekkora vagyont. Akkor is kérdés az, ha a rendszerváltáskor még tehetősnek egyáltalán nem nevezhető Lázár-szülők ügyesen gazdálkodnak azóta is és különösebb gond nélkül kisegítik a fiukat többtízmilió forinttal, amely tartozást aztán időnként elengednek ők. Minden szülő ezt tenné, hiszen a gyermekeinkért dolgozunk.

Összességében tehát a magam részéről örülök a Fidesz újkeletű buzgalmának, helyeslem a vagyonok eredetének feltárását. Gyurcsány Ferenc esetében éppen úgy, mint mondjuk Lázár, Giró-Szász, Orbán és mindenki más esetében is.

Hajrá, fiúk! Dolgozzatok csak, mi figyelünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.