Július 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Verhetetlen fideszes szakértelem és vaslogika, meg a drága kifli

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,725,271 forint, még hiányzik 1,274,729 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt! Szombat van, ha igazat beszél a zinternet. Bevallom, én már nem is emlékszem, milyen az, amikor pénteken délután leteszi az ember a lapátot, és hétfőig övé a világ. Jó, tudom. Marhára sok intézni-, és végeznivaló van hétvégén, de mégis más. Megtöri a szokásos gürcöt. Nekünk ilyen nem is tudom, mikor volt. Nagyon régen. Namindegy.

Népünk bölcs vezére, a lilahajú nénik szeme fénye, a honvédelem bajnoka Olaszországba megy. Nem nyaralni, hanem egy szélsőjobbos törpepártot megtolni. Namost. Ahányszor eddig Orbán elment támogatni valakit, annak annyi volt. Úgy megbukott, mint a szél. Remélem, ez a szép hagyomány most sem fog megszakadni. Salvini már megvolt.

Apropó, Salvini! Akkora cikk jelent meg tegnap a zorigón, hogy azóta is azon röhögök. Kivételesen nem Manyika néni írta, bár mindegy is. Arról beszél a költő, hogy Salvini mindjárt kormányra kerül, mint a vöcsök. Ilyen nagyszerű és teljes mértékben meggyőző érvek vannak benne:

ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor a Liga a szavazatok 33,1 százalékára számíthatna. Ez az eredmény gyakorlatilag megegyezik azzal az eredménnyel, amit Salvini pártja a május 26-i EP-választáson elért (34,33 százalék). 

Ismételjük a számokat: 34,33 százalék volt, most 33,1 százalék. A következő idézet:

Az M5S pedig 19,7 százalékról 18,5 százalékra zuhant.

Tehát. Salvini pártja 34,33-ról lement 33,1-re, ami lényegében ugyanannyi. Az M5S 19,7-ről ment le 18,5-re, és ez már zuhanás. Aha, értem. Attól függ, Orbán-kompatibilis, vagy semnem. Ha igen, a csökkenés minimum stagnálás (és akkor mondhattak volna növekedést is), ha nem, akkor zuhanás van. Nyehehe.

Hatalmas fölénnyel vezet Matteo Salvini bevándorlásellenes Liga nevezetű pártja a baloldali bevándorláspárti koalícióval szemben a legfrissebb olaszországi felmérés szerint.

Erről menet közben az derül ki, hogy az összes jobboldali pártot összeadva már majdnem elérik az 50 százalékot is. Azt ugye tudjuk, hogy nem nagyon lehet összeadogatni a pártokat, a majdnem ötven százalék meg nem hatalmas fölény. Amúgy szinte minden stimmel.

Az euró árfolyama berendezkedett 333 forint felett. Ezer szerencse, hogy fideszéknek van egy szakértőjük erre az esetre is. Boros Imrének hívják ezt a kedves és okos embert. Szerinte a gyenge forint piszkosul jó az országnak. Azért, mert drágább az export (amit külföldre szállítunk, azért ugyanannyi eurót kapunk, de az ugyanannyi eurót több forintra lehet váltani), és fellendíti a hazai turizmust is. Ez utóbbit azért, mert a külföldieknek is több forintot ér az eurójuk, így lényegében olcsóbban jutnak a szolgáltatásokhoz.

Én nem vagyok sem Boros Imre, sem közgazdász (ahogy ő állítólag az), csak egy szaros külkereskedő voltam, ameddig el nem csúsztam a Szalonnán. Éppen ezért én pontosan tudom, hogy amennyiben nem fix áron megy az export, a külföldi partnerek igen gyorsan reagálnak az euró árfolyamára, mégpedig azzal, hogy csökkentik a vételárat. De ha ez nem is következik be (mezőgazdaságban bekövetkezik garantáltan), akkor is van egy pirinyó bökkenő. Egyszerűen mondom, hogy Boros Imre is megértse. Az lehet, hogy valamelyik agrárkereskedő cég jobban jár most az árfolyammal, mert mondjuk leszerződött az olasz olajüzemmel napraforgóra. Tehát az agrárcég tapsikol. Aki megtermelte az olajnapraforgót, az valószínűleg nem tapsikol, amennyiben szerződéses keretek között termelt, mondjuk integrációban. Mert akkor ő nem fog többet kapni a termésért. Ellenben – itt kellene nagyon koncentrálnia Boros úrnak – többet fog fizetni a gépalkatrészekért, a műtrágyáért, a növényvédő szerekért. Mert ezek, vagy ezek egyes összetevői úgynevezett importból származnak. Import esetében fordítva játszódik le az előbb leírt folyamat, több forintot kell adni az euróért, tehát a külföldről behozott áru drágább lesz. Nem olcsóbb. Az egyik legviccesebb ebben az üzemanyag, ugyanis az mindenhez kell. Sem a kifli nem tud elsétálni a boltig a saját lábán, sem a liszt a pékségig. Mindent szállítani kell valahonnan valahová. A szállításhoz üzemanyag kell – ameddig nemzetileg be nem vezetik a lóvasutat -, amihez a szar forint árfolyam miatt drágábban jutunk hozzá, és ez a drágulás bele fog épülni az árakba is. Tehát végső soron mindenki szívni fog a drága euró miatt, kivéve Boros urat, aki szintén, de ő legalább nem érti, miért, Matolcsyt Györgyöt, aki valószínűleg megint jót kaszál az árfolyamkülönbségen és Orbán Viktor pereputtyának azt a részét, amelyik Mészáros vagy egyéb néven birtokolja az idegenforgalom nagyobbik részét. Mi, hülyének nézett polgárok meg csak fizetünk, mint a katonatiszt. Ilyenkor a szektásoknak jobb, mert ők legalább nem értik, hogy megint át lettek baszva.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.