Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tízből hat ember Orbán mögött áll. Akkor van még hova fejlődni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel az MTI-ben román nyelven is megjelent a hír, nincs kétségem afelől, hogy az egykori állami hírügynökség helyén bűzölgő állampárti hírügynökség szerint is a nap egyik fénypontja az Orbán Viktor a járványkezelés nyertese című darab, amely a közvélemény-kutatási szakma csúcsának számító fideszes Nézőpont Intézet 1000 ember megkérdezésén alapuló soros kutatásának letaglózó eredményeit tálalta.

Nekem rémlik valami olyasmi, hogy ugyanez az udvari sóhivatal valami 10%-os előnyt mért Tarlósnak a tavalyi önkormányzati kampányban, úgyhogy legfeljebb azon van okom meglepődni, hogy ennek dacára még mindig ömlik a közpénz a Nézpontyhoz. Tepernek is rendesen azért, hogy a tavaly októberi fiaskó után még valaki komolyan vegye őket.

Abban alighanem semmi meglepetés nincs, hogy a járvány a regnáló kormány(párt)ok megerősödését hozta nagyjából mindenhol, ahol járvány is volt és kormányok is vannak. Ennek ellenére én a Nézőpont helyében egyáltalán nem innék előre Orbán 2022-es bőrére (akkor sem, ha teljesen világos volt, hogy az egész járványügyi akciózása a saját politikai profitjára ment ki, semmi másra), hiszen még mindig nem tudni, hogy a járvány gazdasági hatásai valójában milyen mértékűek lesznek. Mondjuk nem véletlenül nem én kutatom az Orbán munkájával kapcsolatos kimagasló elégedettséget a Nézőpontnál.

Az rendben van, hogy tízből hat ember Orbán mögött áll, de majd akkor szóljanak legközelebb, amikor hatból tíz fog mögéje osonni. Addig megelégszem azzal, hogy undorral szemlélem, ahogyan a szakma és a bálványimádás visszafordíthatatlanul összemosódik és mindenhonnan az Orbánt fényező propaganda üvölt. Ha ingyen csinálnák, akkor is sokba kerülne.

Egyértelműen növekedett az Orbán Viktor munkájával elégedettek aránya a koronavírus-járvány kezelésének következtében; jelenleg a magyar társadalom 62 százaléka elégedett a miniszterelnöki munkájával – közölte legfrissebb közvélemény-kutatása eredményét a Nézőpont Intézet az MTI-vel.

A miniszterelnöknél ez a mutató az elmúlt évekhez és az év elejéhez képest is „szintet tudott lépni”. Míg az előző években a magyarok fele, jelenleg csaknem a megkérdezettek kétharmada elégedett a kormányfő munkájával.

„Egyértelműen profitált politikailag a miniszterelnök a koronavírus elleni hatékony fellépésből”.

Míg 2018-ban és 2019-ben 50 százalék környékén mozgott (50, illetve 52 százalék) a kormányfő munkájával való elégedettség éves átlagban, addig idén már év elején is ennél jobban teljesített Orbán Viktor ebben a mutatóban (54 százalék).

A június 24. és 26. között végzett kutatás azt mutatja, hogy jelenleg tízből hat ember a kormányfő mögött áll (62 százalék), a munkájával elégedetlenek aránya jelenleg nem éri el az egyharmadot.

Az intézet szerint ennek hátterében az állhat, hogy a koronavírus-járvány során „a védekezés határozottan, a nyugat-európai országokhoz képest pedig jóval sikeresebben működött„.

Az Orbán Viktorral elégedettek tábora még a kormánypártok szimpatizánsi körénél is nagyobb, a Nézőpont Intézet májusi kutatási eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a teljes népesség 42 százaléka Fidesz-szimpatizáns.

A Nézőpont prognózisa szerint 2022-ben az országgyűlési választás „sokkal inkább fog a miniszterelnök-jelöltek személyéről, mint a pártok népszerűségéről szólni”. „Az ellenzéknek így a győzelemhez két nehéz akadályt is sikerrel át kellene ugrania”: elsőként közös miniszterelnök-jelöltet kellene találniuk, de egyelőre inkább arról lehet tudni, hogy ki nem lesz Orbán Viktor ellenjelöltje, arról nem, hogy ki jöhet szóba. Másodsorban a majdani közös jelöltről „el kell hitetnie” az ellenzéknek, hogy jobban kormányozna, mint a hivatalban lévő kormányfő. „Az Orbán Viktor munkájával való kimagasló elégedettség miatt ez különösen nagy kihívás lesz az ellenzéknek”. (via MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.