Május 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tényleg elengedte a gyeplőt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok mindenkinek! Madárcsiripelést és tücsökciripelést, virágok nyílását és fák rügyezését, 20-25 fokokat, de legfőképpen józanságot és rendkívül jó egészséget!

Az megvan, amikor Deutsch Tamás szkájpon Mórickás viccet mesél Bayernek showműsorában Kovács Zoltán félretájékoztatásért felelős kommunikátor füle hallatára? Jó, akkor most sem lesz szó róla, a lényeg, hogy mindenki (értsd: nyugati liberális erők) az el nem követett bűneiket hányja a szemükre és hazudik róluk. Csak ők nem hazudnak soha. Ehhez képest a tegnapi nap egyik legröhejesebb valósághajlítását az a Kovács Zoltán produkálta, aki Orbán akciófilmes válságkezelésében azt Az Embert imitálja, akinek a feladata Az Emberek Tájékoztatása, és aki egy dán lap vele készült interjújával dicsekedett egy Facebook-posztban. Le is fotózta a print lapban megjelent ömlengést, csak éppen a címet fordította le úgy, hogy az köszönőviszonyban sem áll az interjú eredeti címével. Nem tudom felfogni, ezeknek honnan van bátorságuk ennyire hülyének nézni Az Embereket.

Szóval az hagyján, hogy hétfő van, de milyen hétfő?! Hát ilyen: történelmi. Minden idők leghatalmasabb gazdaságélénkítő csomagjának miniszterelnöki bejelentésére várunk. Ezért szerencsére már nem kell többet nyugtalanul hánykolódva, görcsrángatta pózba meredve, félálomban azt találgatnunk, hogy vajon mit jelent be minden idők legjellemtelenebb államférfija. Mármint mi az a csoda, ami az 1345 milliárdos gazdaság-újraindítási alapból megvalósítható úgy, hogy a magát degeszre harácsolt pereputty nem rokkan bele az élet átmeneti leállásába. Hogy is mondta minden idők legnagyobb válságkezelője pénteken? Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz?  Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. (..) olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott. Aki szerint az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került emberek állami megsegítését ajándéknak (!!!) tekinti, annak a saját polgárai csak a bajnak vannak.

Különben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elárulta, hol van az a pénz, Orbán is pontosan tudja, hol van az a pénz, de a Brüsszel elleni hergelésbe nem fér bele az igazmondás. Úgyhogy még hörög egy sort, majd hamarosan az uniós pénzeket is a sajátjának hazudja. Nem ez lenne az első.

A kollégához hasonlóan én sem szeretnék előre huhogni, de a járvány okozta válság miatt megélhetési nehézségekbe ütköző tisztességes munkavállalók támogatása terén regisztrált gyalázatos kormányzati fáziskésést azért így is kénytelen vagyok újra szóvá tenni. Több mint három hete kvázi leállt az élet, a legtöbb európai ország már mentőövet dobott a polgárainak, átvállalta a béreik egy részének kifizetését, itt meg nagy csinnadrattával húzzák az időt, és ácsolgatják a félistennek a népszerűségi színpadot. Az eddigi fenenagy bejelentések alapján nekem úgy tűnik, alighanem nincs még egy ország, ahol a kormány sem időt, sem energiát nem kímélve azzal foglalkozik világjárvány idején, hogy megszívassa a saját polgárait, az ellenzéket, az önkormányzatokat. Az látszik a 663 milliárdos járványügyi alapjuk, illetve a gazdaságvédelmi akciótervük eddig ismert számaiból, hogy az Orbán-féle fideszes állam nem ad, ezzel szemben másoktól vesz el, azaz adóként szedi be azt, amit aztán nagy horderejű csakafideszes támogatásként kommunikál.

Az külön szép, hogy miközben páros lábbal tiporják az önkormányzatokat, amelyeknek komoly feladatokat tolnak a nyakukba, de valójában minden görcsrángatta megmozdulásukkal azon vannak, hogy szándékosan kivéreztessék őket (hogy járulékos haszonként a saját önkormányzataikat is szopatják, az sem gyenge), a Kocsis Máté-félék felháborodva prüszkölnek és hányják az epét, hogy a gaz ellenzék csak pofázik a szolidaritásról, de ő maga nem szolidáris az önkényuralommal. Mert ezek a rohadék szocialisták csak a mások pénzén vagányak. Érdemes ezzel összefüggésben Márki-Zay Péter posztját elolvasni arról, hogy az önkényuralom ki mindenki másnak a pénzéből hozza az áldozatokat tíz éve.

Nem hiszem, hogy az ellenzéki pártok nem tettek le nagyon konkrét, jóindulatú, szolidaritásra utaló javaslatokat az asztalra, a válasz hetek óta mindenre a miniszterelnöki leugatás. Jó esetben aztán ellopja az ötletek egy részét (miközben Szlovéniában a járvány idejére megduplázzák az egészségügyi dolgozók fizetését, itt hozzájuk vágnak egyszeri bruttó 500 ezret majd valamikor nyár elején, de ezt sem a saját kútfejükből származik).

Viszont az, amit a gépjárműadó elvonása után az ingyenes parkolás terén művelt a félisten, az egy hét alatt már másodszor mutatja meg, hogy mire és hogyan használja a felhatalmazását egy olyan ember, akit a polgárai legnagyobb nyomorúsága közepette is csak a saját teljhatalma érdekli.

Ebben a mindennél is többet elmondó videóban az az érdekes, hogy tegnap este későn került fel az illetékes Facebook-oldalára, amikor is nemrég ért véget a kormányülés. Aha. Ehhez képest az MTI már 13:21-kor lehozta a hírt: Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon – közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. Vagyis hazudni csak pontosan, szépen.

A mocsármédia egyik bűzös bugyra azonnal továbblelkendezte a hírt azzal a dörgedelmes címmel, miszerint Orbán Viktor megelégelte Karácsonyék tehetetlenkedését: hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás. Vagyis a mocsármédia száján kikönyölt Freud. Sikerült véletlenül igazat mondani: a gazdájuk lényegében Karácsony Gergely és Budapest (tágabb értelemben az ellenzéki települések) szívatása szellemében kormányoz. Rendeletekkel. Eddig is tudtuk, csak nem sejtettük. Az előzményekkel nem fárasztották magukat, pedig érdekes a teljes képet szemlélni.

Budapesten az a helyzet, hogy jellemzően a belvárosban van fizető övezet, ahol nagyjából másfélszer-kétszer annyi ingyenes parkolási engedély van kiadva, mint ahány parkolóhely van. Tehát azáltal, hogy az emberek otthon vannak, és azt látjuk, hogy az utakon kisebb a forgalom, attól a parkolók még tele vannak. Pontosan azért, mert azok parkolnak ott, akik ott laknak. Ez egy nehéz ügy (..), nagyjából annyi ellenzője van, mint támogatója. Ha ingyenessé tennénk a parkolást, akkor az a sok százezer ember, aki parkolóövezetben lakik, annak az élete pokollá válna másnap. (..) Egy kicsit tele van a hócipőm azzal, hogy fideszes polgármesterek azt kérik, hogy semmiképpen ne szüntessük meg a (fizetős – szerk.) parkolást, mert káosz lesz és pokol, majd a frakcióvezetőjük bejelenti, hogy tegyem ingyenessé a parkolást. Az egyik nap azt mondja a Fidesz, hogy én egy diktátor vagyok, aki visszaél a hatalmával, majd pedig egy olyan döntést kérnek rajtam számon, amit a polgármesterek nem támogatnak, tehát csak akkor tudnám meghozni, ha diktátorként viselkednék. Folyamatosan nézzük a telítettségi adatokat, és lehet egy olyan pont, amikor ez indokolttá válik, és célzottan próbáljuk segíteni a védekezést két szempontból is. Egyrészt megállapodtunk egy csomó plázaüzemeltetővel, hogy nyissák meg a parkolóházukat: ez sokezer parkolóhely, több, mint ami egyébként szabadon elérhető a belvárosban. Kettő: az egészségügyi dolgozók számára az egész városban ingyenessé tesszük a parkolást. (..) Ha elengedjük a gyeplőt, akkor az lesz, hogy minden parkolóhely le lesz foglalva, és azoknak sem lesz parkolóhelye, akik adott esetben életet mentő munkát végeznek. (Karácsony Gergely, április 2.)

Rendeleti kormányzás kimaxolva, Orbán Viktor kegyelméből lehet ingyen parkolni (az ingyen szót a leghülyébb is megérti, és ami ingyen van az csak jó lehet). Miközben Budapesten ez egy rendkívül bonyolult kérdés, amiről pontosan azért nem hoztak döntést, mert a demokratikusan megválasztott polgármesterek tisztában vannak a hátulütőivel, mert nincs egyetértés az ügyben, mert nagyobb káoszt okozhat, mint amennyire érdemi megoldást jelent, a miniszterelnök jön, átgyalogol mindenkin, és rászarik választott vezetők fejére, az észszerű, racionális megfontolásokra. Hogy ezzel az intézkedéssel Győr, Debrecen vagy Zalaegerszeg önkormányzatait is szétszopatja, az belefér. Ha jót akarnak maguknak, úgyse pofáznak vissza.

És még csak most kapott rá az ízére az egyszemélyben vezénylésnek. Hogy közben a digitális távoktatásuk egy kisebb katasztrófát sejtet, hogy már ott is éheznek, ahol a vírusnak még semmi nyoma, hogy a járvány alatt újabb földmutyira készülnek, hogy mi lesz a sportcélú, immár teljesen haszontalanná vált, csilliárdos látványberuházásaikkal? Ne firtassuk. A jellemtelen, pitiáner, hatalommániás nagyon kis nagyember tényleg elengedte a gyeplőt. És még csak most kezdődik a műsor. Minden jót, vigyázzanak magukra!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.