Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Rétvári: a kormány azt szeretné, hogy ne csak pedagógusnapon érezzék az elismerést a tanárok, hanem minden hónapban a fizetésükön keresztül is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,477,250 forint, még hiányzik 1,522,750 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlament világossá tette, hogy a korrupció legfőbb politikájának dübörögtetése mellett az uniós alapértékek aláásásában, a jogállamiság szétverésében, a mindenféle különleges, de teljesen megalapozatlan jogrendek bevezetésében, a polgárok közügyekbe való beleszólási jogának eltaposásában (lásd: önkormányzati közmeghallgatások), a társadalmi egyeztetés intézményének semmibe vételében élen járó Orbán-kormány Magyarországa nem különösebben alkalmas az EU Tanácsa elnökségének hiteles ellátásában, Navracsics Tibor, az Orbán-kormány területfejlesztési emberarcú minisztere Veszprémben vicceskedett. Már ha az útszéli cinizmus viccesnek számít.

A miniszter az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozóján hívta fel magára a figyelmet. Nem azzal, hogy bejelentette, hogy holnapután érkeznek az uniós támogatások, amelyeknek az esetleges meg nem érkezése esetére korábban belengette a lemondását (pénzek sehol, lemondás sehol), hanem azzal, hogy ráfért az arcára azt mondani, hogy

fontos a demokrácia iránti elkötelezettség kiépítése a fiatalokban, mert a demokrácia az egyetlen olyan politikai rendszer, amely létéhez megköveteli, hogy polgárai aktívan működtessék, részt vegyenek a választásokon, aktívan kifejezzék akaratukat vagy egyesületeket hozzanak létre. Ezeket a készségeket tanulni kell, a fiataloknak szóló program pedig ehhez a tanulási folyamathoz járul hozzá. 

De hol van ez a cinikus vicceskedés ahhoz képest, hogy miután a rendőrminisztérium előtt tegnap is tüntettek az évek óta ígéretekkel hitegetett, folyamatosan megalázott pedagógusok és diákok, a Pintér Sándor szolgái – Rétvári és Maruzsa – a pedagógusnap alkalmából a saját mellüket döngetve ún. szakmai díjakat adtak át. Nem az a kérdés, hogy kik azok a tanárok, akik ettől a rendpárti szélhámos kormánytól bármilyen elismerést elfogadnak (majd az utókor ítéletet mond róluk, én nem fogok), hanem hogy mennyire kell ahhoz elvetemültnek lenni, hogy az évek óta tartó, rendre semmibe vett oktatási követelések után kiálljon bárki – jelen esetben Rétvári – és ráférjen az arcára, hogy

a kormány célja, hogy a pedagógusok minden hónapban érezzék az elismerést?

Meg hogy:

A kormány azt szeretné, hogy ne csak pedagógusnapon érezzék az elismerést a tanárok, hanem minden hónapban a fizetésükön keresztül is. 

Nem nyílt meg az anyaföld alatta, úgyhogy Rétvári államtitkár Navracsics minisztert jobbról előzve tovább alázta a pedagógusokat, az egyedüli frázis, ami az üres, komolyanvehetetlen propagandából ezúttal kimaradt, a hazája ellen áskálódó háborúpárti dollárbaloldal. Ezen kívül tökéletes. Pintér beosztottja közölte, kiemelte és leszögezte:

Az elismerésekkel azokat díjazzák, akik többet tettek hozzá a tanításhoz mint mások, akik példaértékűen dolgoznak (jelentése: akik nem hőbörögnek és nem állnak ki a jogaikért, hanem lehajtott fejjel húzzák az igát – szerk.), akik az órákon túl is foglalkoznak mind a lemaradókkal, mind a tehetségesekkel.

A kormány azt szeretné, hogy ne csak pedagógusnapon érezzék az elismerést a tanárok, hanem minden hónapban a fizetésükön keresztül is, ezért a tervek szerint a Magyarországnak járó uniós források felhasználásával 2025-re 800 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

A magyar diákok teljesítménye a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan javul, tavaly pedig minden eddiginél több érmet hoztak el a tudományos diákolimpiáról.

Az iskola feladata az is, hogy kiegyenlítse az otthonról hozott hátrányokat, hogy egyenlő esélyeket teremtsen mindenkinek, és ebben is fejlődött a magyar rendszer, mert az utóbbi egy évtized alatt 26 százalékról 20 százalék alá esett az otthoni hátrányok iskolai teljesítményt befolyásoló tényezője.

Rétvári Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelésért felelős államtitkárával tíz Apáczai Csere János-díjat, tizenöt Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és hat Eötvös József-díjat adott át pedagógusnap alkalmából. (via MTI)

A címlapkép egy korábbi pedagógusnapon készült. (Forrás: Rétvári Facebook-oldala)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.