Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nyomorúságból sikerpropaganda

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagy a kísértés, hogy visszakanyarodjak a sebzett igazságérzetű, ámde az igazmondással, tisztességgel és gerincességgel meglehetősen hadilábon álló rongyrázó külügyminiszterhez, akinek a nagyköveti értekezleten tartott háborús propagandabeszéde komoly nyersanyag mindenféle tudományos igényességű tanulmányokhoz. Ehelyett mégis inkább Kásler Miklós zavarbaejtő melldöngetéséről ejtenék néhány szót. Aki ma sajtótájékoztatót tartott arról, hogy országszerte több mint százezer tanszercsomagot osztanak ki a rászoruló iskolás gyerekeknek tanévkezdésig.

Ez igazán nagyszerű, mindjárt át is adom a szót a sokoldalúan tehetséges, az egészségügytől az oktatásig mindenhez egyformán jól értő humánerőforrásnak, csak előtte még egyszer, sokadszor szeretném feltenni a kérdést: a nincs ingyenebéd, nincs ingyenpénz csatakiáltásról elhíresült kormány tényleg megint azzal döngeti a mellét, hogy mennyien jogosultak az „ingyenes” alamizsnájára?

Akkor ezek szerint Magyarországon vannak hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok? Akiknek a rászoruló gyerekei lehet, hogy mégsem azért nem esznek, mert nem éhesek?

Akkor a megnövekedett számú „ingyenes” tanszercsomag is a jobban teljesítés mérőszáma? Az siker, hogy míg tavaly csak 30 ezer ingyenes tankönyvcsomagot osztottak ki, idén már 106 ezret?

Az világos, hogy ha mondjuk a 2008 óta változatlan családi pótlékot emelnék, akkor az mindenkinek járna, és kevesebbet lehetne törvényesen lenyúlni. Az is világos, hogy ha nem a munkavállalókon spórolnának még gazdasági válság idején is, miközben a NER Mészáros Lőrinceibe pumpálják a közpénzt, akkor még esetleg úgy tűnne, hogy valóban az ország az első nekik, nem a slepp. Meg ha lenne normális fizetés a halmozott lecsúszás helyett, akkor a szülőnek nem okozna gondot megvenni a tanszereket sem az évről évre könyörtelenül beköszöntő tanévkezdés előtt.

Ezért miután a nincsen ingyenpénz kormánya mai napig a tizenegy éve elmúlt nyolc évre mutogat, valahányszor az oktatás lerohasztása szóba kerül, módfelett hányingerkeltőnek találom, hogy az évről évre újratermelődő nyomorból is sikerpropagandát gyártanak.

A közoktatásban minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket, és emellett idén 106 ezer halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű általános iskolás a tanuláshoz szükséges eszközöket is – mondta a miniszter.

Kásler Miklós tájékoztatása szerint a Klebelsberg Központ 60 tankerületi központ közreműködésével 2062 iskolában oszt szét tanszercsomagokat, ezek közül 1639 állami fenntartású.

A 2020-2021-es tanévben ingyenes csomagra jogosult minden halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű 1-8. évfolyamos tanuló függetlenül iskolája fenntartójától.

A csomagokban az órai munkához szükséges eszközök vannak, így például az elsős kisdiákok kapnak füzeteket, írólapot, vízfestéket, zsírkrétát és külön tisztasági csomagot is. A 2-4. évfolyamos diákok számára összeállított ingyenes csomag tartalmaz írószereket, füzeteket, írólapot, műszaki rajzlapot, vonalzót, mappát, ragasztót, vízfestéket, ecsetet és barkácsollót. Az 5-8. évfolyamos diákok körző, vonalzót és szögmérőt is kapnak.

A tanszercsomagokat a többségében fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. készítette.

A tanszerosztás hároméves támogatási kerete 2020-tól 2022-ig összesen 2 milliárd 907 millió forint – közölte a miniszter.

Tavaly tanévkezdéskor mintegy 30 ezer ingyenes tanszercsomagot osztottak ki, ez idén több mint a háromszorosára, 106 ezerre növekedett. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.