Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Németh Szilárd: Magyarországon az embereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy majd mécsessel fognak fűteni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igyekszem kerülni azokat a többszörösen fokhagymaszagú közhelyeket, amelyek arról szólnak, hogy amikor a Hírcsárda már nem tud annyira abszurd lenni, hogy az még vicces legyen, akkor lehet tudni, hogy a magyar közéletről van szó. Igyekszem attól is távol tartani magam, hogy egységnyi szövegben ötször leidiótázzak valakit, akkor is, ha az illetőre egyébiránt tökéletesen illik ez a jelző. Sem Bayer Zsolt, sem Michael O’Leary nem vagyok, bár néha amikor Németh Szilárd megszólal, bevallom, erős késztetést érzek sok mindenre.

Miután tudjuk, és a nemzeti korrupció kormánya is tudja, hogy izmozhat, höröghet, fenyegetőzhet, sőt fullba is tolhatja Hollik Istvánt, az extraprofitadóval sújtott cégek így is, úgy is, ilyen vagy olyan formában akkor is a lakosságra hárítják át a többletterheket, ha ők fejre állnak. Tudták már amikor bevezették, hogy Európában több helyen létezik a nálunk most bevezetett adónem, de azt sehol nem nyelik le a szolgáltatók. Sőt – kifejezetten a légitársaságokkal összefüggésben igaz -, hogy egyes országokban kifejezetten az utasokat adóztatják. Hogy ez mennyire hatékony eszköz, az egy másik kérdés, de máshol legalább nem a demagógia és a populizmus legocsmányabb hagyományai szerint hülyítik a népet, hogy őket mindentől megvédik, mindenkinek fizetnie kell, csak nekik, a népnek nem. Ez Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős birkózót nem akadályozta meg abban, hogy a közszolgálati párttévében megint megismételje, hogy ők szarrá büntetik azokat, akik nem engedelmeskednek nekik.

De ez még mindig a kanyarban sincs ahhoz képest, hogy 2022 júniusának közepén a kétharmados kormánypárt saját karikatúráját alakító rezsicsökkentője sikerként kommunikálja, hogy a magyaroknak nem kell mécsessel fűteni, kevesebbet világítani, mosás helyett kirázni a ruhájukat. 2022-ben Európa gazdasági fellegvárában ez ma sikertörténet. Azt hiszem, ezek után nem csoda, hogy fingunk nincs, mit fogunk csinálni az életünk hátralevő részében.

A jövő évi költségvetésben arra koncentrálnak, hogy a háború árát ne a magyar családok fizessék meg, ezért hozták létre a büdzsén belül a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot – fejtette ki Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséhez „nagyon nagy pénzre” van szükség, hiszen a lakosság a rezsicsökkentés eredményeként jelenleg 115 forintért kapja köbméterenként a gázt, szemben a piaci 565 forintos árral, míg a villany esetében 37 forintot fizetnek az emberek, a piacon pedig 140 forint fölött van az ár. A rezsicsökkentés következtében az elmúlt tíz évben 2300 milliárd forint maradt az embereknél. Ezzel szemben 2002 és 2010 között ezt pénzt a külföldi tulajdonban lévő energiacégek „hordták ki az országból”.

Azt, hogy Budapest csatlakozna az energiatakarékossági sprintnek nevezett „brüsszeli kezdeményezéshez”, Németh Szilárd úgy kommentálta: ez egy „fedőakció”, mert valójában arról van szó, hogy ne legyen védett piac az egyetemes szolgáltatás, ne lehessen rezsicsökkentést bevezetni, és jól ki lehessen „zsebelni” az embereket.

Magyarország ma garantálja azt, hogy az emberek megfizethető módon és biztonságosan jutnak hozzá energiához. Magyarországon az embereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy majd „mécsessel fognak fűteni, kevesebbet kelljen világítani, és majd kirázzák a ruhájukat mosás helyett”.

A kormánybiztos komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek az extraprofitadó áthárítása esetére. A kormánypárti politikus az interjúban úgy fogalmazott: „nagyon komoly büntetések” lesznek abban a tekintetben, hogy „jó néhányan” „nekiugrottak” az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt „jól ráterhelik az emberekre”. „Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára”; ezek a büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.