Június 13,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem volt még elég a köszönetnyilvánításokból, doktor Kásler?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 630,068 forint, még hiányzik 2,369,932 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Országos Mentőszolgálat kormányzati forrásból – az adófizetők pénzén – 1,6 milliárd forintért új eszközöket vásárolhatott. Ez olyannyira örömteli hír, hogy maga Kásler is ott volt, amikor átadták ezeket az eszközöket. Noha minden fejlesztésnek örül az ember, azért nem kellene úgy viselkedni, mintha legalábbis száz milliárd forintok érkeztek volna az OMSZ-hez. Ha ezt a pénzösszeget elosztjuk az ország különböző útjain közlekedő mentőautók száma között, már nem ilyen rózsás a helyzet. Noha nyilván érdemes örülni a fejlődésnek, azért érdemes a helyén kezelni ezt is. De mondott még mást is Kásler:

A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a mentősök munkáját, és mint fogalmazott: „az emberi életeket nem lehet megfizetni, kifizetni; egyet lehet tenni, szívből megköszönni a mentősök munkáját”.

Hát doktor Kásler, ha egy emberéletet nem is lehet pénzben kifejezni, azért úgy vélem, a mentősök igencsak örülnének annak, ha emberi fizetést kapnának. Az ugyanis azt jelentené, hogy a munkájukat kellőképpen megbecsülik és valóban köszönetet mondanak azért, hogy emberek százainak életét mentik meg naponta. Mondjuk át lehetne csoportosítani a milliós miniszteri fizetésekből, és akkor bőven lenne elegendő pénz arra, hogy emberi módon megfizessék ezeket a hétköznapi hősöket. De persze ez csak álom, a mentősöknek marad a kormányzati hátbaveregetés és köszönetnyilvánítás, a fizetésük pedig továbbra is nevetségesen alacsony szinten marad.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kormányzati forrásból 1,6 milliárd forintért vásárolhatott új eszközöket – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten.

Kásler Miklós a mentéshez szükséges eszközök átadásán azt mondta, a kormány mindig kiemelt figyelmet szentelt a mentőszolgálat fejlesztésén túl az ott dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének. Úgy fogalmazott, a mentőszolgálat mindig úttörő volt a fejlesztésekben, és gondolkodásának középpontjában mindig az emberen, az elesetteken való törődés állt.

Mint mondta, 2010 óta a kormány folyamatosa fejleszti a mentőszolgálatot, az elavult mentőállomásokat felújítja és újakat építenek. 2010-ben 231 mentőállomás volt országszerte, azóta 31 új mentőállomás épült – ismertette. Hozzátette: a mentőgépkocsik beszerzése is folyamatos 2010 óta. A mentőautók felszereltsége is elengedhetetlen a jól működő mentéshez, ezért 1,6 milliárd forint értékben új eszközöket vásárolhatott a mentőszolgálat. A defibrillátorok, lélegeztetőgépek, infúziós pumpák és egyéb eszközök a kor színvonalának megfelelőek – emelte ki a miniszter. 

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy a kormány az OMSZ-nél minden dolgozói kategóriában tudott béremelést adni, így bérük 2010 óta mára a duplájára emelkedett. A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a mentősök munkáját, és mint fogalmazott: „az emberi életeket nem lehet megfizetni, kifizetni; egyet lehet tenni, szívből megköszönni a mentősök munkáját”. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy ilyen mértékű fejlesztés az mentőszolgálat történetében még nem volt. A mentőszolgálatot hungarikumnak nevezve azt mondta, 2010 óta 31 új mentőállomás épült az országban, a meglévők felét pedig felújították, és a következő hetekben adják át Vecsésen a 255. állomást. A főigazgató a gépkocsibeszerzések kapcsán elmondta azt is, hogy idén és jövőre újabb 254 mentőautót vásárolhatnak, így ezerre emelkedik a gépkocsik száma, a flotta átlagéletkora pedig öt év alá csökken.

A mentő dolgozók új mentőruházatot kaptak, a mentés informatikai rendszere is megújult az elmúlt években – sorolta, és beszámolt arról, hogy ősszel egy új életmentő applikációt indítanak, ami még hatékonyabb mentést tesz majd lehetővé. A mostani fejlesztésről elmondta, 2500 új, nagy értékű eszközt vásárolhattak, ezek között 300 defibrillátort, 150 speciális lélegeztetőgépet és egyéb eszközöket, amelyek szétosztása elkezdődött az országban. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.