Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Karácsony Gergely: ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ugyan nem sok jel utal arra, de éppen március 15-ét tartunk és noha nincsenek valós ünnepi események, a fontos vezetők elmondták beszédeiket, a díjakat pedig átadták országosan. Orbán Viktor a mai napon még csak annyit jelentett be, hogy Szerbia felől sem érkezhetnek olaszországi utazók Magyarországra, de Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már kiadta ünnepi közleményét, amelyet alább közölnénk mi is:

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor, Budapest megint rebellis város, hiszen lázadással ér fel, hogy a tavaly októberi választáskor a fővárosiak újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettek hitet.

A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az – értékelt a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videóban vasárnap a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „harminc éve úgy akartuk, hogy ez ne így legyen, mégis ennek a békés és vidám polgári és hazafias ünnepnek az üzenete, úgy tűnik, egyre távolabb van tőlünk, talán távolabb mint 1989-90-ben. Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa, hiszen a megnyirbált szabadság, a fokozódó egyenlőtlenség idején, egy testvérietlen, embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító államban igenis lázadással ér föl, hogy tavaly októberben mi, budapestiek újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettünk hitet.”

Ezen a napon azért tűzünk kokárdát a szívünk fölé, hogy emlékeztessük magunkat és megtanítsuk a gyermekeinknek is, hogy a legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben és a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, a kudarcainkban és a sikereinkben egyek vagyunk – mondta a fővárosi önkormányzat ünnepi videójában a főpolgármester. Március 15. jelképe annak, hogy a nemzeti szuverenitás és a társadalmi fejlődés nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, 1848 egyszerre volt a haladó elit és a jogfosztott tömegek lázadása, egyszerre volt Széchenyié és Petőfié.

Ott és akkor megszületett az a társadalmi összefogás, amire azóta is nagy szükségünk lenne. Különösen most a bajban, a járványveszély idején, amikor „a napnál világosabban derül ki, hogy össze van kötve a sorsunk, itt ebben a hazában és a világ minden részén” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a főváros idén a Lánchidat választotta a március 15-i ünnepsége szimbólumává. Azt a hidat, amelynek a felújítása a város egyik legfontosabb feladata, és amely szimbóluma annak, hogy „volt idő, amikor a hidak építése, és nem az árkok mélyítése volt a nemzeti cselekedet” – mondta.

A fővárosi önkormányzat már több mint egy hete lemondta az önkormányzati ünnepséget az új vírus okozta járványhelyzetre való tekintettel, helyette Karácsony Gergely és – az eredetileg tervezett ünnepségre meghívott fellépők közül – a Kossuth-díjas Csákányi Eszter színésznő és Herczku Ágnes népdalénekes a vasárnap közzétett videóban emlékeztek meg a 1848-as forradalomról. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.