Június 20,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ha Orbán éppen nem Pekingben építené a fényes jövőt, akkor biztosan tudna róla és nem engedné?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Üdvözlök mindenkit a hét utolsó hétfőjén! Tegnap elfelejtettem csütörtököt mondani, de most már mindegy, majd legközelebb. Kezdjünk valami örökérvényű, felemelő, szívmelengető finomsággal (bocs, e sorok írásakor még kicsit korán van, nem hatott a kávé):

Ez onnan jutott eszembe nekem (nem volt nehéz), hogy a fent látható derék ember, egyidejűleg honvédelmi államtitkár – akit a főnöke-bálványa-istene valamiért nem vitt magával Kínába, gondolom azért, mert ott több a pekingi kacsa, mint a csepeli pacalpörkölt – tegnap arról osztotta az észt, azt a kurva sokat, ami van neki, hogy a sport, az egészség és a honvédelem összefonódik. Szerintem is, Szilus, ne törődj a rosszindulatú kommentelőkkel, ők ezt nem érthetik. Zabálni jó. Bár azt a finomságot, amitől neked minden alkalommal felcsillan az az okos tekinteted akkor se enném meg, ha ezért fizetnének. Vagy ha villával vagy pálcikával kéne elfogyasztanom. Jó, oké. Én is elképzeltem már, hogy tök hülyén néznél ki, ha a Nobuban kérnél egy bébispenót-salátát szárított misoval ötezerér’, szóval jól van ez így, Szilus! Fő az egészség meg a világszínvonalú Honvédkórház, amiről szintén ódákat zengtél. A valóság meg hajlik kegyetlenül, de az téged soha nem zavart. Mekdáneldsz, ja.

Remélhetőleg, a sokoldalúan tehetséges Vajna Tímea nem dönti be megboldogult férjeura luxuséttermét is (ez a Nobu), mint mindent, amihez nem ért, de akarja nagyon. Most, hogy kiderült: ügyvezető lett az éttermet üzemeltető cégben, kissé aggódom. Francot. Aggódjon az édesanyja neki, meg a szerető családja.

Ha jól sejtem, ő sem aggódik különösebben azért, mert mondjuk a magyar társadalom egyharmada havi 125 ezernél kevesebből él havonta úgy, hogy állítólag kegyetlenül jobban teljesítünk, mint a bezzeg elmúltnyócév előtti elmúltnyócévben. Igen, sajátosan jobban. Már csak azt kéne megmagyaráznia valamelyik ügyeletes, címzetes fusskiöblítsdki-nek (de nincs ideje egyiknek sem, a habzó szájú migránsokkal riogatás minden percüket elveszi) vagy a 78%-os túlsúllyal közlekedő állampárti fideszes propagandamédiának, hogy a túróban növekedett az elmúlt évtizedben majdnem 5%-kal a legalsó társadalmi rétegbe tartozók száma. Szerintem úgy – nem kell agysebészi jogászdiploma ennek megállapításához -, hogy majdnem 5%-nyi ember lecsúszott középről az alsó nyomorúságba. Nem mintha értelmezhető volna számomra az a középosztály, amelyik 125 és 325 ezer között keres. Nem gondolnám, hogy aki 126 ezret keres meg aki 324 ezret, az azonos súlycsoport volna, de nem ez az első alkalom, hogy valamit nem értek. Az összes tehetséges Orbán-kormány társadalompolitikája és családbarátsága benne van ebben az adatban. Ahol a legcsóróbbak adójóváírását simán megszüntették, a magasabb jövedelműek adóját megfelezték. Mert a társadalmi igazságosság hívószavának nem tudtak ellenállni.

De nem lehet egy szavunk se. A taorendszer például ragyogóan teljesít. Akárcsak Kósa-mama cége, amelyik most éppen több százmilliós beruházásba kezd Nyíregyháza határában. Mer’ nem strómanja ő senkinek se. Szerintem 83 évesen éppen itt volt az ideje annak, hogy nekilássan egy terménykezelő és -szárító rendszer építésének. Mert nyomdai előkészítő és reklámtervező cége már volt neki, ideje volt terjeszkedni. Azt a szaros 41 ezer négyzetméteres területet remélem senki nem sajnálja tőle. Hogy mibű? Az eddig se érdekelt senkit. Szóvalhogy 658 milliárdot csorgattak a cégek a látványsportokba ebből 25 milliárd Felcsúton landolt. Ami kell, az kell. Azt mondjuk nem értem, mi a szarért titkolták annyira, hogy pontosan kitől jöttek a pénzek Felcsútra (a MOL-tól, Lölö cégeitől és idősebb Orbán kőbányáiból), nem mindegy? Csípi esetleg a rajongók szemét? Nem csípi.

Hiszen azt is látják, hogy az uniós pénzeket ellopják. A Policy Solutions kutatása szerint legalábbis ez a helyzet. Még akkor is, ha az Orbán-rajongók  körében relatíve a legrosszabb az EU megítélése, de még a fideszesek fele (52 százalék) is jó véleménnyel van az európai integrációról. Sőt, azt is lehet mondnani, hogy nemzeti konszenzus van abban, hogy hogy Magyarország EU-ban eltöltött első 15 éve előnyös volt az ország számára. Több mint kétharmados (72%) egyetértés van abban is, hogy az EU-s fejlesztési források jelentős részét ellopják, mindössze minden ötödik válaszadó bízik az uniós pénzek tisztességes felhasználásában. Hogy ebből mi következik? A világon semmi. Ha magyarázatokat kellene erre keresnem, akkor azt mondanám, amit eddig is mondtam ezzel kapcsolatban: Orbán nem ok, hanem következmény. Fejben itt tart az ország. Belefér. Ha nem kérünk számlát, occsóbb. Ha visszük a borítékot, nyílnak az ajtók. Ha megtaláljuk a kiskapukat, kevesebbet adózunk. Belefér. Igaz, ők közben milliárdokat lopnak el szemrebbenés nélkül, de belefér az is. A korrupció velünk él és virul, nem csapja ki a biztosítékot, cserébe kapunk nemzeti szalaggal átkötött hergelést. És működik. Mindenki látja, de úgy igazán már senki nem háborodik fel rajta. Viszont – és ez a legmegdöbbentőbb tanulsága ennek a kutatásnak -, hogy miközben abban persze semmi megelepetés nincs, hogy a Fidesz-tábor 84%-a teljes mértékben bekajálta a propagandát, miszerint az EU rá akarja kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, nincs egyetlen olyan ellenzéki csoport sem, amely a propagandával ellentétes állásponton lenne. Vagyis az ellenzéki szavazók többsége is a kormány narratívájának csápol a migráció és az EU szerepének kérdésében. Hát ez a durva szerintem, ezért nem számít itt, hogy kő kövön nem marad. Mert pártállástól függetlenül öl és butít az egybites gyűlöletmaszlag. Ez van.

Nem csodálkozhatunk ezen olyan nagyon. Mindeközben a Medián azt mérte, hogy Szél Bernadettről az LMP szavazóinak 59, Hadházy Ákosról meg 44 százaléka a mai napig azt hiszi, hogy LMP-tagok. A teljes választói bázis tekintetében is elég durva, hogy  Hadházyról 25% nem tudja, hogy független, Szélről meg 27%. Vagyis elég valószínű, hogy ez a két, a pártból meglehetősen botrányos körülmények között távozó ember miatt nem zuhant be jobban az LMP. Arra kíváncsi lennék, hányan tudják, hogy ki a párt elnöke. Szóval tehát van baj itt gazdagon, a tájékozatlanság egészen szürreális méreteket ölt, miközben a gyűlöletmantrát mindenki kívülről fújja. Maximálisan megéri. Nem hiába basztak el három hónap alatt 15 milliárdot, megtérült az bőséggel. Kár, hogy nem a sajátjukból, hanem a mindenkiéből.

Azt értem, hogy nem baj, ha lopnak, de azt már nem értem, és az ellenzéki pártokat sem értem, hogy annyi magas labda közül, amennyit az elmúlt években feldobott az állampárt, hogy nem sikerült néhányat kiválasztani és addig ütni, ameddig át nem töri a passzivitás és az apátia betonfalát. Itt van ez például: 21 órát várt a diagnózisra félig átszúrt szemmel egy két éves gyerek. Miközben a pacalzabáló a Honvédkórház világszínvonaláról hörög, a tetves világszínvonalú magyar egészségügy romjain, a jobban teljesítés kilencedik, vagy tizedik vagy nem tudom hányadik évében ez van. És senki  nem felelős semmiért. 21 órát úgy, hogy előtte másfél órát keringett a mentő a sérült kisfiúval, mert nem találtak megfelelő kórházat, ahol elláthatták volna. Senkinek nincs kétéves gyereke? Vagy ha Orbán nem Pekingben építené a demokráciát, akkor biztosan tudna róla és nem engedné? Ez lenne a magyar nemzeti érdek? Egyszerűen nem lehet ennyire beleszarni mindenbe. És ma hányan lesznek a diáktüntetésen? Vagy senkinek nincs iskoláskorú gyereke, akinek esélye nem lesz továbbtanulni a szaros nyelvvizsga miatt? Mi lenne, ha néhány ügy mellé (nem kell 100, elég volna egy-kettő) odaállna a komplett ellenzék, és elmagyarázná a félrefordított fejű magyar embereknek, hogy ebbe itt mind beledöglünk, hát nem értitek?

Mert rohadjak meg, ha nem szándékosan csinálják. Tesztelik, hogy meddig mehetnek el. Kibaszott kísérleti labóratóriumot csináltak ide, és élvezik az eredményt. A járulékos veszteségek nekik beleférnek. De nekünk is? Erre már tényleg nem tudok mondani semmit, olvassák el: fejlesztik a falut. A 21. században. Most ezt találták ki: kormányhatározatban rögzítették, hogy ahol van erdő, ott fajátékokat kell gyártani. Mert akkor fellendül a vidék. Ez a leszakadó falvak gazdaságának fellendítésére. Sajnálom, hogy ez eddig nem jutott eszembe, pedig mekkora ötlet. Inkább megyek, mert ez már nagyon sok. Minden jót, emberek! Ha maradt még a józan eszükből, vigyázzanak rá!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.