Június 20,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Gulyás Gergely az Európai Ügyészségről: a csatlakozás elutasítása szuverenitási kérdés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gulyás Gergely érdekes dolgokat említett meg a FAZ nevű német konzervatív lapnak, ahol is arról beszélt, hogy véleménye szerint teljességgel inkorrekt a bizottság kritikája azzal kapcsolatban, hogy az Integritás Hatóság három alelnöke közül az egyik teljességgel elfogadhatatlan, hiszen a kormánynak nem volt befolyása arra, hogy kik legyenek ezek az emberek. Szépen hangzik ez, csak kétlem, hogy ez a valóságban is megállná a helyét, hiszen nem kell kimondani azt, hogy Orbán nevez ki valakit ahhoz, hogy tudjuk, ha ő a saját emberét szerette volna odatenni, akkor bizony ezt megtehette. Lehet itt hazudozni az EU-nak és intézményeinek, de lebukott már a magyar kormány elég alkalommal ahhoz, hogy ennek már ne dőljön be Brüsszel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap interjút közölt a hétfői számában Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Az Európai Bizottság kritikája nem korekt címmel.

A miniszter az interjúban kiemelte, hogy már augusztusban, a kormányalakítás után stratégiai megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal. Ugyanakkor az Európai Parlament nagy nyomást fejtett ki a bizottságra, de ha valaki objektíven, szakmai alapon vizsgálja a magyar parlamentben elvégzett törvényalkotási munkát, akkor „a következő hónapokban felszabadíthatjuk a Magyarországnak járó felfüggesztett EU-s pénzek egy részét”. Mint mondta, a bizottság által előírt feltételek, a 27 „mérföldkő” túlnyomó többségét már teljesítették, így felállították az Integritás Hatóságot, amely működik is. Ugyanakkor az új hatósággal kapcsolatban „őszintén meg kell mondanunk, hogy a bizottság jelenlegi kritikája nem korrekt”, hiszen a testület egy folyamatot kívánt szabályozni és nem személyekről akart tárgyalni – tette hozzá Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy a kormány a bizottság minden igényét átültette a jogszabályokba, és a törvényileg szabályozott folyamatban egyáltalán nem volt befolyása arra, hogy ki legyen a hatóság elnöke vagy kik legyenek az alelnökök.   

Ezért „teljességgel inkorrekt” a folyamat lezárulta után azt mondani, hogy a három alelnök közül az egyik elfogadhatatlan a bizottság számára – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a kormány mihez kezd ebben a helyzetben, elmondta, hogy a bizottság javaslatának megfelelően járnak el, és nem kezelik kiemelt ügyként, hogy ki a hatóság alelnöke. „Várjuk a bizottság tervezetét arról, hogy miként lehet európai módon leváltani egy független hatóság alelnökét” – fogalmazott a miniszter. A FAZ által említett Elios-üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy az Integritás Hatóság olyan ügyeket is vizsgálhat, amelyekben nincs ügyészségi eljárás, függetlenül attól, hogy EU-s finanszírozású projektről van-e szó.

Megjegyezte: az ügy egy évtizede történt, és jó jelnek tekinthető, „ha ilyen hosszú idő után ez a legnagyobb vád”, különösen „ha összehasonlítjuk az Európai Parlament jelenlegi korrupciós botrányával”. Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az  Európai Ügyészséghez, azt mondta, hogy „a csatlakozás elutasítása szuverenitási kérdés”, ugyanakkor az ügyészség vezetője szerint sokkal jobb az együttműködés Magyarországgal, mint más, a szervezethez csatlakozott tagállamokkal. Hozzátette, hogy az Integritás Hatóság bírói végzéssel büntetőeljárást indíthat, ha bűncselekményre utaló jelek merülnek fel. A gazdasági helyzetről szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy az ország finanszírozása az EU-s források nélkül is biztosított, méghozzá „ameddig csak szeretnénk”.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország a világ négy pénzügyileg legsebezhetőbb gazdasága közé tartozik, kijelentette, hogy „ez így nem helytálló”, hiszen „Magyarország gazdasága stabil”, és „a problémát az energiaárak jelentik, akárcsak más országokban”. Kifejtette: a gazdasági növekedés az idén megközelíti az öt százalékot, ami az egyik legjobb Európában, ugyanakkor „vannak gazdasági nehézségeink”, amelyek az exportorientált gazdasági szerkezetből fakadnak, és abból, hogy az ukrajnai háború előtti szinthez képest hétszeres áron kell földgázt és kőolajat importálni. Hozzátette: egyetért azzal hogy a forint árfolyamában stabilitásra van szükség. Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy kaphasson olajat és gázt Oroszországtól, ezért „racionális partnerséget” alakítottak ki ezen területen.

Azonban „ami az orosz agressziót illeti, osztjuk az EU közös álláspontját” – mondta Gulyás Gergely.(MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.