Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fideszes politológus: Magyarországon a korrupció egyáltalán nem kiugró, vagy nincs olyan mértéke, amely szemet szúró lenne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz nagyarányú választási győzelméhez az ellenzék „katasztrofális teljesítménye”, valamint a kormánypárt nagyon jól felépített, az elért eredmények megvédéséről, Magyarország függetlenségének és szuverenitásának megőrzéséről szóló kampánya járult hozzá

– ezt mondta Lánczi Tamás a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva (úgy látszik, ma egyetlen pártpolitikusnak sem volt életbevágó korán kelni). Lánczit az MTI politológusnak, elemzőnek nevezi, márpedig aki az Észak-Korea-Alsót idéző fideszes közpénzmédiában állandó műsort vezet, annak a politológusi és elemzői szavai bizony a köz független és objektív tájékoztatása szempontjából vonatkoztatási pontnak tekinthetők. Akármiről is lamentál.

Lánczi pedig, aki volt már minden (Orbán Viktor beszédírója, fideszes államtitkár, Habony és Finkelstein közös cégének vezetője, a Századvég vezető elemzője, Schmidt Mária időközben kesmásított Figyelő című hetilapjának főszerkesztője) elemzett. Innen tudtam meg én is a címben foglalt letaglózó igazságot, amiből arra a következtetésre jutottam, hogy a Brüsszelből nem érkező uniós források nem érkezésének magyarázó narratíváját gyártja éppen nagy erőkkel az állampárti propaganda. Ezután ezt kell majd zabálni. Most az a rész következik a zsinórban negyedik kétharmad beköszöntével, hogy a korrupciót fogják hangosan relativizálni. Szerintem menni fog. Ahogy a háborús agresszor bűneivel ezt sikerült megtenni és lenyomni az ország torkán, úgy azt sem lesz nehéz beadni, hogy a korrupciós vádakkal csak bántják a magyart. A liberális brüsszeliták. A magyart, aki egyenlő Orbánnal és az Orbán-kormánnyal. Mert túl sikeresek vagyunk, és ezt egyszerűen nem bírják elviselni.

Íme Lánczi nyomokban igazságot is tartalmazó monológja (ha elhiszi, amit mond, azért kínos, ha nem hiszi el, amit mond, de mégis mondja, akkor azért megvetendő):

A Fidesz hitelességét növeli, hogy az emberek a pénztárcájukon érzik, hogy egy nagy gazdasági erősödés történt az elmúlt 12 évben. Egy felmérés szerint 1970 és 2010 között a magyar átlagbér reálértékben mindössze 22 százalékkal nőtt, míg 2010 és 2022 között 65 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek. Mindez azt jelenti, hogy a ma élő generációk körében most először nőttek lökésszerűen a bérek, a háztartások először tudtak felhalmozni, „először érezhették emberek úgy, hogy nem egyik napról a másikra kell élni”. Ennek tudható be, hogy Magyarország a GDP tekintetében idén megelőzte a régi uniós tag Portugáliát.

A korrupció a nyugati államok kezében „egyfajta bunkósbot”, ha egy országgal szemben „érdeket szeretnének érvényesíteni, akkor egész egyszerűen csak annyit tesznek, megpróbálják elhitetni, hogy ez az állam kirívóan korrupt”. „Korrupció mindenhol van, nyilván a mértéke változó, de az Európai Unióban Magyarországon a korrupció egyáltalán nem kiugró, vagy nincs olyan mértéke, amely szemet szúró lenne”. Példaként említette a dél-olaszországi régiókat, amelyek 60 éve részesülnek az uniós felzárkóztatási támogatásokban, mégis „katasztrofális állapotban vannak”. „Ott például meg lehetne kérdezni, hogy hova tűnt a pénz, de nem teszik fel ezt a kérdést”.

Ezzel szemben Magyarországgal, Lengyelországgal és más országokkal szemben azért teszik fel a korrupció kérdését, mert „egész egyszerűen a politikai irányvonalunk nem illeszkedik abba az elképzelésbe, amelyet Brüsszelben vallanak”. A közép-kelet-európai országok „most először lőtávolon belülre kerültek a nyugati államokhoz képest” és kezdik a „sarkukat taposni”. „Kezdünk odaérni, hogy a nyugati államok számára kellemetlen versenytárssá válunk, és próbálnak érdeket érvényesíteni, próbálnak bizonyos értelemben visszanyomni minket”. Ennek a folyamatnak az egyik eszköze a „korrupciós retorika”, amelynek lényege, hogy a korrupcióra hivatkozva próbálnak meg forrásokat elvonni Magyarországtól. „Ez elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a komparatív előnyünket, tehát a hozzájuk viszonyított előnyünket, azt megpróbálják megakadályozni, illetve megpróbálják Magyarországot eltántorítani attól a társadalompolitikától, attól a politikai felfogástól, ami szemmel láthatóan nagyon-nagyon sikeres, csak éppen nem illeszkedik a brüsszeli liberális logikába”. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.