Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak az a fránya Orbán imádat, ha az nem lenne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha nemzeti kérdés, akkor Századvég Alapítvány. G. Fodor és csapata felmérte, hogy az emberek támogatják Orbán Viktort abban, hogy megszerezze teljhatalmát a vírus elleni védekezés ürügyén. Szerintük az emberek több mint kétharmada – természetesen – a koronavírus-törvény mellett áll. Át kell ezt ugye nevezni, akkor mégsem olyan egyértelmű, hogy milyen jogosítványokat kap ezzel Orbán. Az alapítvány szerint a rendkívüli lépések következtében a kormány túlzott hatalmát „vizionálók” leginkább a baloldalon vannak. Egyébként ebből a kicsit sem kormánypárti mondatból is látszik, hogy milyen független a Századvég. Mi a tanulság tehát? Mocskos ellenzék, hajrá Orbán. 

A magyarok több mint kétharmada a koronavírus-törvény mellett áll – közölte közvélemény-kutatása adatait ismertetve a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A Századvég azzal kapcsolatban kérdezte meg a lakosság véleményét, hogy az ellenzéki pártok az Országgyűlés hétfői ülésén nem szavazták meg a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel és a veszélyhelyzeti intézkedések fenntartásával kapcsolatos törvényt. A kutatás szerint a megkérdezettek 81 százaléka hallott arról, hogy a kormány törvényjavaslatát a politikai pártok egy része nem támogatta.

A válaszadók többsége a járvány által okozott rendkívüli helyzetre tekintettel a gyors reagálás érdekében sürgeti az aktuálpolitikai küzdelmek félretételét – írták. A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százaléka) szerint a politikai erőknek támogatniuk kell a veszélyhelyzetet meghosszabbító jogszabályt, ezzel szemben 24 százalékuk gondolja úgy, hogy a rendkívüli intézkedések fenntartása túlhatalmat biztosítana a kormánynak. A megkérdezettek politikai önbesorolásának megfelelő eltérések vannak a kérdés megítélésében.

A jobboldali válaszadók határozottan támogatják a jogszabály meghozatalát (87 százalék), valamint a „középen állók” többsége is ezen az állásponton van (58 százalék), ezzel szemben a jobboldaliak(sic!) 9, illetve a „középen állók” 33 százaléka nem tartja indokoltnak „a politikai viták háttérbe szorítását” a hatékonyabb védekezés érdekében – közölte a Századvég. A rendkívüli lépések következtében a kormány túlzott hatalmát „vizionálók” aránya – folytatták – a baloldali szavazók körében a legmagasabb (49 százalék), de még e válaszadók 41 százaléka is támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslat megszavazását.

A Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek a jogszabály támogatását: 93 százalékuk egyetért „az aktuálpolitikai küzdelmek félretételével”, és mindössze 4 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak. A kérdés megosztja valamennyi ellenzéki párt szavazótáborát – közölték. A válaszadók ugyanis a különleges helyzetre tekintettel nem feltétlenül a „pártvezetőik és véleményvezéreik” által meghatározott irányok szerint ítélik meg a járvány terjedésének lassításával összefüggő közéleti kérdéseket. Ezzel magyarázható, hogy a Jobbik szimpatizánsainak csaknem kétharmada (65 százalék) a kormánypártiak véleményét osztja a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban, és pusztán 29 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

Hasonló a támogatottsági arány a Mi Hazánk Mozgalom táborában is (65 százalék). Az MSZP-Párbeszéd és az LMP szavazóinak harmada, de még a liberális nézeteket képviselő, illetve a kormánnyal szemben leginkább kritikus Momentum és DK szavazóinak is több mint negyede (26-26 százalék) indokoltnak tartja a különleges intézkedések fenntartását. A baloldali pártoknál 41-66 százalék közötti az ellenzők aránya.

A konkrét pártpreferenciával nem rendelkezők vagy más politikai erőket támogatók 61 százaléka a koronavírus-törvény mellett foglal állást, csupán 34 százaléka ellenzi az elfogadását. A magyarok többsége, felismerve a járványhelyzet által indokolt biztonsági intézkedések jelentőségét, kulcsfontosságúnak tartja a gyors és eredményes védekezés feltételeinek megteremtését – áll a Századvég Alapítvány közleményében. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.