Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi értelme az EB döntésnek, ha úgyis semmibe vehetik?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orbán-kormány folyamatosan uniós jogot sért, aminek már több szervezet is kárát látta, mégsem igazán történt semmi annak érdekében, hogy ezt ne tehessék. Ez pedig azért van így, mert egy olyan szuverén ország vagyunk – annak ellenére is, hogy uniós tagok vagyunk – amelynek vezetője dönt mindenről. Ha neki nem tetszik egy uniós szabály, akkor egyszerűen kiadja parancsba, hogy azt ne hajtsák végre. Ő eldönti és kész, ez ennyire egyszerű. Ezt tették Iványi Gábor és egyháza, a MET esetében is, amikor a megítélt pénzeket egyszerűen nem voltak hajlandóak – és a mai napig sem hajlandóak -kifizetni nekik. Emellett viszont további támogatásokat is megvontak, amivel elérték, hogy a gázt is megpróbálják kikapcsolni egyes intézményeikben. Ha kifizették volna Iványiéknak azt, ami nekik jár, akkor ilyen probléma elő sem fordulhatott volna, amit persze ők is pontosan tudnak.

De Iványiék messze nem az egyetlenek, akiket vélhetően Orbán parancsára hoztak igen nehéz helyzetbe. És még csak azt sem hiszem, hogy ezzel a legutóbbi eset után felhagynának, ezért a lista még egészen biztosan bővülni fog a jövőben. A legutóbbi áldozat a pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA) amelyet 72 ezer eurótól fosztottak meg és amely a nyertes pályázata ellenére sem viheti véghez azt, ami eltervezett. És hogy mi ennek az oka? Nem nyilatkoztak arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek-e, vagy sem. Ez azért is érdekes, mert az Európai Bíróság egy júniusi döntésében kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az uniós jogot.

Ez azonban nem számít Magyarországon, a kormány ugyanis szarik az uniós jogra. Orbán akkor hoz törvényt, amikor éppen jólesik neki és az sem számít, hogy az éppen sérti az uniós jogot, vagy egyébként embertelen, a lényeg, hogy neki igaza legyen. Az persze kérdés, hogy mit is ér az Európai Bíróság döntése, ha annak betartását nem lehet kikényszeríteni. Nem várja persze senki, hogy az Unió oldja meg a problémáinkat, de azért ha már létezik egy ilyen intézmény, nem lenne rossz, ha lenne valódi ereje is. Mert ha csak egyfajta dádának minősül, akkor sok értelme nincs nagyon annak, hogy euró milliókért fenntartsuk. Minek?

Az alapítvány az uniós Erasmus+ program 2. partnerségi együttműködésre nyújtott be pályázatot még májusban, diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő társasjátékuknak kiadására pályáztak spanyol, olasz, angol és horvát nyelven, 72 ezer euró értékben.

Ezt volt olyan fontos megakadályozni. Nem migránssimogatásról, vagy érzékenyítésről volt szó és mégis sikerült erre az Európai Bíróság által elkaszált törvényre hivatkozva megfosztani őket 72 ezer eurótól. Félreértés ne essék, ugyanennyire felháborító lenne, ha menekülteknek segítő szervezetet, vagy az LMBT jogokat előtérbe helyező szervezetet fosztanak meg – ezt persze megtették már sok esetben korábban, noha más indokra hivatkozva – de egy társasjáték politikai célú elkaszálása azért már egy olyan szint, ami alá nehéz lenne bemenni.  Lassan tényleg semmi sem számít már ebben az országban, csak az, hogy a fideszes politikai köröknek jó legyen, mindenki más meg dögöljön meg.

A civil szervezeteket, az önkormányzatokat és a politikai elittel nem szimpatizáló cégeket minden gond nélkül tönkreteszik, ha nem fűződik érdekük ennek az ellenkezőjéhez. A legnagyobb gond mégis az, hogy tényleg határok nélkül megtehetnek mindent, még azt is, hogy uniós pénzekről ők döntsenek. Minden, de tényleg minden rajtuk kell, hogy keresztül menjen, hiszen akkor lopható el igazán. Ezúttal ugyan az társasjátékra szánt pénzt nem lopták el, de a szervezetet megfosztották attól, hogy valami jó célra használhassák azt fel. Ha már az övék nem lehet, akkor másé se legyen alapon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.