Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Világszínvonal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor ott folytatnám, ahol legutóbb abbahagytam. Az egészségügy világszínvonalúként elhíresült állapotáról szólnék pár szót, és mutatnék meg egyébként mindenki számára szabadon elérhető, ám annál sokatmondóbb bizonyítékokat. Az MTI és csakis az MTI fotókat készíthetett a Szent László Kórház intenzív részlegéről. Mit mondjak? Szerintem borzasztó. Itt tart az ország elsőszámú járványügyi intenzív részlege. Nézzük:

 

M1: Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban

Az első képen éppen két orvos vagy nővér mosakszik egy nem túl modern mosdókagylónál. Az M1 szerint védőfelszerelést viselő gyógytornászok fertőtlenítik kezüket a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban

Azok a kapcsolók a falon alsó hangon is 40-50 évesek, az ajtók is szerintem minimum 30 évesek lehetnek, a csaptelep talán egy újabb modell. Ha csak ebből indulunk ki, vagyis hogy a kapcsolókat ennyi ideje nem voltak képesek kicserélni, vajon milyen állapotban lehetnek a falban a vezetékek? A legcsövesebb szocreál irodákban található ilyesmi, szerintem műgyűjtők örülnének ezeknek a relikviáknak.

Apropó fény. Tiborczék – hogy áldassanak ott, ahol vannak – ugyanbiza miért nem a kórházak elektromos hálózatát rakták rendbe, ha már mindenképpen fényt akartak varázsolni sötét(ség)be borult kis hazánkba? Mondjuk ha ezt is úgy csinálták volna meg, ahogyan a településeinket kivilágították, akkor jobb is, hogy nem nyúltak hozzá. De haladjunk tovább, ne álljunk meg, mert vannak itt cifrább dolgok is. A második képen mindezt más szögből is megcsodálhatjuk. Ezen jól látszik a kézmosó feletti, szintén a múlt századból ott maradt lámpa, amiről a fotó alapján nem nehéz elképzelni, hogy a kórház megépülése óta ott lehet. Szegény nagyszüleimnél volt ilyen a spájzban. Vagyis ez az intenzív osztály. Ilyen körülmények láttán talán nem alaptalanul merül fel a kérdés: milyen lehet a higiénia?

M1: Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban

A fenti kép tanúsága szerint a falakon lévő, oxigént szállító csövek olyan 20-30 évnél régebbiek lehetnek, a plafonon lévő neoncsöves lámpáról pedig szinte kár is beszélni. Ha felkapcsolják, sanszos, hogy akinek addig nem voltak látásproblémái, az is mehet a szemészetre. Az egyedüli, ami talán kicserélésre került a fotó alapján, az a nyílászáró. Ahogy nézem, az műanyag. Viszont alatta az öntöttvas radiátor szintén megér egy misét. Ezek azok a berendezések, amelyeken nem lehet hőfokot állítani, és ha befűtenek, úgy ontják a meleget, hogy télen is szakad a víz mindenkiről a kórteremben. Más szavakkal: pont annyira nem gazdaságosak, mint amennyire egészségtelenek.

De nézzük tovább ezt a csodálatos képsorozatot, ami pontosan annyira szürreális, mint ez az egész ország, és annak 10 éves Nokia telefont használó vezetője. Neki ez a természetes. Jó az ide, minek modern kórterem, korszerű berendezések? Elvannak ezzel is a betegek? El. Van más választásuk? Nincs. Akkor meg? Ha a nagyszüleinknek jó volt ez, ne tessék rinyálni, nekünk is jó. Különben is: ha nem tetszik, haza lehet menni. Csak azt nem értem, hogy ha ez így is jó, akkor miért nem Zsigulival vagy Volgával közlekedik őfényessége? Pedig annyira cuki lenne, annyira isteni és keresztényi. Ámde itt nincs még vége. 

M1: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A fenti képeken megcsodálhatjuk a linóleum padlóburkolatot, az ezeréves öltöző szekrényeket, a festésre szoruló falakat, meg úgy általában mindazt, ami a maga lesújtó állapotában mutatja be 2020 (egészségügyi) valóságát. Kérdezem én, ha ilyen a szuper az intenzív osztály, akkor milyen egy általános részleg vagy a műtő? Inkább ne is gondoljunk bele, mert szerintem égnek állna a hajunk. Egyet akkor sem értek. Hogy lehet az, hogy mindez évtizedek óta így van, és nem nyúltak hozzá? De ha már itt tartok az értetlenkedésben: érdemes megnézni az alábbi filmjelenetet, amit 1988-ban forgattak a szóban forgó Szent László Kórházban. 

Szerintem azóta nem sok minden változott, ez pedig szégyen és gyalázat. Követeljük, hogy tegyék rendbe az egészségügyet, és rendezzék a béreket. Az egészségügyi dolgozókat meg arra kérjük, hogy a fejük lehajtása helyett álljanak ki a szakmájukat érintő embertelen döntések és a képeken jól látható körülmények miatt. Mi nem Uganda meg Észak-Korea vagyunk, a jó életbe! Európai uniós ország vagyunk, ahova rengeteg pénz érkezik, és igenis jár nekünk a megfelelő színvonalú ellátás. Nem 30-40-50 éve felújítatlan intézményekben és berendezések között, hanem magas színvonalon. Azért fizetünk rekord összegű járulékokat, hogy emberségesen bánjanak velünk, emberhez méltó körülmények között, ha rászorulunk. Márpedig sajnos előbb-utóbb szinte mindenki rá fog szorulni.

Vogronics A.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.