Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

LUCA AJTAJA


Rakott kel / Luca ajtaja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vonat… élmények kimeríthetetlen tárháza…

Jók ezek az újfajta szerelvények, az ajtók mellett egymással szemben van néhány ülés, mint a metrón. Csak két megállót mész, arra  ez pont jó. Lerogysz az egyikre, teli szatyrodat leteszed a földre. Veled szemben ül egy család. Egyszerű, jóravalónak látszó, bár kicsit gyűrött arcú, középkorú apuka, lábai közt egy műanyag szatyor, benne üdítők, néhány zacskó rágcsálni való… mellette a táskája, nyilván az iratai, kulcsai, telefonja van benne.

A másik ülésen anyuka ül, ölében egy kisfiú. Anyuka talán harminc éves lehet, természetes szépség: sűrű barna haj, lófarokba fogva, hatalmas fekete szemek, fekete szempillák. Semmi smink, semmi „mű”. Egy jó szemű „sztájliszt” akár világsztárt is csinálhatna belőle… Ölében egy nyolc-tíz éves kisfiú. Szemmel láthatóan értelmi fogyatékos. Kicsi arcán festék, nyilván valamilyen rendezvényen voltak, ahol megpróbáltak bohóc arcot festeni rá. Összegömbölyödve ül édesanyja ölében, és nevetve énekli: Pál, Kata, Péter, jó reggelt… Anyukája vele nevet, átöleli, dajkálja, mint egy csecsemőt, majd megkérdezi, jó lesz-e, ha másnap rakott kelt készít ebédre. A kisfiú boldogan nevet: Igen, az a kedvence!  Apuka  fáradt arcán is megjelenik a mosoly… A kisfiú boldogan énekli tovább: Pál, Kata, Péter, jó reggelt!

Összekapod a cuccaidat, leszállsz… és nem érted, miért bőgöd végig azt a 382 métert hazáig…

Sági Zsuzsanna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.