Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mitől vadultak be ennyire?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azon meditálok, hogy mi az oka ennek a vad dühnek, amivel Orbán serege Gémesi Györgyöt és a Zöld Híd szemétszállító céget támadja. Nem hiszem, hogy pusztán a gödöllői polgármesterség megszerzése motiválja őket. Budaörsön és Veresegyházán sem sikerül évtizedek óta megszerezni a polgármesteri posztot, de se Wittinghoff Tamásnak, se Pásztor Bélának nem rontott neki – adminisztratív és kommunikációs eszközöket is bevetve – ilyen vadul a fideszes úthenger.

Ez a szemét-ügy azonban valamiért nagyon érzékenyen érintette őket. És én sejtem is, hogy miért. Azért, mert legitimációjuk két oszlopát rengette meg: a rezsicsökkentésbe és az állam mindenhatóságába vetett hitet.

A szakértők már a rezsicsökkentés hajnalán megjósolták, hogy az ilyen típusú állami beavatkozás hosszú távon a szolgálatatások romlását fogja eredményezni. A kéményseprést gyorsan hazavágták, de az nem érdekelt senkit. Az emberek amúgy is zaklatásnak vették, ha évente jött a kéményseprő. Hát most nem jön. Ami a vízszolgáltatást illeti, saját minisztériumuk anyagában olvasható: A víziközmű szolgáltatási szektor állapota válságosra kezd fordulni fenntarthatóság, a működtethetőség, és a finanszírozás szempontjából.” Ennek okát a „műszaki rekonstrukciók és karbantartások hiánya miatti folyamatos állagromlásban” látják. Egy 2015-ös adat szerint a kitermelt ivóvíz 26 százaléka elszivárog.

Az elmaradó karbantartások és fejlesztések miatt eljön majd a csőtörések, áramkimaradások, gázszivárgások ideje. Persze a csövek és vezetékek lassan rohadnak, és emiatt a rezsicsökkentés „ára” csak soká lesz teljesen nyilvánvaló. Azonban a szolgáltatás természeténél fogva ez az idő a szemétszállításnál hamarabb jött el.

Évek óta jelennek meg híradások arról, hogy a kukásautó lerobbant, hogy valahol folyik belőle a trutymó, hogy kimaradt egy-egy járat, hogy abbamaradt a szelektív hulladék elvitele. De ez az első alkalom, hogy nem egy kukásautó, hanem egy egész cég dobta be a törülközőt, és a rezsicsökkentés bűze 116 települést leng be. A bűzt még az egyesített Habony-művek, összes újságjával, tévéjével és rádiójával sem tudja letagadni.

Ehhez jön a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., közkeletű nevén kukaholding impotenciája, amely képtelen ellátni a feladatát: mindenkitől időben beszedni a szemétdíjat, és azt időben továbbítani a szemétszállítást végzőkhöz. Késve küldik ki a lakosoknak a számlát, sokszor több hónapos számlát egyszerre. Emiatt meredeken nő a nemfizetők száma, és a hátralékok összege. Összejött a magyar abszurd: egy pénzbeszedő állami vállalatnak 2016-ban 63 milliárdos bevétel mellett sikerült másfél milliárdos veszteséget termelnie. Nem csoda hát, hogy a szemétszállító cégekkel való elszámolás több hónappal van lemaradva a szolgáltatás elvégzéséhez képest.

A kukaholding gyászos szereplésénél jobban semmi nem mutatja az államosítás csődjét. Ezt azonban megpróbálják letagadni, és talán sikerül is, mert nem bűzlik az emberek orra alá. De dolgoznak is rajta veszettül. Még egy összeesküvést is kitalálnak mögé, amit Gémesi György vezetne a kormány megbuktatására.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.