Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az üdülési jogkufárokkal miért nem történik semmi?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ennek örülök. Több a semminél, bár megint csak a bűnös árnyékát sikerült jó alaposan megrugdosni. Soha nem értettem és most sem értem, hogy azok miért nincsenek a vádlottak padján, akik az egész üdülési jog-bizniszt elindították, sőt, jelenleg is működtetik és remekül élnek belőle?

Mindenki tudja, mi volt ez a bomba üzlet. A piaci viszonyokról, annak működéséről mit sem sejtő, többnyire idősebb embereket paliztak be azzal, hogy mennyire jó lesz nekik, ha megvásárolják az üdülési jogot bizonyos szövetkezetekben. Az volt a csali, hogy a befizetett pénz nagyot fog kamatozni, az üdülési jog értéke a csillagokba szökik és miután a jog örökölhető, fantasztikus befektetés és remek örökség lesz.

Nem lett az persze, de a befizetésekből építettek és felújítottak üdülésre alkalmas ingatlanokat. Azt nem domborították ki, hogy ettől még minden áldott évben súlyos pénzeket, többnyire százezreket kell befizetniük a jogtulajdonosoknak, amiből minden évben más-más országba mehettek volna üdülni. Azt sem mesélték el nekik, hogy nem csupán önmagukkal, hanem az örökösökkel is kacifántosan kiszúrnak, ugyanis az üdülési jogtól szinte képtelenség megszabadulni. A teher – az évenkénti befizetési költség – öröklődik. Sőt, behajtható.

Tudom, mert magam is jártam ebben a cipőben, hogy visszavásárolni nem hajlandó az üdülő üzemeltetője. Ezzel szemben nagy kegyesen hajlandóak ingyen visszavenni a jogot és akkor még örülhet is az ember, hogy végre megszabadult tőle.

Ehhez képest nem tudok arról, hogy bárki bármit lépett volna az ügyben, most azokat fogták perbe, akik a már egyszer kifosztott embereket újból kifosztották. Ha esetleg a hatóságok az eredeti gazembereket csípik fülön és kikényszeríti a jog, hogy az üdülési jogot visszavásárolják az ígéret szerint, akkor most ezek a másik bűnözők nem húzhattak volna le még egy bőrt a megtéveszthető idősekről, vagy a jogtól kétségbeesetten szabadulni akaró örökösökről.

Üdülési jog értékesítését ígérő csalók ellen emeltek vádat

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 24 ember ellen, akik üdülési jogok értékesítésével több mint 340 embert tévesztettek meg, és összesen mintegy nyolcszázmillió forint kárt okoztak nekik – közölte a fővárosi főügyészhelyettes szerdán az MTI-vel.

Fürcht Pál a közleményben azt írta, a vádlottak közül hárman 2013 novemberében az V. kerületben céget alapítottak, ahol az ügy többi vádlottja a későbbiekben ügyfélszolgálati, call center munkatársként vagy üzletkötőként dolgozott. AZ ügyfeleket fővárosi irodaházban, üzletközpontban, szállodában, majd később a budapesti helyszínek mellett vidéki nagyvárosokban tartott előadásokkal toborozták.
    A vádirat szerint a vádlottak jellemzően az üdülési jogukat értékesíteni kívánó időskorúakat kerestek meg, hogy megbízási és szolgáltatási szerződések, valamint különböző díjak ellenében vállalják azok értékesítését, bérbeadását.
    A szerződéskötéskor az üzletkötők az ügyfelek akaratán kívül, őket megtévesztve olyan dokumentumot is aláírattak, amivel beléptették őket egy úgynevezett kreditrendszerbe, amelynek lényege az volt, hogy az ügyfél kreditpontok felhasználásával, kedvezménnyel vásárolhatott terméket vagy szolgáltatást. A vádlottak célja a kreditrendszerrel az volt, hogy a díjfizetések jogszerűségének látszatát keltsék, nem állt szándékukban ténylegesen működtetni azt, ezért a sértettek a kreditpontok ellenértékét nem tudták levásárolni – olvasható a közleményben.
    A főügyészhelyettes hozzátette, a vádlottak egy ideig hitegették az ügyfeleket, majd elérhetetlenné váltak.
    A vád szerint a vádlottaknak már a szerződések megkötésekor sem áll szándékában az üdülési jogok értékesítése, céljuk kizárólag a sértettek pénzének jogtalan megszerzése volt.
    Az ügy 341 sértettje jellemzően pár százezer forintot, de volt olyan, aki egymillió forintnál is többet fizetett a vádlottaknak – írta Fürcht Pál.
    A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, idős kora miatt a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.