Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez a nyugdíjas hölgy nem az a nyugdíjas hölgy?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elnök úr! Nem remeg a kezem, nem szoktam remegő kézzel bevásárló kocsit húzogatni (…) Nem szokott a szememből gyűlölet sugározni, de most egy kis sértettség van bennem ön iránt. A szenny sem ömlik a számból

– ezzel a felütéssel kezdődik az Origo nevű sajtónak nevezhető, ifjabb Matolcsy kezére került orgánum szívbemarkoló cikke, amelynek témáját az képezi, hogy a Jobbik szombat délelőtti miskolci lakossági fórumán megjelent, sértett nyugdíjas hölgy szembesíti Vona Gábort azzal, hogy korábban bántó megjegyzéseket tett a nyugdíjasokra. Nagyon helyes. Normális helyeken a közembernek választások között is lehetőségük nyílik szóbaállni a választottaikkal.

nyugdijas2

Ide is teszem a bántó, nyugdíjasok tömegeit vérig sértő állításokat, hogy még véletlenül se a levegőbe beszéljünk:

 

Vona a tusványosi miniszterelnöki igehirdetés közben fizikailag és verbálisan bántalmazott nő esete kapcsán írt Facebook-posztot, amelyben szerencsére teljesen feleslegesen előrebocsátotta, hogy lehetőleg csak az vegye magára az állítások egyikét-másikát, akit érint. Hogy nem általánosít, és nem bélyegez meg kollektíven.

Mindenféle Jobbikkal kapcsolatos ellenérzésem dacára azt kell mondanom, hogy egy rendkívül civilizált hangvételű, okos írás ez, amelyben a párt elnöke arra a feneketlen gyűlöletre reflektál, ami a helyszínen jelenlévő, zömében időskorúakból álló hallgatóságon eluralkodó lincshangulatban öltött testet. És amellyel egyéb fórumokon is volt szerencséje találkozni. Idézek:

Szép számú érdeklődővel sikerült beszélgetnem, de szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárló kosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt. Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat.

Miután az Origo sűrű simicskázás és patetikus megrökönyödés kíséretében pár napja ledobta az atomot a Jobbik elnökére a Vona Gábor a remegő kezű, kis bevásárlókocsijukat toló nyugdíjasokon gúnyolódik című örökbecsű, könnyfakasztó cikkben, most diadalmasan számoltak be a párt miskolci lakossági fórumáról, ahol egy látványosan nem jobbikos hölgy elszavalta, milyen nagyon sértő mindaz, amit Vona állított.

A legfontosabb állítás, amiről a cikk nem szól: az orbáni igehirdetésekkel szemben mikrofonhoz engedtek egy olyan polgárt, aki bírálta a jelenlévő pártelnököt. Egy olyan polgárt, akibe nem fojtották bele a szót, aki elől az érintett nem távozott bokros teendőire hivatkozva futólépésben, biztonsági emberek gyűrűjében. Egy olyan pártelnökről van szó, aki mosolyogva, tisztelettel végighallgatta a panaszt és utána válaszolt rá.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a kormány házi nyugdíjasainak egy héttel megkésett megdöbbenésével gyakorlatilag egyidőben, de legalább kitartóan azon forgatja a szemét a kormánypárti sajtó, hogy Vona nem kért bocsánatot, hanem letagadta, hogy bántotta volna a nyugdíjasokat.

 

Mindenkinek ajánlom megtekintésre a videót, több mint tanulságos. Elsősorban azért, amit már fent is írtam: a miskolci nyugdíjasok egy részének önjelölt érdekképviseletét ellátó hölgyet minden további nélkül mikrofonhoz engedték, a kérdéseire választ kapott. És bár nem tölt el örömmel ez a tényállás, azt kell mondanom, hogy – miközben más, magukat demokratikusnak nevező ellenzéki pártok ezt nem feltétlenül mondhatják el magukról – a Jobbik képes valódi párbeszédet folytatni az emberekkel. A vidéki emberekkel is. Azokkal, akik valószínűleg eldöntik majd a jövő évi választást. Azt a választást, amelyet Budapest most sem fog tudni egymaga eldönteni.

Továbbá: ahogy hallgattam a mindenki más helyett, legalább egy fél ország helyett is örömmel-boldogan megsértődött hölgyet, már majdnem elkezdtem örülni. Annak, hogy bár az Idősek Tanácsának tempójában értette félre Vona Gábornak a szépkorúak kormánypárt általi kihasználásáról vallott nézeteit, de legalább felvilágosult. Még a Jobbik cukiságkampányáról is hallott. Röpke másodpercek alatt rájöttem, hogy ezek a gondolatok oly nagyon ismerősek. Hát igen, ezek majdnem szó szerint azok a csúsztató állítások, amelyek napok óta (tegnap ért a tetőfokára a nyugdíjasozás) folynak a propagandamédiából és fideszes politikusok szájából:

  • Fidesz: hárommillió nyugdíjast sértett vérig Vona a szennyvizes szövegével – Halász János valamilyen szóvivő szörnyűlködése (PestiSrácok)
  • Vona Gábort rendesen kiosztották a nyugdíjasok – ugyanaz a téma egy nappal korábban (888)
  • Fidesz: Vona Gábor hárommillió nyugdíjast sértett meg – ma reggeli friss (Magyar Idők)

A megszokottan eredeti, izzadságszagtól messzire bűzlő kormánypárti össztűz láttán már régen nem tudom eldönteni: ezen sírni, vagy röhögni volna ildomosabb? Ami viszont eléggé egyértelmű számomra, mindazonáltal csak kérdésként óhajtom feltenni: a címlapképen látható, meglehetősen benfenntesnek ható, lelkes, örömmámorban úszó hölgy, aki 2015-ben tehát önkívületi állapotban üdvözölte Orbán Viktor miskolci látogatását, tök véletlenül nem ugyanaz a hölgy, aki spontán módon megjelent a Jobbik és Vona Gábor tegnapi fórumán?

Mert ha igen, akkor sincs semmi baj, csak a Jobbik-Vona-Simicska ellenes összkormányzati összefosásban nem kellene úgy tenni, mintha mindenki tökhülye lenne. Mintha a Fidesz beépített, nyugdíjas rajongói az ország 3 millió nyugdíjasát képviselnék. Nem képviselik őket. Mint ahogy a Fidesz sem képviseli az országot, hanem annak egy részét.

adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.