Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak tartották az ajtót közben, és azért lökték hátulról a csútit, hogy nehogy elbotoljon a küszöbben kifelé menet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Tegnap beköszöntött a tél, ami ebben az országban azzal szokott járni, hogy megbénul a közlekedés. Ehhez mondjuk nem feltétlenül kell hó és fagy – bár a tél megérkezése minden évben komoly sokkot tud okozni -, egy komolyabb zápor is elég, de most hó és fagy is lett, szóval hivatalosan is itt a világnak az ő vége. De nyugi, minden évben túl szoktuk élni. Akinek elfogy az autójából az üzemanyag, az üljön át valaki más autójába. Akinek a fűtőanyag – vagy az arra szánható pénz – fogy el, az meg úgy járt. Miért nem keres többet? Akinek kajára sem telik a szankciós inflációban, a diszfunkcionális kormány vezényletével, az vonuljon be egy kutyamenhelyre, hátha jut neki a jobbfajta zsákosból, amit népünk bölcs vezére némi népszerűségnövelés érdekében – természetesen fotósokkal és videósokkal körülvéve -, a maga szerény módján odafuvarozott az egyik menhelyre.

Komoly érdeklődés közepette zajlik Kárász Róbert alkalmazása, avagy nem alkalmazása az MTVA kebelén. Én persze megint le vagyok maradva, még csak a feje sem ismerős. Megnéztem, ki is ő – lépést akartam volna tartani a fontos, országos jelentőségű eseményekkel -, nem sokkal lettem bölcsebb. Végzettsége alapján biztosan el fog tudni helyezkedni, rengeteg helyen keresnek munkaerőt szalag mellé, de akár még üzletvezető is lehet valamelyik élelmiszerláncnál. Már ha oda nem kell diploma. Persze nem pont a diploma a lényeg, amennyire tudom, Kadarkai Endrének sincs, mégis tudom, hogy kicsoda ő. Félművelt pöcs vagyok, nincs mese. Az is igaz, hogy Rákay Philipről és Jeszenszky Zsoltról is tudom, hogy kicsoda, aztán jó az nekem? Nem.

Kicselezte Brüsszel a magyar vétót, máris meghátrált az Orbán-kormány. Ezt a vicces címet az mfor.hu-n leltem, az eredete az euronews.com-on keresendő. Ahogy én látom, szó sincs kicselezésről, annyira szerintem nem bárgyú az Orbán-kormány. A meghátrálás már közelebb állhat a valósághoz, de talán pontosabban is körül lehet írni a helyzetet. A vezér régi szép szokása szerint megpróbálkozott a zsarolással. Nem jött össze (mostanában nem szokott), sarokba szorult (mostanában ez is szokása). Kapott egy koncot, lehetőséget arra, hogy viszonylag enyhébb arcvesztéssel kifarolhasson abból a zsákutcából, melybe önként, üvöltve trappolt be. Kivették a javaslatból annak részletezését, hogy honnan kerít pénzt az EU Ukrajna támogatásához, így Orbán mondhatja azt a szektásoknak, hogy megint ő győzött. Hiszen ő csak a hitelfelvétel ellen hadakozott, és lámcsak, nincs szó hitelről. És ő mindig is támogatni akarta Ukrajnát, és tessék! Keresztbe feküdt a támogatásnak? Nem! Naugye! Ez nagyjából olyan, mint a Fidesz esete az Európai Néppárttal. Addig pofátlankodtak és döfködték a botot a küllők közé, ameddig ki nem baszták őket, de mindvégig megengedték, hogy ne harsányan essen pofára a vezér. Hazudhatta azt, hogy nem függesztették fel a pártját, hanem önként függnek (olyan két évig, ami már egy jobb minőségű spanyol sonkának is elég szokott lenni), aztán pedig önként léptek ki, a Néppárt csak tartotta az ajtót közben, és azért lökték hátulról a csútit, hogy nehogy elbotoljon a küszöbben kifelé menet. Merő előzékenységből. Végül pedig a huzat csapta be az ajtót. Így volt, bizony. Mint most is.

Szerencsére nem csak az uniós ügyekben ilyen szorgos és sikeres a miniszterek elnöke, mert pontosan felmérte, hogy itthon is van megoldásra váró probléma. Ezért aztán szombaton összetrombitált egy kormányülést, amire meghívást kapott a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Tamás is. A Nemzeti Pedagógus Kar – ahogy azt a neve is mutatja – az Orbán-kormány csinálmánya. Szoktak ők ilyen szervezeteket gyártani, hogy aztán azt mondhassák, tárgyalnak az éppen illetékesekkel. A nemzeti jelző használatára pedig előjoga, de inkább kizárólagossága van a Fidesznek. Ami a kormány. Ami Orbán Viktor. Ebben az az apró bibi, hogy a kinevezett illetékesek aztán senkinek, az érintetteknek sem árulják el, hogy miről volt szó, miben egyeztek meg az ő fejük felett, nélkülük. Most is ez történt. Az egy dolog, hogy Horváth Tamás nem ál szóba a sajtóval, az azonban minimum különös, hogy a két nagy tanárszakszervezettel – a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és a Pedagógusok Szakszervezetével (miért jut eszembe a Júdeai Népfront és a Júdea Népe Front?) sem óhajt ő kommunikálni. Csak remélni lehet, hogy bármit fundált ki ez a két kedves úr, azt az oktatás szereplői nem érzik kötelezőnek magukra nézve.

Tegnap este Orbán lángra lobbantotta a harmadik adventi gyertyát, tehát már hivatalosan is advent harmadik hete van. Merthogy ez is tőle függ mostanság. Mindjárt követte a példáját Varga Judit is, az összes gyerekével fotózkodva hat a magyar néplélekre, Szijjártó Péter nem gyújtogatott, hanem nála egy angyalka megy lefelé a lépcsőn, és már félúton van a karácsonyhoz. Lázár János jótékonysági sütiket kóstolt, Németh Szilárd pedig korán kelt, mert hajnalhasadáskor máris küzd a uniós szankciós politika ellen, és azok azonnali felülvizsgálatát követeli. Holott elég lenne megkérdezni a főnökét, hogy mit írt alá és miért, ha ennyire nem jó. Igyekezni kellene a megkérdezéssel, mert holnap kezdődik a foci VB elődöntőjének két fordulója, a bronzmeccs, aztán pedig a döntő. Ezeket a fociért mindenekfelett rajongó Orbán Viktor természetesen a helyszínen fogja végigszurkolni, neki is kell ennyi kikapcsolódás. Addig mindenki bírja ki nélküle. Ha esetleg közben döntés születik az Európai Unióban a magyar kormány által oly erősen várt pénzek sorsáról, azt ráér majd megtudni vasárnap este is, amikor vége a sportünnepnek.

A hét azonban még csak most kezdődik, mégpedig hóval és sikamlós utakkal. Mindenki vigyázzon magára, sapi ne maradjon otthon, mert a szél is süvít. Jó ébredezést, elcsúszásmentes szép napot kívánok mindenkinek!

A címlapképen Orbán Viktor egy ürömi kutyamenhelyet látogat. A kutyus tekintete egészen szívbemarkoló. Reménykedik. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.