Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tényleg itt lenne az ideje, hogy Európa kövesse a magyar példát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eufórikus jó reggelt kívánok mindenkinek! Nekiveselkedhetnénk az újabb csodálatos napnak gyakorlatilag bármilyen irányból, de kezdjük onnan, hogy micsoda váratlan fordulat állt be a Moszkva-barátságáról elhíresült Orbán-kormány pávatáncát illetően. Diplomáciai források állítják, hogy mégsem vétózzák meg Putyin három oligarchájának szankciós listára tételét. Gondolom, ez már nekik is sok volt, miközben a hajdobáló influenszer-miniszter asszony éppen a mellső végtagjain csúszva magyarázza a korrupciós bizonyítványt és kuncsorog az uniós pénzekért. Azért olyan nagyon nem érdemes hátra dőlni: a nertársak most ugyan készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de a soron következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni Vlagyimirovics aggályait az aggályaikat egyes személyek vonatkozásában. Elég evidensnek tűnik, hogy a magyar kormány nincs abban a helyzetben, hogy semmibe vegye Vlagyimirovics óhaját, és ki tudja, hogy jövő márciusban mit fog álmodni éppen. Ebben amúgy az a legviccesebb, hogy miközben azzal etetik a nyilvánosságot, hogy a béke jelenti az egyetlen megoldást, és hogy ők is meg a mimagyarok is a béketárgyalásokban vagyunk érdekeltek, és kössenek már békét a felek, az fel sem merül még bennük se, hogy fél év múlva esetleg nem a Moszkva elleni büntetőintézkedések lesznek terítéken. De a lényeg, hogy akkor ők jófejek, nagyvonalúan nem vétóznak meg valamit, hogy aztán az elhibázott brüsszeli szankciókkal hülyíthessék a nyájat, ha esetleg szét akarna széledni.

Egyelőre ettől nem kell tartaniuk. A nyáj teljesen jól van, ugyan már most is látszik, hogy nem futja a széle a hosszát (lásd példának okáért, hogy a 100 ezer forintot el nem érő nyugdíjból nem lehet a 26 ezerről 118 ezerre combosodott rezsiszámlát kinyögni), de valahogy majd lesz. A hit majd segít. Meg Rogán Bűnöző Antal. Akinek újabb testhezálló feladatot talált a főnök. Bár annál, hogy a brüsszeli pénzekért cserébe a legújabb korrupciót üldöző hatóság felállításában kell segédkeznie, testhezállóbbat én nehezen tudok elképzelni. De valószínűleg az idő múlásával, vagyis a sikereket sikerekre halmozó kormányzással töltött évek múlásával a doktorminiszterelnök úr paranoiája kezd elszabadulni, ezért egyre kevesebb szekértolóban bízik meg. Rogán lehet az egyik ilyen. Akinek van annyi sötét folt a rovott múltján, ami tökéletesen zsarolhatóvá és kiszolgáltatottá teszi a főnökének. Úgyhogy Rogán Bűnöző Antal gondjaira bízta a főnök a legújabb hangzatos nevű sóhivatalt, amit létrehoztak, nevezetesen a Védelmi Igazgatási Hivatalt, amelynek a válságkezelés és az ország biztonságának összehangolása lesz a feladata. Úgyhogy nincs miért aggodalmaskodni. Ahol Rogán kezeli a válságot és hangolja összefele a biztonsággal, ott minden rendben van. Külön öröm látni, hogy milyen szép politikai pályát írhat le egy köztörvényes figura. Az ötödik kerület kifosztásától a letelepedési kötvényeken át. A haja szála nem görbült. Amikor a legvállalhatatlanabb disznóságok derültek ki róla, akkor hosszabbította meg a főnöke Lovasberényig.

Ezzel szemben a nemzet anyját és legfőbb női princípiumát a kötelesség tegnap Bukarestig hosszabbította meg, ahol négyszemközti megbeszélést folytatott a román államelnökkel, és mintha már nem lett volna akkora arca, mint májusban, amikor magánlátogatáson járt Romániában és fullba nyomta az indulatos magyarkodást. Most viszont arról panaszkodott, hogy Magyarországnak Romániával ellentétben nincs tengeri kikötője, ezért nehezebb helyzetben van az energiafüggőség tekintetében, de ezt csökkentenünk kell, és ebben számítunk Romániára. Amellett, hogy már az mindent elmond Novák Katalin független államelnökről, hogy a Klaus Johannis államfővel tartott közös sajtótájékoztatón a magyarországi médiumok közül csak az MTVA és a Metropol tehetett fel neki kérdést, azt hiszem, hogy a panaszkodás címzettjét eltévesztette őnagysága. Már volt szó róla, de erről sem lehet eleget beszélni: Magyarország energiafüggőségének első számú felelőse nem a tengeri kikötő hiánya, hanem az elmúlt 12 év penetráns kormányzati energiapolitikája. Erről nem Bukarestben kell picsogni, hanem Orbán és Szijjártó arcába kell beletolni. Ha jól emlékszem, Novák asszonyság is része volt annak a kormánynak, amely a kifogások keresése mellett lófaszt sem tett a Moszkvától való energiafüggetlenedés érdekében, ellenkezőleg: egyre mélyebben ásták bele magukat Putyin seggébe.

Tényleg nem sok jót tudok elmondani Süli János paksi bővítés körüli bábáskodással megbízott miniszterből lett, és a minap lemondott külügyminisztériumi államtitkárról, de azt igen, hogy a Szijjártó nevű (már nem) főnökével ellentétben legalább látott atomerőművet. Belülről is. Egyrészt a Fideszben nem szokás lemondani, szerintem Süli valószínűleg úgy járt, hogy tegnapelőtt közölték vele, hogy holnapután le akar majd mondani, másrészt ha nem értek félre semmit, sikerült eltakarítani az útból azt az embert, aki talán konyított is valamit ahhoz, ami a munkája volt. Az teljesen más kérdés, hogy aki ebben a (világ)politikai és gazdasági helyzetben az oroszokkal óhajt atomerőművet építtetni, az vagy egy cinikus, korrupt semmirekellő vagy Szijjártó Péter. A BKV éppen most bukik 14 milliárdot az orosz metrókocsigyártó miatt, tudniillik az M3-as metróvonalon közlekedő szerelvények felújításával megbízott orosz cég több mint három éve (!!!) még a periratokat sem hajlandó átvenni. Ergo a jelentős anyagi gondokkal küzdő BKV nem juthat pénzhez a kötbérből, a követelést gyakorlatilag lehetetlen behajtani. Erre atomerőművet építtetünk velük, bazmeg? Amikor bármely ígéretüket bármikor visszavonhatják? Amikor a sarokig nem lehet elmenni arra, amit mondanak? Amikor évek óta nem képesek megfelelő minőségű, az uniós szabályoknak és szabványoknak eleget tevő tervdokumentációt letenni a kurva asztalra? Akkor mi úgy függetlenedünk az orosz energiától, hogy egy 100 százalékban orosz erőművet építünk? Mert csökkenteni akarjuk a függőségünket? Azzal, hogy háborús bűnös szélhámosokra bízzuk az energiaellátásunkat? Majd Szijjártó Lavrov oldalán szidja Brüsszelt és vigyorog, mint a tejbetök, és majd jó lesz? Az a Szijjártó, aki Argentínáig repült, hogy találjon egy országot, amellyel nincsenek vitás ügyeink? Az, aki hónapok óta az elhibázott brüsszeli szankciókat okolja azért a fostengerért, amivel a keleti nyitás jegyében beletaszították az országot?

Vajon milyen kemény propagandaérvekkel fogják most az Európai Bizottság uniós energiabiztonságot szavatolni hivatott, Ursula von der Leyen által tegnap bejelentett javaslatcsomagját leköpni, amely az elektromos áram árának kontrollálására, az energiafelhasználás csökkentésére, az energiacégek extraprofitjának lenyesésére, illetve a lakosság kompenzációjára irányul? Vajon mivel védik majd az európai energiaellátási helyzet romlásához vezető zsarolását a moszkvai háborús bűnösnek? Ezt a rászorulók kompenzálását, a lakosság támogatását célzó csomagot fogják megvétózni? Mert miért is? Mert az EU az Orbán-dinasztia extraprofitját adóztatná meg? Csak nem ezért? Hát ja. Ez a rezsicsökkentés valóban nem az a rezsicsökkentés, amely arról szólt, hogy a NER-milliárdosok olcsón fűthessék az összkomfortos luxuséletüket. Igen, valószínűleg csak részben fogja enyhíteni az energiaválság hatásait. Igen, fájni fog ez a tél Európának, de az energiafüggetlenségnek ára van, és nincs olyan, hogy mimagyarok ússzuk meg. Tényleg kíváncsi vagyok, hogy az Orbán-kormány és zenekara vajon ugyanazokkal a kreténségekkel fogja támadni ezt a javaslatot is, mint eddig, csak azért, mert ha Brüsszellel nem harcolhatnak, akkor értelme sincs a létezésüknek?

A válasz: igen. Ahogy a párhuzamos univerzum tegnap reggelre, von der Leyen bejelentése előttre időzített üzenetét olvastam, arra jutottam sokadszorra is, hogy az agyhalál itt már nem jövő idő, hanem elbeszélő múlt. Az Origo szerző nélküli, a Nézőpont Intézet ügyeletes szarlapátolóját megszólaltató, Brüsszelre nem lehet számítani, a nemzeteknek saját magukat kell megvédeni címet viselő remekműve annyira tökéletesen illusztrálja minden nyomorúságunkat, hogy seggnyaló legyen a talpán, aki ezt überelni tudja.

Sajnos okkal félthetjük azokat a nyugati embereket, akik nem tehetnek kormányuk rossz döntéséről. A háború kitörése óta ugyanis azok a kormányok, amelyek követik Brüsszel elhibázott politikáját, minden egyes szankcióval a családok helyzetét rontják. Hazánk ebből próbál kimaradni. Ezért is mondja a magyar kormány a kezdetektől fogva, következetesen, hogy a béke az egyetlen megoldás, amit nem lehet szankciókkal elérni. Brüsszelre pedig ebben a kérdésben, sajnos bebizonyosodott, hogy nem lehet számítani, és csak a nemzetek védhetik meg állampolgáraikat. Itt lenne az ideje, hogy Európa kövesse a magyar példát! Egyre biztosabb, hogy nehéz tél vár rájuk. 

Egyszerűen tökéletes. Már csak azt nem értem, hogy ha a brüsszeli szankciók el vannak cseszve és hibázva, akkor Putyin elvtárs miért zsarol a gázcsappal addig, ameddig Brüsszel fel nem oldja a szankciókat? Ha neki nem fájnak a szankciók, akkor miért zárja el a gázt? Nem baj, van egy hó hírem amellett, hogy itt legalább nem kell a férfiaknak szülni, és a kisfiúkat sem műtik át kislányokká. Ursula von der Leyen tegnap azt mondta: Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország. Mivel tudjuk, hogy az Orbán-kormány legendásan jó kapcsolatban áll Norvégiával is (kormányhatározatban kurvaanyázták őket, Varga Judit meg kitaposta belőlük a Norvég Alap nekünk JÁRÓ pénzeit, meg a lófaszt), ezért ha esetleg a Szijjártó által kötött, 15 évre szóló rohadt olcsó gázról szóló megállapodást valamiért nem tartja be Putyin elvtárs, akkor nekünk is lesz gázunk. Majd adnak a norvégok. Ja, nem, kínomban viccelek. Tényleg itt lenne az ideje, hogy Európa kövesse a magyar példát. Az garantáltan a szakadékba vezet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.