Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Reméljük, hogy hamarosan következménye lesz annak, ha valaki manipulálja a választásokat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy férfi lényegében ezer forintért tudott szavazatokat vásárolni két hajléktalan embertől. Ezért őt a bíróság  1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Pedig a férfi választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében bűnös, amelyet a bíróság kimondott, mégis felfüggesztett büntetés kapott érte, ami lényegében egyenlő a semmivel. Mi is történt tehát? Bűncselekményt követett el, amellyel befolyásolta a választásokat, ezért viszont csak felfüggesztetett kapott, ami lényegében azt mutatja, hogy a választások gond nélkül manipulálhatóak, hiszen azért senkinek sem kell börtönbe mennie. Viszont ha mondjuk egy mezei polgár adót csal, azért sokszor többet kap, mintha megölt volna valakit. Érdekes ez a bírósági ítélkezés, mit ne mondjak.

A vádlott – derül ki az ügyben pénteken kiadott közleményből – 2019 szeptemberében három nagykanizsai hajléktalant azzal keresett meg, hogy jelentkezzenek be egy várföldei ingatlanba, majd az októberi önkormányzati választásokon az általa megnevezett személyekre szavazzanak. A hajléktalanok elfogadták az ajánlatot, bejelentkeztek az ingatlanba, amiért fejenként ezer forintot kaptak

2019. október 13-án a vádlott Nagykanizsáról Várföldére vitte a hajléktalanokat, közben ételt-italt vásárolt nekik, majd elmagyarázta, hogy a választáson kikre kell szavazniuk. A szavazatok leadása után a vádlott a helyi italboltban még italt vásárolt a férfiaknak, átadott nekik fejenként ötezer forintot, és visszaszállították őket Nagykanizsára.

Nyilván nem ellenzéki szavazatokról van itt szó, hiszen akkor a sajtó már régen teli lenne az üggyel, és vélhetően nem is felfüggesztett börtön járt volna az illetőnek abban az esetben. A lényeg az, hogy ilyen körülmények között fogják megtartani az idei választásokat is, sőt. A helyzet csak romlott, hiszen nemrégiben törvényt módosítottak, amelynek értelmében az elkövetőt felmentették egy vádpont alól, hiszen többé nem számít bűncselekménynek, ha valaki nem ott él, ahová be van jelentve. De ez persze csak egy törvénymódosítás, emiatt még a szavazatvásárlás ugyanúgy bűncselekménynek minősül, de mint láthatjuk, valódi következménye nincs annak, ha valakit ezzel elkapnak. Akkor meg miért is ne követnék ezt el, hiszen valódi hátránya nincs a dolognak, még ha le is kapcsolják őket.

Egyébként a kamupártok is lubickolhatnak az állami támogatásokban idén is, ami ugyancsak befolyásolhatja a választások eredményét. De a szavazók külföldről Magyarországra buszoztatása is vélhetően ugyanúgy meg fog történni idén is, hiszen a hatóságokat hidegen hagyja ez az egész. Ahogy az emberek megvásárlása vagy zsarolása is olyan mindennapossá vált a kisebb településeken, mint az, hogy Mészáros naponta vásárol új cégeket magának a köz pénzén. Mindenki pontosan tudja, hogy ezek a választások is minimum gyanúsak lesznek majd, de tenni csak úgy tehetünk ez ellen, ha mindenki éberen figyeli, hogy történnek-e ilyen visszaélések, és ezeket dokumentálja. Nem hagyja, hogy ezek megtörténhessenek csak úgy, következmények nélkül.

Lehet, hogy túlgondolom, de egy-két ilyen videó kiszivárogtatása a választások napján akár meg is fordíthatja a szavazatok állását, hiszen ha azt látják az ellenzéki szavazók, hogy választásicsalás-gyanús események történnek az ország több pontján is, akkor már csak azért is el fognak menni szavazni, hogy ezt a bandát leváltsák. De az is komoly különbségeket okozhat majd idén, hogy sokkal több független vagy ellenzéki delegált lesz a választókörökben, ezzel elejét véve az esetleges csalásoknak. Ha ezek a delegáltak valóban minden szavazóhelyiségben ott lesznek, akkor a kormánypártnak sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen minden kis turpisság ki fog derülni, ami miatt akár óriási botrány is kialakulhat. Azt állítja az NVI, hogy idén a választási rendszer egészen biztosan nem fog összeomlani, de nekik hinni körülbelül annyira érdemes, mint abban hinni, hogy Farkas Flóriánt egyszer elítélik milliárdos korrupciógyanús ügye miatt.

Tucatnyi jel mutat arra, hogy ez a választás is kérdéses lehet, ami már csak azért is borzasztóan fontos, mert vélhetően a kormány és az összefogó ellenzék fej-fej mellett halad. Könnyen lehet, hogy pár ezer szavazat fog dönteni a választásokról, ezért egészen biztosan mindent be fognak vetni. Kamupártok, választási tűzifa és krumpli, kisbuszok a keleti határokon, helyi polgármesterek fenyegetései és még sorolhatnánk. Idén egy nagyágyút is bevetettek, legalábbis azt hihették, hogy sikeres lesz az, hogy Gattyán Györgyöt elindítják a választásokon. Persze mondhatja azt a Fidesz, hogy köze nincs hozzá, de ez pont annyira hihető, mint hogy Berki Krisztiánt nem a Fidesz érdekei miatt vetettek be a 2019-es önkormányzati választáson.

Ameddig nincs független igazságszolgáltatás Magyarországon, addig ezek az esetek csak turpisságokként jelennek meg, azokért lényegében senki sem vállalja, mert senkinek nem kell vállalnia a valódi felelősséget. Senki sem megy börtönbe azért, mert befolyásolta a választásokat, legfeljebb az újságok hírként beszámolnak erről, de a nyomozó hatóságok semmit nem fognak tenni az ügyek felgöngyölítéséért. A fenti példa is jól megmutatja, hogy választással kapcsolatos bűncselekményt elkövetni kifizetődő, még akkor is, ha az ember esetleg lebukik. Csak remélni merem, hogy ez meg fog változni hamarosan, hiszen elfogadhatatlan az, hogy ilyen esetek a jövőben is előfordulhassanak, teljesen mindegy, melyik oldalon. Szabad választásokra van szüksége ennek az országnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.