Július 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nincs mondanivaló, nincs vízió, nincs semmi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,384,312 forint, még hiányzik 615,688 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Volt egy politikai jellegű vita úgy egy jó héttel ezelőtt, valahol nyugatabbra. Ami úgy volt vita, ahogyan egy demokratikus kultúrkörben ennek a műfajnak ki kellene néznie, ahogy nálunk is ki kellene néznie, ha a demokratikus kultúrkörhöz bármi közünk lenne. Nevezett vita olyan kérdéseknél kezdődött, mint hogy hol tart az EU a klímapolitikában? Mi a helyzet a migrációval? És a gazdasággal? Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója által szervezett vita, amelynek az Európai Parlament volt a házigazdája, olyan döntésekre összpontosított, amelyek hatással lesznek az Európai Unió polgáraira az elkövetkező évtizedekben. A Bizottság elnöki posztjára pályázó öt jelölt erősítette meg jelenlétét a május 23-i vitában: Walter Baier (európai baloldal), Sandro Gozi (Renew Europe Now), Ursula von der Leyen (Európai Néppárt), Terry Reintke (Európai Zöldek), Nicolas Schmit (Európai Szocialisták Pártja). Két szélsőjobboldali párt, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia nem állított vezető jelöltet az Európai Bizottság elnöki posztjára, ezért az EBU szabályai szerint nem vehettek részt a vitában.

Ez tehát egy bő hete volt. Szerintem a minapi magyar közmédiás álvita ismeretében érdemes belenézni, beletekerni; angol nyelvtudás nélkül is pontosan dekódolni lehet, hogy itt valódi vita zajlott az élő közönség, illetve online módon bevont nézők részvételével. Igen gyakran elhangzik egyébként a Hungary és Orbán neve, nem véletlenül. Ha valaki vitát, méghozzá heves, de tankönyvi értelemben vett vitát akar látni, annak ez egy igazi csemege lehetett. 

Ezzel szemben csütörtökön a Várkert bazárban egy felolvasó estet kellett végigszenvednie a gyanútlan nézőnek, akinek olyan érzése lehetett, mintha a megjelent politikusok valamiféle vallatáson vannak, semmint vitán. Egymáshoz nem volt lehetőség beszélni, érvelni, közbeszólni, tizenegy ember beszélt bele sorra a kamerába, ráadásul olyan kérdésekről, amelyek többnyire nem relevánsak a soron következő uniós választással kapcsolatban.

Igen, persze, tudtuk, hogy erre lehet számítani. Mi másra? Egy úgynevezett köztévén, ahol tizenötödik éve reggeltől estig folyamatosan pártpropaganda megy meghamisított hírekkel és az ellenzék gyalázásával megspékelve, természetesen közpénzen, mi másra lehetett volna számítani? Egy olyan közmédiáról beszélünk, ahova ellenzéki politikust 4-5 évente engednek be, akkor is csak néhány nyomorult percet kap arra, hogy elmondhassa, nem csak Júdás létezik a magyar politikában, hanem vannak rajta kívül más pártok és vezetők is. Nem tudom, miért volt olyan fontos az időkeret, minek a rovására ment volna, ha nem egy vagy két percekben lehetett volna megszólalnia adott politikusnak, hanem többe. És miért nem engedték be a közönséget? 

Ez így olyan volt, mintha egy érettségiző diák a szóbeli feleletnél 2 perc alatt kellett volna összefoglalja mondjuk Mátyás király uralkodását A-tól Z-ig, vagy a második világháború kitörésének okait napokra, órákra lebontva. Teljességgel abszurd és lehetetlen, és nem nyújt vigaszt, hogy ezt a résztvevők jelentős része jelezte is. Ez egy színjáték volt, abból is a legrosszabb, mert pont a lényeg, a vita maradt el. Bruti persze hozta az előre beharangozott vicces, viccpártra jellemző szösszeneteket, ettől még szerintem a nézők nem elsősorban egy stand-up előadásra lettek volna kíváncsiak, hanem valódi kérdésekre adott valódi válaszokra. Azt persze nem tudom/nem akarom megsaccolni se, hogy az M1 nézői milyen értelmi szinten vannak, bár ha ezt a csatornát objektív és független csatornaként nézik, az sokat elárul az igényességükről, tájékozottságukról, vagy éppen annak ordító hiányáról. Ha az átlagos Fidesz-szavazó az, akit a Deutsch-féle, papírról felolvasott hergelés hoz lázba, akkor valószínűleg nem agysebészek alkotják ezt a tábort. Merthogy az a nívó, amit a fideszes porszívó nyújtott, egész egyszerűen annyira fájdalmas és olyan primitíven buta volt, hogy arra nincsenek jelzők. Pedig nem szoktam nagyon keresgélni a jelzőket, ha a fideszes brancsot minősíteni akarom. Hogy egy 14 éve totális hatalommal kormányzó párt jelöltje, EP-listavezetője úgy nézzen ki, mint egy detoxikáló-szökevény, az igénytelen loboncával, a kifejezéstelen, üres tekintetével, számomra sokkoló és velőtrázó volt. Ami meg a száját elhagyta, az olyannyira mélyen volt, hogy nézni és hallgatni is embert próbált. Ebben tökéletesen igaza volt Brutinak: élőben hallgatni sokkal rosszabb ezt az alakot, mint a Facebook-posztjait végiggörgetni. Nehéz elhinni és feldolgozni, hogy tényleg ez az üzenet. Hogy tényleg ennyire tartják a választóikat. Soros, Gyurcsány, guruló dollárok, háború, háborúpártiak. Ennyi az üzenet, ez a mondanivaló? Ennyike? Mindezt úgy, hogy lassan már egy milliárd forint közpénzt elköltöttek Magyar Péter karaktergyilkolására és a világ- és atomháborúval való riogatásra. Nincs mondanivaló, nincs vízió, nincs semmi, csak durva hazudozás és hülyének nézés, reggeltől estig.

Ha nagyon megerőltetem magam, éppenséggel képes vagyok megérteni, hogy a sajátjaiknak ezt a szájbarágó paráztatást kell tolniuk, viszont Deutsch és a Fidesz hívein kívül azért vagyunk pár millióan még ebben az országban, akik haladnánk, és nem az ötéves ovis szintjén szeretnénk tengetni a hátralevő életünket, bármennyire is ezt tartaná kívánatosnak a rogáni varázsgömb. Kurva nagy szégyen ez, mert ebből a két órás nyomorúságból is az körvonalazódik, hogy igen, a Deutsch-féle sötét, primitív figurákkal egy szinten lévők szavazatai miatt tartunk ott, ahol. Tragédia az, hogy ezen a szinten vegetál azoknak a többsége, akik folyamatosan kétharmadot adnak ennek a bűnszervezetnek. Ez egy nagyon tanulságos példa volt, amin leszűrhettem, hogy az értelem, a tudás, a racionális érvek másfél évtizede tényleg semmit nem jelentenek, átszellemült vallási fanatikusok és szektatagok hozsannáznak a saját érdekeikkel frontálisan szembemenve a doktorminiszterelnök úr országot kifosztó tevékenységéhez. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ez 2024-ben, Orbán uralkodásának tizenötödik évében is ilyen tökéletesen tud működni. És akkor még előttünk van a hamarosan elstartoló békemenet, amire megint boldog-boldogtalant összecsődítenek határon innen és túlról, hogy demonstrálják: ők vannak többen, nyugi.

Szóval azon kívül, hogy Magyar Péter fenyegetése kikényszerített valamit, amihez hasonlóra sem volt példa 18 éve, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennek a rossz vitaparódiának bármi köze lett volna ahhoz, amit legutóbb 2006-ban láttunk. Ez semmi nem volt, csak a szemfényvesztő előadás, hogy lám-lám, ugye hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben itt vitázni is lehet, mert ugye hogy mi vagyunk a demokrácia fellegvárra. 

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.