Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hibás lépés a rossz irányba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,797 forint, még hiányzik 1,267,203 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A honi politikai viharok nem csitulnak. Nagyon helyesen, annyiszor elült már a vihar, annyiszor sikerült már leszedálni az ébredező társadalmat, hogy nincs annyi ujjam az összes végtagomon, ami elég lenne az összeszámolásához. Magyar Péternek ebben – mármint abban, hogy nem szundiztunk vissza – elévülhetetlen érdeme van, ezt lehet vitatni, de szerintem eltagadni nem lehet. Úgy hiszem, az ellenzéki pártoknak is csak jót tett, hogy kénytelenek kikecmeregni a kényelmes vackukból és küzdeni végre a szavazókért, ha életben akarnak maradni. Magyar eddig nagyon keveset hibázott, jelentős kérdésekben legalábbis, a támadások leperegnek róla, ez is rendben van. Amit a Momentumról mondott, az azonban szerintem semennyire nincsen rendben. Ami persze csak az én véleményem, mindenki úgy gondolja, ahogy csak akarja, amiben persze az én véleményem egy a sokból, de azért elmondom. Szerintem a Nolimpia volt az elmúlt évtizedek legsikeresebb, legjobb és leghasznosabb politikai akciója. A Momentum marhára nem bűnben fogant. Én emlékszem, mennyire üdítő volt, amikor ifjú, lelkes emberek a semmiből indulva kimentek az utcára aláírásokat gyűjteni. Mennyire más volt, mint a váltópártosdiba belekövesedett többi párt élettelen, fásult, dögunalom hiteltelensége. A Momentumban a kezdetekkor igenis volt tűz, friss volt, más volt. Ahogy az LMP is, ha már itt tartunk. Aztán ez gyorsan el is múlt. Akkor is meggyőződésem volt, és ez mostanra sem változott fikarcnyit sem, hogy az az ország, amelyik a túlélésért küzd, ne olimpiát rendezzen, hanem tegye rendbe a portáját. Ha mondjuk egy család jövedelme arra elég, hogy éppen megéljenek, akkor anyunak nem ékszereket és nercbundát kell vennie, hanem kaját a gyerekeknek, cipőt a kinőtt helyébe, be kell fizetni a rezsiszámlát, első a gyerekek biztonsága, a család túlélése, a flancnak akkor van ideje, amikor telik rá.

Akkor is úgy hittem és ez ma sem változott, hogy az olimpia Orbán Viktor megalomániájának egyik sarokköve. Én elhiszem, hogy a sportolóknak életük vágya hazai közönség előtt versenyezni, azt is elhiszem, hogy akár százezres számban vannak azok, akik vágynak itthon rendezett olimpiára, de annak az árát mindannyian fizettük volna, a minimálbéres és a közmunkás is, akiknek talán televízióra sem telik, nemhogy belépőjegyre. És ők vannak többen, és marhára nem gondolom, hogy az olimpia nemzeti érdek lett volna, vagy lenne valaha az életben. Továbbá a Momentum akkor azért kampányolt, hogy az ország, annak népe dönthessen az olimpia rendezéséről. Ettől a Fidesz megrémült, mert tudták, hogy a többség biztosan nem olimpiát akar most, elbukták volna a népszavazást, ezért futamodtak meg. A népszavazás pedig nem a többségi akarattal való szembemenés, hanem a demokrácia alapja.

Az olimpia rendezésével szemben nemzeti érdek az egészségügy, az oktatás rendbetétele, a közutak, a tömegközlekedés, az infrastruktúra kijavítása, a vidék felzárkóztatása, a szociális biztonság megteremtése, az idősek, betegek, munkaképtelenek méltó életének és ellátásának megteremtése, a gazdaság szerkezetének átalakítása, a korrupció visszaszorítása, a bérszínvonal – gazdaságilag alátámasztott, tehát tartható – emelése, a külkapcsolataink rendezése, az uniós támogatások visszaszerzése, az ország vérén hízó piócák eltakarítása, a jogállamiság helyreállítása, a demokrácia kiépítése. Az olimpia az első ezer fontos tennivaló közé sem fér be, nemhogy nemzeti ügy lenne. Úgy hiszem, Magyar Péter jól látja, nem csak a Fideszt, a rosszul értelmezett ellenzéki szerepbe belekényelmesedett pártokat is ki kell borítani a jól belakott fotelból, de nem hiszem azt, hogy néhány ember monomániája felülírhatja a többségi akaratot. És azt sem hiszem, hogy jó ez az irány, hogy helyes dolog a saját elképzelését kivetíteni mindenkire, hogy egészséges dolog a saját vágyát nemzeti üggyé emelni. Magyar minden fellépésén tömegek vesznek részt, talán érdemes lenne őket megkérdezni erről, mielőtt helyettük, a nevükben olyasmivel támad egy ellenzéki pártot, ami nem felel meg a valóságnak, és ami a többségi akarattal ellentétes. Szerintem. Lehet hibázni – mindenki szokott -, de a jó politikus képes belátni a hibáját, és képes módosítani az irányon. Ha taktikailag gondolta jó ötletnek ezzel támadni a Momentumot – holott számos más ügyben élhetett volna jogos kritikával -, az sem jó irány szerintem, mert lehet ugyan, hogy maga mellé tud állítani olyan embereket, akik nagyon akarják az olimpiát, de elfordíthat sok olyan potenciális támogatót, akik számára evidencia, hogy nem most van itt a flanc ideje. Tűnhet jó ötletnek az olimpiarendezés felkarolása, mert a Fidesz ebbe nem köthet bele még propagandaszinten sem, de a változást akarók száma alighanem bőven meghaladja az Orbánba szerelmes fanatikusok számát, és Magyarnak rájuk kellene építeni. És azt is tudomásul kellene venni, hogy bár (sajnálatos, de attól még tény) körülötte is kialakult már egy fanatikus rajongókból álló kör, de az büdösgyenge bázis, velük legfeljebb egy sokadik ellenzéki pártot építhet áttörhetetlen üvegplafonnal, ahonnan nincs további növekedés, és beállhat a sorba a többi közé. Úgy hiszem, akik Magyar Péter mellé állnak, azoknak a többsége minimum kételkedik, óvatos bizakodó és olyan, aki már az (túlzással, de majdnem) ördöggel is szövetségre lépne, ha az segít megszabadulni a NER-től. Ez azonban sérülékeny bázis, kevés a hibalehetőség, mert ahogy jött, úgy el is szállhat a bizalom. Szóval óvatosabban a személyi kultusszal – mert szerintem a saját vágyait kivetíteni a társadalomra ebbe a kategóriába tartozik -, mert hamar hátat fordíthatnak azok, akik most reményekkel telve mellette állnak.

Úgy hiszem, akik vállukra vették Magyar Pétert, azok többségében reálisan gondolkodó – kulcsszó: gondolkodó – emberek, ezért a fideszes módit, az agymosással kombinált tömeghipnózist rajtuk nem érdemes kipróbálni. Ugyanis az a nagyon fejlett fideszes propagandagépezetnek sem sikerült másfél évtized alatt sem, nem fog menni most sem. Magyar Péternek sem. Talán érdemes ezen elgondolkodni. Persze ez csak egy vélemény a sok közül, de talán nem haszontalan meghallgatni.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy mindig szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.