Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mitől rettegnek ezek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,581,270 forint, még hiányzik 1,418,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A marihuána legalizációja súlyos terhet jelent Németországnak, ám hosszú távon Magyarországra is veszélyt jelenthet – ez derül ki a Drogkutató Intézet legfrissebb átfogó tanulmányából. (via Mandiner)

Egészen konkrétan arról értekeznek ebben az elemzésben, hogy akár gazdasági károkat is okozhat ez a döntés. Nem tudok nem reagálni erre az ökörségre, mivel eléggé elmélyültem ebben a témában és azt tudom mondani, hogy nem nagyon létezik olyan tanulmány, amely ne azt bizonyítaná, hogy a marihuána legalizálása elképesztő mennyiségű plusz pénzt képes termelni a különböző államoknak vagy országoknak, illetve azt, hogy akár más egészségügyi haszna is lehet ennek a döntésnek. A marihuána egy olyan drog, amelyet évszázadok, ha nem évezredek óta használnak az emberek. Ez persze igaz a drogok nagy többségére, hiszen valamilyen serkentőszerrel mindig éltek az emberek, legyen az kakaó, tea, kávé, kokalevél vagy éppen marihuána. Ez utóbbi lehet, hogy sokkal rosszabb megítélés alá esik, de a valóság az, hogy ugyan valóban erősebb, mint egy kávé, vagy egy tea és egyáltalán nem szabadna mindenkinek használnia, de messze nem olyan káros, mint mondjuk az alkohol, amely igen régóta legális világszerte.

Ahány amerikai államban legalizálták a marihuánát, annyi helyen számoltak be elképesztő adóbevétel-növekedésről. Emellett az illegális piac mérete is jelentősen csökkent, ezzel pedig a bandaháborúk is jóval ritkábbá váltak. Emellett a marihuána egy igen jó fájdalomcsillapító, ráadásul egyes kutatások szerint több mentális betegség esetén is segíthet. Mert ugyan van millió féle fájdalomcsillapító és tudatmódosító anyag világszerte, amely vényköteles, ezért vény ellenében akár patikákban is meg lehet kapni, de aki azt hiszi, hogy ezek minden esetben sokkal biztonságosabbak, az nagyot téved. Emlékezzünk csak az Amerikán végigsöprő ópium hullámra, amelynek több százezer halálos áldozata volt, többek között nem kevés olyan áldozattal, akik fiatalok, életerősek voltak és egyáltalán nem terveztek meghalni. Ennek a brutális droghullámnak az okozója nem egy illegális szer volt, hanem az az oxycontin, amely legálisan volt megvásárolható a legtöbb amerikai patikában.

A marihuána, mint drog nem igazán okoz függőséget, bár az természetesen való igaz, hogy rabjává tud válni az ember. De ugyanez igaz a cukorra vagy a zsíros ételekre is, tehát ezzel az erővel tiltsunk be mindent, hiszen nagy mennyiségben veszélyes lehet ránk. Ha az ember kicsit több füvet szív, mint kellett volna, akkor maximum elalszik, ezzel viszont nem jelent túl nagy veszélyt sem a környezetére, sem saját magára, ellentétben mondjuk az alkohollal, amely igen érdekes dolgokra képes rávenni az embert. Nem egy esetben hallottunk már olyanról, hogy alkoholos mámorában valaki megölt egy másik embert, amire másnap nem is emlékezett már. Ilyen füves állapotban sem történhet meg, mégis úgy tekintenek sokan a marihuánára, mint valami patás ördögre, amelynek legalizálása legalábbis a világvégét hozná el ott, ahol ezt meglépik.

Az Egyesült Államokban igen régen legalizálták sok államban, mégsem kaptunk arról híreket, hogy a drogosok fellegvárává vált volna bármelyik hely is. Az igazság az, hogy az ember szinte bárminek a rabja lehet, de vannak olyan dolgok, amelyek konkrét függőséget okoznak. Ilyen a heroin vagy a kristály metamfetamin, amelyeknek a legalizálása valóban egy másik téma lenne, de itt most nagyon nem erről van szó. Németország a legalizálás mellett döntött, ami véleményem szerint jelenleg az egyetlen épeszű döntés lehetett, hiszen ezzel csökkenteni lehet az illegális piac méretét, csökkenteni lehet a bűnelkövetések számát, és nem mellesleg az állam is óriási bevételekre tehet szert az újonnan kivetett adók révén. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az új iparág munkahelyeket is teremtene, amire azért szinte mindenkinek szüksége van. Erre jön a kormány politikai döntéseit tudománytalan, szakmainak alig nevezhető ideológiával támogató Drogkutató Intézet, és összehoz egy (újabb) olyan tanulmányt, amely lényegében szembemegy mindazzal, amit külföldön már több mint egy évtizede bizonyítottak.

Tudom én, hogy hülyének nézik az embereket, de ennyire? Nem kerülne semmibe találni egy olyan komoly tanulmányt – akár magyarul is –, amely elég gyorsan cáfolja azt, amit ezek itt összehordtak. Minden híreszteléssel és esetleges nehézséggel együtt Németország egy fejlett, nyugati ország, ezért meg tudta tenni azt, hogy legalizálta a marihuána fogyasztását. Nálunk ez még beláthatatlan messzeségben van, ezért olyan nagyon aggódni sem kell. Először jussunk el oda, hogy bevezetjük az eurót, aztán majd aggódhatunk amiatt, hogy legalizálják-e valaha is e marihuánát idehaza, vagy sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.