Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mérgezett egereket és fejetlen csirkéket megszégyenítő vergődés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,581,270 forint, még hiányzik 1,418,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok, tisztelettel üdvözlöm a felkelőket e történelmi jelentőségű hét második napján! Szijjártónak, a darálásügy fejének becsületszóra elhihetjük a történelmi jelentőséget, az ő hangja most a legmélyebb, még akkor is, ha egészen hamisan cseng. Már csak egyet kell aludni (aki az izgalomtól esetleg nem tud aludni, arra ez nem vonatkozik, ne vegye magára) a kínai kommunisták pártjának főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping magyarországi látogatásáig. A Magyarország előtt Franciaországot (tegnap) és Szerbiát (ma) is érintő turnéjáról, annak jelentőségéről, miértjeiről többek között ITT olvasható egy kiváló háttéranyag. Azért is érdemes elolvasni, mert a Peking viszonylatában a teljes behódolás, hajbókolás és alászolgaság politikáját űző Orbán-kormány Kínával kapcsolatos, végletesen lebutított propagandájának legnyilvánvalóbb hazugságaira is rávilágít, és cáfolja azokat.

Márpedig aki nem Menczer, Deutsch, Kósa vagy Halász János szintjén kóvályog a világban és a valóság is érdekli, annak érdekes tudás lehet például, hogy mennyire nem igaz, hogy az európai gazdaságnak nagyobb szüksége van Kínára, mint fordítva. Továbbá igen, mindenkinek van Kína-politikája, az évtizedek óta hanyatló Nyugat országainak is, de ótvar nagy hazugság az is, hogy a nyugatiak ugyanúgy bizniszelnek Kínával, és ugyanúgy igénybe veszik a kínai pénzt, mint Orbán és bandája. Kiskorúsított füleknek jól hangzik, de attól még hazugság. Nem utolsó sorban szerintem az is fontos, hogy bármilyen külpolitikai irányt is választ egy kormány, legyen tisztában a saját súlyával és lehetőségeivel, ne mondogassa addig a hazugságot a tükör előtt, amíg már ő maga is elhiszi. Ha ő egy egér, akkor ne akarja eljátszani az elefánt szerepét, mert hülyét csinál magából, és röhögni fognak rajta. Ha nem bele az arcába, akkor a háta mögött. Ha egy kormány tesz ilyet, az különösen súlyos, mert nemcsak önmagát csapja be, hanem az egész országot.

Nos, engem nem fizetnek azért (se a kínaiak, se a Fidesz), hogy ötleteket adjak a 400 fős delegációval érkező Micimackó elvtárs brutális felfordulással, lezárásokkal kísért budapesti vizitjének lehetséges meglovagolásával kapcsolatban, igaz, másért se fizetnek. Viszont azt simán el tudom képzelni, hogy a főnöke egyik tegnapi videója szerint bizonyíthatóan leérettségizett Szentkirályi művésznőnek (úgy is, mint a Fidesz hivatalos főpolgármester-jelöltje) valószínűleg kiváló alkalom kínálkozik most is arra, hogy a regnáló főpolgármester alkalmatlanságában azonosítsa a közlekedni vágyó, ám erre csak mérsékelten képes lakosságot érő kellemetlenségek okát. Jótanácsokat se szeretnék adni, de a méhlegelő múlt heti kinyírása vagy a VII. kerületi Semmibe Vezető Lift tegnapi leleplezése (vagyis egy már tavaly leleplezett leleplezés, ami ráadásul nettó hazugság) után én nem erőltetném ezt a folyamatosan árnyékra vetődő negatív kampányt. Ez talán még a Fidelitas bizonyos bugyraiban is ciki lenne, bár fene tudja. Vagy az is lehet, hogy ezért a penetráns teljesítményért a miniszterfeleség kampányfőnökét, bizonyos Hidvéghi Balázst is kár volt hazarángatni Brüsszelből. De hála a jóistennek azért se fizetnek, hogy nekem kelljen azért aggódnom, hogy a Fidesz mindenféle kontraszelektált káderei hogyan égetik szénné magukat felsőbb utasításra vagy önszorgalomból.

Tehát most nincs annál fontosabb, mint hogy húsz év után újra Magyarországra látogat egy kínai elnök (nekem elég fura, hogy ugyan 2014-ben kinyitottuk az ablakot kelet felé, de erre a látogatásra még nem került sor), nagy a fennforgás, a kínai kommunista főtitkár magyar hangja, Szijjártó Péter is csapkodja magát a földhöz a történelmi eposzi jelző súlya alatt. Azt ígéri, hogy ez a látogatás hozzájárul Magyarország megerősödéséhez, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez, és remélhetőleg a béketörekvések sikeréhez is a térségben. Ha jól értettem az MTVA-t lényegében álhírterjesztéssel vádoló külügyminisztert, ennek a kirobbanó sikernek egyedül az állhat az útjába, ha a sajtó előre megírja, hogy melyik kínai cég milyen beruházást hoz Magyarország. Tehát a magyar külügyminiszter szerint a kínai kommunisták sok milliárdos, tízmilliárdos beruházások elől futamodnak meg csak azért, mert a sajtó erről ír. Életszerű, az kevéssé, hogy a propaganda sajtó lenne. Úgy tűnik viszont, az utóbbi időben nemcsak a lejáratás és a karaktergyilok olajozott gépezete omlott meg a saját súlya alatt, de elnézve, hogy micsoda mérgezett egereket és fejetlen csirkéket megszégyenítő vergődésben van a hatalomgyár, látva, hogy most már a kézivezérelt közpénzmédia termelési jelentéseit is helyre kell igazítani, mert nem igaz, hogy Hszi elvtárs Pécsre is ellátogat, marhaságokat ír a hirado.hu, az MTI és mindenki más, talán van remény az aggodalomra. Nem érdemes túlgondolni, szerintem semmi köze nincs ennek ahhoz, hogy Rogán és Szijjártó mennyire utálja egymást, ahhoz lehet köze, hogy szimplán hullik szét a kóceráj. Megdolgoztak érte.

Nagy Márton is magára veheti, bár ő közvetlenül sokkal kevesebb ideje szívja a nemzet vérét, mint az említettek. Nagy a kormány hivatásos fenyegetője Gulyás Gergellyel és Navracsics Tiborral futott versenyt a nap kacagtatója címért. Az előbbi szívességről beszélt a magyar soros elnökség és az EU kapcsolatát illetően, az utóbbi pedig simán kijelentette, hogy Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket, ezzel pedig képes felhúzni az egész EU versenyképességét, Nagy Márton Martonvásáron bohóckodott, ahol egy 4000 négyzetméteres űrtechnológiai gyártóközpont alapkövét tette le a 4iG elnökével, és nem kevesebbet állított, mint hogy Magyarország alkalmas arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űriparban. Ez azért van szerinte, mert a gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt lehetővé teszi ezt. Értem. Tehát sok esetben azt nem tudják abszolválni, hogy A-ból B-be eljusson a mimagyarember, lehetőleg időben, fennakadások és kalandok nélkül, a Budapesti Műszaki Egyetemen olyan mértékű a forráshiány, hogy az már az alapvető működést veszélyezteti, és a csoportos létszámleépítés is karnyújtásnyira van, ez a nagyon okos, kiművelt sztárközgazdasági zseni meg a szellemi tőkéről lamentál és az űrbe készül. Egy random hétköznapot nem képesek földbe csapódás nélkül megoldani, de már az űr meghódításáról delirálnak. És még mondja valaki, hogy a felcsúti űrállomást plakáton hirdető Kutyapárt viccpárt.

És végül. Mindenkinek elolvasásra ajánlom Dobrev Klára és Tüttő Kata Indexnek adott interjúját, különösen az új politikai szereplőhöz való viszonyulást érintő részét, de még egy gondolat ezzel a szereplővel kapcsolatban. Vannak okos emberek körülötte, valamelyikük jelezhetné Magyar Péternek, hogy amikor arról beszél (akár a lengyel sajtónak, akár a gyulai vagy hajdúnánási polgártársaknak), hogy az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás az európai parlamenti választási kampány legfontosabb témája, és hogy Orbánnak bizonyos értelemben igaza van, mert nem Magyarország fogja eldönteni, mitől lesz béke, mi egy kis ország vagyunk, akkor szerintem hervasztó és kiábrándító dolgokat beszél. Akkor is problémás ez, ha komolyan gondolja, és akkor is, ha azért mondja, mert abban bízik, hogy így majd Menczer bohóc (ahogy ő nevezi) és a Megafon bohócai nem naponta, hanem csak kétnaponta szállnak bele és kiabálják rá, hogy háborúpárti nőverő.

Egy: ha az a mondás, hogy mi egy kis ország vagyunk, nem mi fogjuk eldönteni, hogy mikor lesz béke, akkor miért kampányol Orbán és a pártja azzal, hogy csak a béke, csak a Fidesz? Miért ígéri azt a Fidesz a híveinek, hogy ha rájuk szavaznak az EP-választáson, akkor béke lesz?

Kettő: az EP-választásnak egyáltalán nem az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás a legfontosabb témája, ezt kizárólag a Fidesz állítja, hogy ne kelljen arról beszélniük, hogy melyek a napi, húsba vágó, mindenkit közvetlenül érintő problémák, miért ül Magyarország immár egyedül az Európai Unió szégyenpadján? Vagy hogy még meddig kell várni arra, hogy kiderüljön, miért kapott kegyelmet K. Endre, hogy Balog Zoltán miért lehet még mindig püspök és hogy a fóliázás, rendpárti bohóckodás, és alaptörvény fércelés mellett mikor terveznek komolyan és érdemben foglalkozni a gyermekvédelmi rendszer reformjával, mikor és mennyi pénzt fognak a rendszerbe önteni azért, hogy valóban MEG-VÉD-JÉK a gyerekeinket.

Három: 2024-ben, egy EP-kampányban az Európai Ügyészséghez való csatlakozást ígérni és közben azon siránkozni, hogy 1956-ban senki nem sietett a segítségünkre, hogy egyedül maradtunk az oroszokkal szemben, hogy tulajdonképpen az egész vérzivataros történelmünk során soha senki nem segített nekünk, következésképpen nehogy már mi a függetlenségünket kockáztassuk Ukrajnáért (már a felvetést se értem, hogyan tudnánk kockáztatni a függetlenségünket, vagy mire mennénk a függetlenségünkkel, ha egy ilyen kis ország vagyunk), az én értelmezésem szerint pontosan az a gyáva, mártírpózba rándulást megtestesítő nettó bullshit, ami 2010 óta a kormányzást helyettesíti. Ez a tőről metszett orbáni sérelmi politizálás. A korrupció és illiberális dúlás fedősztorija. Ez Orbán és a Fidesz álnemzeti maszlaga. A sérelmek, a traumák, a fantomfájdalmak újra meg újra mesterségesen kikényszerített átélése, felnagyítása, a dohos bezzegezés, amivel hipnotizálni lehet a tömegeket, hogy addig se arra gondoljanak, hogy éhesek, hogy egyre szegényebbek és a gyerekük még náluk is szegényebb lesz.

Szerintem nagyon fontos lenne elmozdulni a nemzetállami toporzékolás és hepciáskodás talajáról, és helyette azon elmerengeni, hogy mit kellene másképp csinálni, meghaladni ahhoz, hogy ne az legyen, ami a történelem során annyiszor, amikor senki nem segített nekünk. Szembenézni azzal, hogy amikor ez történt velünk, az miért volt, és lehet-e/érdemes-e, vagy sokkal inkább önsorsrontás egy ilyen kis országnak az erős nemzetállami státuszért hisztiznie. Hogy érdeke-e Magyarországnak, hogy erős nemzetállamok vegyék körül, amelyek ugyanúgy kikérik maguknak, hogy ne kérjék számon rajtuk a közösen elfogadott játékszabályokat, mint Orbán; akik folyamatosan meg vannak sértődve, folyton zsibbadt nyakkal mutogatnak vissza a múltra, és állandóan elégtételt akarnak venni vélt és valós traumáikért? Az Ukrajna melletti kiállás szerintem nem a függetlenség feladását jelenti, ellenkezőleg: Magyarország elemi érdeke. Szerintem legalábbis.

A címlapkép illusztráció. Azt illusztrálja, hogy 2015 júliusában, az akkori történelmi pillanatban űrhajóst fotóztak Felcsúton. (Forrás: Facebook/MKKP)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.