Szeptember 20,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Mert következménye úgysem lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bácsszőlős fideszes polgármestere pár hónapja híresült el, miután Hadházy Ákosnak idegesen csak annyit mondott, hogy baszdmeg, valahol laknom kell, arra a kérdésre, hogy miért költözött be az uniós pénzből felújított orvosi rendelő szolgálati lakásába. Azóta sikerült elérni, hogy 3 év jogtalan használat után végre kiköltözzön, ráadásul egy olyan lakásba, amelyet az önkormányzat ajánlott fel a számára. A Népszava megkereste nemrégiben a vélhetően újrázó polgármestert – a megkérdezett helyiek többsége támogatja az indulását -, aki lényegében arról beszélt, hogy nincs pénze sem új, sem használt lakásra és ezt a megoldást tartotta a legjobbnak. De nem hogy ez volt szerinte a legjobb megoldás, de még szinte szívességet is tett azzal, hogy itt lakott, ugyanis havonta 17 500 forintot fizetett be, amely kisegítette az állandóan pénzhiánnyal küszködő önkormányzatot.

Meg nem tudom állapítani innen, hogy mennyire mond igazat a polgármester, de ha ott tartunk, hogy egy kistelepülés polgármesterének már lakbérre sem telik, akkor azért valami csak nincs rendben. Pláne akkor, amikor egy polgármester minimum fizetése egészen biztosan meghaladja egy átlagos munkás bérét. Vagy nem megfelelően gazdálkodik a fizetésével, vagy valami más probléma van a háttérben. De ezzel az erővel, egy egyszerű lakos miért ne költözhetne be egy üres lakásba azt mondva, hogy neki nincs pénze sajátra? Ilyen esetekre persze más országokból van példa, hiszen Spanyolországban bizonyos körülmények között ez még törvényes is, de az, hogy egy polgármester ilyen módszert válasszon véleményem szerint példa nélküli. Mert nincs az az Isten, hogy egy település polgármestere legyen az, akinek nincs pénze arra, hogy ha nem is lakást vegyen – mert valóban elképesztően megdrágultak a lakások és házak -, de legalább béreljen a saját településén.

Szarvas Róbert azt mondta, hogy lehet, hogy hibázott akkor, amikor beköltözött a szolgálati lakásba, de elmondása szerint nem látott más megoldást a problémára. Kitalált viszont egy költséghatékonyabb megoldást arra, hogy maradhasson a jelenleg az önkormányzat által számára biztosított lakásban –annak kéménye elmondása szerint veszélyes, ezért fűtésre alkalmatlan – ami nem más, mint hogy klímát szereltet a lakásba. Ez eddig rendben is lenne, de amikor vázolta az elképzeléseit, akkor bizony felszaladt az ember szemöldöke. Ha megválasztják, klímaberendezést szereltet a lakásba, félmillióért, és azzal fűt. Amennyiben a falu nem tudja állni a beruházás költségét, kifizeti ő, ígérte elköszönéskor.

Tehát még a klímát is állja a falu? Miféle gondolkodásmód ez? Kinek fizeti a település a lakhatási költségeit, vagy a lakásfelújítását? Milyen világban él ez az ember, ahol komolyan normálisnak véli azt, hogy pénzt kérjen adófizetőktől arra, hogy az ő lakásában legyen klímaberendezés? Az igazság az, hogy magyarok tíz-, ha nem százezrei kerültek igen rossz helyzetbe az elmúlt évek problémáinak hatására. Covid, infláció, bezuhanó gazdaság és még sorolhatnánk, de a többség számára mégsem kínálkozott semmiféle lehetőség arra, hogy bármiféle segítséget kérjen az államtól. Elvégre Magyarország egy munkaalapú társadalommal rendelkezik, tehát aki nem dolgozik, az ne is egyék. Ez nem vicc, kérem szépen, ez a kormány alapelve, amelynek hatására sikeresen leépítették a szociális rendszert és ma már elmondhatjuk azt, hogy bárki, akinek valódi segítségre lenne szüksége, az az államtól egészen biztosan nem fogja ezt megkapni. Az egy dolog, hogy fizetünk mi is adót, mint bárki más, de ahelyett, hogy ebből félretennének azokra az időkre, amikor szüksége lehet valakinek a segítségre, inkább munkahelyeket hoznak létre.

Hogy ezeket a munkahelyeket manapság már inkább külföldi vendégmunkások töltik be, az nem fontos, a lényeg, hogy lehessen hencegni a hazai munkaerő helyzetével. Lehet, hogy papíron szinte mindenki dolgozik, de ettől még nem biztos, hogy megengedheti mondjuk magának azt, hogy kifizesse a rezsit, bevásároljon élelemből és még a gyógyszereire is legyen pénze a hó végén. Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy illegálisan beköltözzön egy szolgálati lakásba és ott élje az életét addig, ameddig nem talál erre jobb megoldást. Véleményem szerint ha egy település vezetője tesz ilyet, azzal a lehető legrosszabb példát mutatja, és a település vezetésének közelébe sem lenne szabad őt engedni. Az persze más kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan a településen, aki ezzel nem ért egyet, hiszen a Népszava rögtönzött felmérése szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy ki fogja megnyerni az önkormányzati választásokat.

Nem tudom, hogy csupán a település lakosait, vagy az egész országét sajnálom amiatt, hogy ilyen helyzet alakulhatott ki. Elvégre vannak jó példák is egy-egy település vezetésére, de itt nyilvánvalóan ilyesmiről szó sincs. Abban pedig biztosak lehetünk mindannyian, hogy még csak a bíróságok környékére sem kerül majd ez az ügy, elvégre Szarvas a Fidesz kölyke.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.