Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felhúzni a melós ruhát és bejárni Tolnát-Baranyát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,623,150 forint, még hiányzik 1,376,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt két nap többek között attól volt hangos, hogy a Demokratikus Koalíció kikért magának egy beszélgetésből kiragadott részletet, amelyben a sértettek szerint a beszélő azt mondta, hogy Dobrev Klára úgy néz ki egy plakáton, hogy nem szívesen tolná arra a gyerekét babakocsiban, mert megállna a növekedésben. Más szavakkal: egy beszélgetés részletét tálalja úgy a DK híveinek a párt vezérkara, mintha Magyar Dobrev külsejét minősítette volna ezzel a jelzővel.

Nagyon remélem, hogy sokan látták, hallották, vagy legalább elolvasták a szóban forgó szövegrészletet, mielőtt felháborodtak, mert ez pontosan így hangzott: Nem tudom, mikor jártatok utoljára Budapesten, én végigmentem a Deák téren autóval, egészen elképesztő, ahogy kinéz. Ott lógnak a plakátok, mint a 90-es években, azt hittem, hogy erről már leszoktunk. És a világörökség egyik részénél úgy néz ki, mint valami bazári nem is tudom micsoda. Szentkirályi Alexandra és a többiek ott lógnak ilyen különböző színekben, Dobrev Klára, ilyen egészen ijesztő, de ha gyerek lennék, vagy gyerekem lenne, lehet nem tolnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.

Hát nem tudom. Aki ezt úgy értelmezi, ahogyan a nemrég még a legerősebbnek számító ellenzéki párt előadja, az szerintem vagy nem látta/hallotta/olvasta a teljes szöveget, vagy direkt tesz úgy, mint aki nem akarja megérteni a lényeget, mint akinek csak az számít, hogy végre meg tudja bélyegezni, félre tudja érteni a beszélőt. Pont azok a DK-sok teszik ezt, akik lépten-nyomon kikérik maguknak az őszödi beszéd elhíresült részének félreértését, azt, hogy a Fidesz gyakorlatilag megvágta és az eredeti mondanivaló helyett kiragadta a szövegkörnyezetből a trágár, esetenként megrökönyödésre okot adó kifejezéseit Gyurcsány Ferencnek. Abban az esetben – egyébként teljesen jogosan – fontos volt számukra a teljes kontextus, fontos volt helyükre tenni a szavakat, amelyeket Júdás és pártja attól még pajzsként tol maga előtt, és az azóta szállóigévé vált kijelentést a zászlajára tűzte. Hogy ugyanis elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Nyilván, tudjuk, ezt Gyurcsány egy, a sajátjainak szóló beszédben mondta, ami kiszivárgott és azt a Fidesz érdekeinek megfelelő tálalásban teregették aztán hosszasan a nyilvánosságban. Nem hiszem, hogy pont a DK-soknak kell magyarázni, hogy ez mennyire aljas dolog. 

Tehát ezen a felvételen Magyar Péter általában a plakátok mennyiségéről, színvonaláról, az azokon szereplő, filterezett politikusok által keltett, mindent elárasztó nyomasztó hangulatról beszélt. Nem specifikusan Dobrev külsejéről, hanem a plakátok környezetszennyező, hervasztó jellegéről. Szentkirályit is említi nem mellesleg, és nem azért, mert a külsejével van problémája, hanem a politikai plakátokkal úgy általában. Ezt a témát pedig azért hozta fel, mert neki és a pártjának nincsenek milliárdjai kampányplakátokra, közpénzből meg pláne, és egyébként is szerinte az online térben több embert lehet elérni, mint óriásplakátokkal és egyéb utcai üzengetésekkel. Amelyek egyrészt kurva sokba kerülnek, másrészt elrontják a településképet, vizuálisan szennyezik a környezetet. Ennyi történt.

Ez a szerintem kontraproduktív felhorgadás megint csak arra enged következtetni, hogy a DK sem jobb a Deákné vásznánál. Ők is simán előveszik ugyanazt a kést a fiókból, mint a Fidesz, ha a helyzet úgy kívánja, márpedig szerintük ez most indokolt. Választások lesznek és Magyar felbukkanása új helyzetet teremtett. Ez van, amikor hosszú idő után felkavarodik a bűzölgő mocsár és fröcsög mindenkire. Kihangsúlyoznám: egyáltalán nem védem Magyart, mert abszolút nincs miért. Az viszont látszik, hogy ez most egy furkósbot a sértődött, csalódott (?) DK-szavazók kezébe, amivel érvek és tények hiányában lehet csapkodni, jobbra és balra. Ez a példa is elég jól megmutatja, hogy mennyire nem különböznek egymástól azok a szavazók és pártok, akik és amelyek a személyi kultusz köré szerveződnek, mennyire komoly probléma, hogy a szavazók sok esetben nem állampolgárként, hanem vallási fanatikusként viselkednek, és mindent elutasítanak, ami szerintük a bálványukat sérti. És ez ráadásul nem is volt sértés. De mégis töltött fegyvert kapott a kezébe minden olyan DK-szimpatizáns, akinek esetleg megingott a hite. Mert hit nélkül nem lehet politizálni. Tudás, tájékozódás és gondolkodásra való hajlandóság nélkül meg nem is érdemes. Azonban ez sok esetben nem sajátja a magyar emberek egy részének, arra ott van a bálvány, előtte az állvány, fogja a mikrofonját, Remeg a drága, az alsónadrág a sarokba dobva rég. Ezt meg a Tankcsapda mondta, nem én. De amit én mondani akarok, hogy szerintem mindenki számoljon el tízig, mielőtt belemegy ebbe az elsősorban Molnár Csaba nevéhez köthető hergelésbe, amelynek nyomán úgy esik neki mindenkinek, aki nyugalomra int, mint üveges tót az anyjának.

Nem tudok mást mondani, mint hogy véleményem szerint senki nem bántotta Dobrev Klárát, különösen nem a külsejét. Se Molnár Csabának, se másoknak nem kellene azonnal mindenre ugrani, mindent magukra venni, pláne az ügyben tudomásom szerint meg sem szólaló helyett megsértődni. Akkor sem, ha tény, hogy egy néhány héttel korábban még elképzelhetetlen helyzet állt elő. Nyilvánvalóan aki felfogja, hogy az idei választást, annak lehetséges kimenetelét érdemben és valóságosan átírta Magyar Péter berobbanása a politikába, az érzékeli, hogy ez mindkét oldalon megrázta a szavazóbázist. Megrázta és felrázta, és ez így van jól. Végre mindenki elkezd valamit csinálni, hátha ez mobilizáló erővel bír az ellenzékre. Egyébként akárcsak az ellenzék más pártjainak, a DK-nak is volt erre elég sok évük, valahogy mégsem tudtak eddig soha a tegnap közzétett Medián felmérés szerint 24% -on álló Magyar-féle párt által elért eredmény közelébe se kerülni. Nem elvitatva az árnyékkormányzás intézményének fontosságát, de tény, hogy semmilyen áttörés nem következett be ettől sem. Valószínűleg nem elég az árnyékban ülni, hanem ki kell menni a napra, izzadni, melózni, a választókkal beszélgetni és megújulni, meghaladni, ami eddig történt. Magyar Péter ezt csinálja, és senkit nem akadályozott meg abban, hogy ezt csinálja. Minden faluba elmenni, és megdolgozni a vidéket, hiszen a vidék a legnagyobb bázisa Orbánnak és a Fidesznek.  

Mert még valami. Amikor a CPAC szélsőjobbos dzsemborin az első sorban üldögél az ATV tulajdonosa, lelkesen gazsulál a Fidesz vezérkarának, sőt, ő az egyike azoknak, az egyházi vezetőknek, aki megnyitja a rendezvényt, akkor ez végképp elgondolkodtató lehetne. Hogy talán tényleg nem az ATV-ben kell kiskosztümben vagy nyakkendőben észt osztani, hanem fel kell húzni a melós ruhát és bejárni Tolnát-Baranyát. És most természetesen el lehet engem küldeni az anyámba. 

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A címlapkép a plakátmizéria illusztrációja. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.