Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány vitatkozik, Orbán dönt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,623,150 forint, még hiányzik 1,376,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok! Az Index folyamatosan dolgozik az Origo utolérésén – talán meg akarják állítani, és ha áll, elfoglalni, mint Orbán Viktor Brüsszelt -, de színvonalban még meg sem tudja közelíteni. Szerencsére. Ott olvastam egy interjút Navracsics Tiborral, az emberarcú fideszessel, akiről aki akarja, tudja, éppen hol szolgálja a pártot, aki nem akarja, nem tudja. Most ő szakértette meg az összes feszítő kérdést. Így már tudom, hogy Orbán Viktor mindig is kritizálta az uniót, már a belépés előtt voltak neki fenntartásai, de azt is tudta, ott a helyünk. Mindenképpen a Fidesz fog győzni az EP választásokon, ha esetleg most nem annyival, mint mindig szokott, az csak azért lesz, mert hagyományosan nem szoktak olyan sokan elmenni az EP választásra, mint a parlamentire. Ebből az mindjárt nem derül ki, hogy amennyiben ez hagyomány, az annyit jelent, hogy a megelőző időkben sem mentek el sokan, tehát a mandátumszám esetleges csökkenése semmiképpen nem ezzel függ össze, hanem azzal, hogy csökken a támogatottságuk. Abban viszont erősen bízik Navracsics Tibor, hogy az önkormányzati választásokon – ami egyszerre lesz az EP választásokkal, tehát centire ugyanannyian lesznek az egyiken, mint a másikon – tarolni fog a Fidesz, és még a most nem-fideszes településeket is visszafoglalják. Erre jó példának érzi Szentkirályi Alexandrát, aki szerinte remekül teljesít Budapesten. Szerintem nagy baj nem lesz, ha a többi településen is úgy kedvelik majd a fideszes jelöltet, mint ahogy a fővárosiak Szentkirályit.

A legviccesebb része az interjúnak az volt, amikor rákérdeztek Magyar Péterre és arra, veszélyes lehet-e a kormánypártra, vagy csak az ellenzékre, és Navracsics azt mondta, erre neki nem állnak rendelkezésre kutatások, csak azt tudja, amit a körzetében lát, és azt látja, hogy csak az ellenzékre veszélyes Magyar. Akármi legyek, ha nem szondázzák Rogánék naponta a közvéleményt, és abban is biztosak lehetünk, hogy jelenleg nincs fontosabb és szorgosabban kutatott terület, mint Magyar Péter felbukkanása, és a kormánypárt szavazóira gyakorolt hatása. Ha ennek a kutatásnak az eredményét nem osztják meg Navracsics Tiborral, az elég sokat elárul a fideszes belső viszonyokról. Az interjú legviccesebb részét szeretném idézni:

Fekete öves diplomataként volt-e, van-e konfliktusa, vitája Orbán Viktorral abban, hogy Magyarország hogyan képviselje a nemzeti érdekeket az EU-ban?

Szerencsére mindig vannak vitáink, de nemcsak nekem, hanem a többi kormánytagnak is. Ez egy vitatkozó kormány, az álláspontok ütköztetésének terepe lehet akár a követendő kommunikációs irány vagy egyes megállapodások értelmezése. De Orbán Viktor a miniszterelnök, a kormány feje, ő dönt, mi pedig végrehajtjuk a döntéseit. (Index)

Szóval vitatkozhatnak a kormánytagok – alighanem egymással -, de az van, amit Orbán Viktor mond. Értem, magam is így gondoltam. Haladjunk tovább. Az RTL készített egy kimutatást arról, hogy mibe kerül nekünk a volt köztársasági elnökök eltartása. Novák Katalin még nem szerepel a felmérésben, hiszen csak néhány hónappal ezelőtt lett belőle ex, de Schmitt Pál és Áder János igen. Nem volt sok meglepetés, eddig is tudni lehetett, hogy mindent mi fizetünk, de Áder János havi 780 ezer forintos rezsiszámlája (Schmitt Pálé csak 566 ezer havonta) azért mégis mellbe vágott. El nem tudom képzelni, mi a bánatos francot kell ahhoz csinálni, hogy ilyet produkáljon valaki – aki nem mellesleg a bolygóvédelemről papol minden létező alkalommal -, de sajnos nem sikerült rájönnöm. Az emberek többsége, sőt, komplett családok élnek havonta Áder rezsiköltségének feléből, és közben ők is fizetik a volt köztársasági elnökök összes költségét. Nem fura ez? Főként nem erkölcstelen, nem pofátlan ez? Szerintem is. És most jöjjön egy kis móka és kacagás. Ez a fotó a Facebookon jött szembe. Természetesen csípőből nem hittem le, mert úgy gondoltam, valami manipulált izé. Rákerestem, erre nem kiderült, hogy a véres valóság?

Értelmezze a dolgot ki-ki ízlése szerint. Az biztos, hogy én a politikának a közelébe sem engedném azt, aki olyan cuccokkal ragasztgatja tele a hűtőajtót, aki képes ilyen pólót felhúzni a széthízott testére, és akkor még a pizzának nevezett képződményről nem is beszéltem, nem is fogok, mert arra mindenki azt pakol, amit akar.

Végezetül szolgálati közlemény következik. Akik rendszeresen megfordulnak nálunk, és vetnek egy pillantást a bevételt jelző diagrammunkra, amit minden egyes cikk fölött megtalálhatnak, azok megnyugvással láthatták, hogy megugrott a bevétel, majdnem elérte az optimális összeget. Mi azonban komolyan megrémültünk. Először attól, hogy ilyen adományt kaptunk – helyből téves utalásnak gondoltuk és vártuk, hogy jelentkezzen érte a jogos tulajdonosa -, amit ez úton is nagyon szépen köszönünk. És hálásan köszönjük a kicsi támogatásokat is, az előfizetéseket is, egyenként, külön-külön, mert ezek a rendszeresen érkező 1-2-5 ezer forintok – egy rendszeres, a mi mércénkkel mérve óriási adományt kapunk, azt is hálásan köszönjük így, ha már más mód nincsen a köszönetre – teszik lehetővé a portál működését. Azonban az összeg felbukkanásával párhuzamosan azt is tapasztaltuk, hogy a szokásos adományok és támogatások egy nem elhanyagolható része, nagyjából a harmada elmaradt. Ez most nem is probléma, de a következő hónaptól – pontosabban a ma kezdődő hónaptól – nagyon nagy baj lesz, mert ez az extra adomány egyszeri csoda volt, máskor aligha fordul elő. Ha ezzel párhuzamosan a bevételcsökkenés tartós marad, az azt jelenti, hogy miközben Gergő kolléga lassan átlép a második ütembe, majd végleg elválnak tőlünk az útjai (tehát kevesebben maradunk), már lehet is azon gondolkodni, hogy Edgar (aki én vagyok), Robi, vagy Bálint lesz a következő, akinek mennie kell. Ezért arra szeretném kérni azokat, akiknek belefér az a havi két kávé, esetleg egy doboz cigi, pár tábla csoki ára, de most megnyugodott, hogy nélküle is elleszünk, gondolják át a dolgot, mert nem leszünk el. Különösen fájdalmas lenne most elválni az olvasóktól, amikor a politikában földindulás van, és igazán van miről beszélni. Hiszek abban, hogy erre nem kerül sor.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy mindig szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.