Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyesekkel kicsit elszaladt a ló

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,623,150 forint, még hiányzik 1,376,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

AZ USA-MAIDAN SZIVÁRVÁNYFORRADALMAI

A 2024-es amerikai tüntetéshullám a 2020-as forgatókönyvet követi, szinte napra pontosan.

Az áprilisi ifjak ezelőtt négy évvel is ezidőtájt kezdték szétverni Amerika belvárosait.

Az ürügy ezúttal nem George Floyd, hanem Gáza.

A cél ugyanaz.

A választások befolyásolása a csőcselék alacsony intenzitású terrorizmusa által.

Az üzenet egyszerű.

Ha vissza akarod kapni a „nornalitást” akkor tudod, hogy kire kell szavaznod.

Akkor is és most is az események „spontán” fellángolását komoly szervezői és pénzügyi álványozás támogatja.

Minnél kétségbeejtőbbek lesznek az amerikai baloldal kilátásai a felmérések tükrében, annál több káoszra számíthatunk.

Eleve naivitás volt feltételezni, hogy a Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában kidolgozott módszertan nem fog a hazai pályán is munkába állni.

Egy fideszes propagandista, az egyik kedvenc propagandistám, Robert C. Castel minapi posztját idéztem, amely véleményem szerint összességében kétségbeejtő. Nemhogy nem vicces, de nevetségesnek nevezni is túlságosan megengedő. Ennek ellenére igen sokan egyetértenek vele, pedig ha valami jól látható, az nem pont az, hogy bárki is a háttérből azt szeretné elérni, hogy Joe Biden maradjon az Egyesült Államok elnöke. Igen sok amerikai turistával volt dolgom az elmúlt hetekben, és szinte mindenki egyetértett abban, hogy súlyos gondok vannak az amerikai demokráciával. Egyrészt ijesztő az, hogy a világ egyik legjelentősebb demokráciájában két olyan jelölt közül lehet választani – nyilván voltak más potenciális jelöltek is, de ez maradt a kínálat -, mint Joe Biden és Donald Trump. Másfelől meg az is ad bőven okot az aggodalomra, hogy ennek az elnökválasztásnak milyen súlyos következményei lehetnek nemcsak az ország, de az egész világ politikájára is. Sokaktól hallottam, hogy nem egyszerűen csak tartanak az eredményektől, hanem azt is mondták, hogy ha az nem az ő várakozásaiknak megfelelően alakul a választás, akkor könnyen lehet, hogy elköltöznek.

Meglátásom szerint úgy igazán senki sem boldog jelenleg az Egyesült Államokban, beszéltem republikánus és demokrata szavazókkal egyaránt, de abban mindannyian egyetértettek, hogy nagyon nem jó irányba halad az ország. Ennek oka viszont nem az, hogy a demokraták a háttérből tüntetéseket szerveznek és a káoszt helyezik kilátásba, hanem az, hogy a koronavírus-járvány és az azt követő súlyos gazdasági visszaesés egyszerűen súlyos válságba sodorta az országot és sokan elégedetlenek, mert a fizetésükből csak egyre szűkösebben tudnak megélni. A helyzet rossz és megoldást kellene találni, de erre nem igazán volt képes a Biden-féle demokrata adminisztráció, mint ahogy vélhetően az a Trump se lesz képes, aki a fal felépítésével és a migránsok kiutasításával lenne elfoglalva. Persze csak találgatni lehet azzal kapcsolatosan, hogy mire is készül valójában Trump, ezért ebbe most nem is mennék bele, hanem inkább azzal foglalkoznék, hogy mit is mond ez a nagyszerű biztonságpolitikai propagandista.

Állítása szerint a Gázáért tüntető egyetemistákat a baloldal pénzeli azért, mert alá szeretnék ásni az ország demokráciáját, amelynek farvizén Joe Biden megnyerné a választásokat. A kérdés már csak az, hogy ez mégis milyen logika alapján értelmezhető? Joe Biden, aki megörökölte az elődeitől az Izraellel kötött szövetséget, nyíltan Izrael legnagyobb támogatója. Mi értelme lenne annak, hogy a saját politikáját megkérdőjelező tüntetéseket szervezzen országszerte? Ezzel semmi mást nem tenne, mint maga alatt vágná a fát, noha jól láthatóan bármi is történjék az Egyesült Államokban, amivel nem ért egyet a hazai propaganda, az a baloldal hibája. Ha Donald Trump kerülne hatalomra, akkor nyilvánvalóan egy csapásra végetérne az ukrán-orosz háború, béke születne az izraeli-gázai háborúban, és vélhetően Kína is letenne Tajvan megszállásáról. Azt nem tudom, hogy más, háborúk által sújtott országokban is végetérnének-e a csatározások, ha Donald Trump kerülne újra hatalomra, de feltételezem, hogy e logika alapján bizonyosan.

Súlyos problémák vannak a világban, ez nem kérdés, de ezekre a megoldás nem az, hogy egy olyan embert segítünk hatalomba, aki már elég egyértelműen bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan egy ország vezetésére, és sokkal nagyobb veszélyben lenne mindenki, ha újra ő kerülne az ország élére. Ez nem azt jelenti, hogy Joe Biden egy jó vezető, mert nagyon nem az, és kérdés az is, hogy képes lenne-e még 4 évet a Fehér Házban eltölteni, de mint ahogy azt már megszokhattuk, a két rossz közül a kevésbé rosszat lenne érdemes választani. Aztán hogy e két vezető távozását követően ki kerülhet majd hatalomra, azt egyelőre senki sem tudja, de azt már csak remélni lehet, hogy a helyzet jobb lesz, hiszen valóban változásokra van szükség világszinten. A sokáig fennálló béke egyre törékenyebbnek tűnik, és ha valamire, hát arra most senkinek sincs szüksége, hogy a viszonylag lokális konfliktusok globálissá váljanak.

Az pedig, hogy egyes propagandisták ilyen összeesküvés-elmélet szintű teóriákkal zsibbasztják a közvélemény agyát, véleményem szerint teljességgel szükségtelen. Van elég probléma már így is, enélkül is, inkább azok megoldására kellene koncentrálni, nem arra, hogy tovább szítsuk a feszültséget.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.