Május 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez az erkölcsi szint, soha nem is volt más

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Tegnap belenéztem Magyar Péter pécsi kampányába, pontosabban a kérdezz-felelek részbe, s bizony tetszett, amit láttam. Valahogy így kellene működni a dolgoknak, ilyen kellene hogy legyen a kapcsolat politikus és a civilek között. Elnézve ezt az estébe nyúló beszélgetést, amikor az emberek tényleg sokan odacsődültek és kérdeztek vég nélkül – Magyar pedig válaszolt vég nélkül – egyértelműen látszik, hogy mire van igény, mire van kiéhezve a társadalom. Egyáltalán nem tudom, csupán gyanítom, hogy Magyar Péter mostanában érthette meg, mire is vállalkozott, micsoda óriási terhet vett magára akkor, amikor belevágott ebbe a történetbe. Valószínűleg már érzi azt a hatalmas felelősséget, amit bizony neki kell cipelnie mostantól, és talán már azt is érzi, hogy személyesen is óriási kockázatot vállalt. Ha elbukik, ha csalódást okoz, azt ő sem fogja sértetlenül megúszni. Neki nem lesz lehetősége arra, amire az ellenzéki és ellenzékinek kinéző politikusoknak van, hogy eléldegél közpénzből a langyos posványban az idők végezetéig. Ráadásul ordító a különbség a platón ácsorgó, kérdésekre a hideg és minden kényelmetlenség ellenére válaszolgató ember, és Orbán Viktor testőrök gyűrűjében véghezvitt sunnyogásai között.

Miután a végtelenségig rendes kollégáim vannak nekem, külön kiemelném Bálintot, aki volt kedves, és az orrom alá tolta a 444.hu Kósa Lajossal készült interjúját, nehogy véletlenül kimaradjon az életemből. Úgy voltam vele, megnézek néhány percet az elejéből, elég lesz az. Aztán ott ragadtam, végignéztem első perctől az utolsóig, mégpedig azért, mert egyszerűen nem hittem a szememnek. Először nem tudtam eldönteni, hogy Kósa Lajos részeg, vagy ez a gyári beállítása. Mondjuk még most sem tudom, de az valami egészen elborzasztó, hogy egy ennyire egyszerű (percekig kerestem ezt a kifejezést) ember politikus lehet, milliókat kereshet, és ha nem az Orbán-rezsimről lenne szó, akkor még akár olyan döntéseket is hozhatna, vagy részt vehetne azok meghozatalában, melyek befolyással vannak mindannyiunk életére.

Huth Gergely a maga részéről ráfordult az önkormányzati választás kényes témájára, egészen döbbenetes módon sikerült körülírnia az Orbán-rezsim által kiépített diktatúrát:

A Fidesz vezette nemzeti-polgári szövetség a 2006-os helyhatósági győzelemcunami, majd a 2010-es kormányváltást követő alkotmányos és morális reformok révén új politikai kultúrát, egy sajátos, hungarikumszámba menő kormányzati rendszert teremtett. Természetesen nem abban az értelemben, ahogyan azt Magyar Péter szövegírói vagy David Pressman elképzeli, 

hanem abszolút pozitív módon: megértve az alapvetően kritikus és rebellis magyar néplélek sajátosságait és felmérve a Trianonban körbenyírt ország szerkezetéből fakadó realitást, a központi irányítás szükségét.

Így a fékek és egyensúlyok hamis rendszerére építő liberális demokrácia helyett fokozatosan egy új rendszer jött létre, melyben a hatalomgyakorlás a politikai kormányzás és az önkormányzatiság között oszlik meg. Nem véletlen, hogy ebben az apránként kimunkált, új rendben, ebben a plebejus, illiberális demokráciában az ispán és a polgármester közösen képviseli az államot, a közszférát. A legtávolabbi hivatalokban sem megkerülhető kormányzati erőt a politikai szövetség masszív parlamenti többsége adja, míg a helyi érdekeket az önkormányzat érvényesíti, közvetlenül és személyesen felelve a választóknak. (Magyar Nemzet)

Nem mondom, sikerült érdekesen megfogalmazni az együttrablás rendszerének beépülését a felszámolt önkormányzatiság hűlt helyére, de ettől még az egyáltalán nem lett vonzó sokunk számára. Már csak azért sem, mert a Fidesz és Orbán léte soha az életben nem volt többségi akarat, mostanra azonban kifejezetten és határozottan egy erősen fogyatkozó kisebbség vergődését láthatjuk, akik nem akarják kiengedni a markukból a zsákmányt. A zsákmány pedig ebben az esetben nem más, mint maga az ország, benne a mostanra lenullázott önkormányzatokkal és az önkormányzatisággal. Nagyon remek, hogy néhány kétes figura akarja eldönteni, hogy az ország lakói óhajtanak-e konzervatív, keresztény, plebejus, jobboldali címkékkel ékes rablóbandát a nyakukba, de mostanra már kezdhet néhányukban pislákolni a felismerés, hogy nem óhajtanak, sőt, kimondottan tele van a hócipőjük ezzel a hazug rablóbandával. Még akkor is, ha Huth Gergely cikkének végére kiderül, miért is íródott meg; Rogán Antalt kezdte meg visszavezetni a szalonképes politikusok közé. Vagy legalábbis ezzel próbálkozott, hivatkozva arra, hogy lényegében Rogán győzte le Gyurcsányt, ő borította narancssárgába a településeket 2016-ban, tehát egyfajta nemzeti hős ő. Szerintem is az, azon az oldalon egészen pontosan ilyen hősök vannak, ez az erkölcsi szint, soha nem is volt más. Nincs is ezzel semmi baj, csak ne akarják mindenkire rákényszeríteni. Élvezzék nyugodtan egymás társaságát, de lehetőleg otthon, a négy fal között, ne pedig mindenki más akaratának ellenére.

Orbán Viktor egészen fájdalmasan ócska videóban kampányol a magától is fájdalmasan ócska kampányt folytató Szentkirályi Alexandra támogatása céljából – vagyis csak feltételezem, hogy nem ellene kampányol, mert ha igen, akkor jól csinálja -, ránézésre három indulóból ötödik lesz a honvédelmi miniszter hites asszonykája. Szijjártó Péter kapott Kínában egy Szijjártó Péter babát – vagyis állítólag őt ábrázolja, szerintem nyomokban sem hasonlít -, lett új közvéleménykutatás, eszerint a TISZA Párt a második helyen áll jelenleg, ám nem veszélyezteti a Fidesz vezető helyét – mióta is létezik az a párt? Van már két hete? -, az Európai Parlamentnek változatlanul tele van a kiscipője a magyar kormánnyal, úgy néz ki, továbbra sem várható onnan pénz, ellenben indul három új kötelességszegési eljárás. És még csak csütörtök van, annak is a reggele.

Úgyhogy én mindenkinek jó ébredezést, csodaszép napot kívánok!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.