Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy zűrös nap másnapja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A tegnapi nap igen izgalmasan indult. Sőt, már az előző éjszaka is az lehetett  Budapest XIII. kerületében lakók számára, amikor fegyverropogásra és hangosan szirénázó rendőrautók zajára riadhatott az, aki elszundított addigra. Állítólag nagy volt a rémület, sokan hívták a rendőrséget. Végül a rendőrség adott ki közleményt, hogy semmi para, filmforgatás van. Ez oké, de nem kellett volna időben tájékoztatni erről az ott élő embereket? Már csak azért is, hogy ne kapjanak frászt.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet küld az Európai Unió területén kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak. Ebben felhívja figyelmüket a június 9-i európai parlamenti választásokra, és arra ösztönzi őket, ők is éljenek szavazati jogukkal – tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményben szerdán az MTI-t.

Nagyszerű. Valószínűleg ez lesz az, ami megmenti a helyzetet, és mégis sikerül elfoglalni Brüsszelt. Nem tudom, hányan lehetnek a megcélzottak, azt meg pláne nem tudom, Orbán Viktor honnan tudja az ő lakcímüket, ahová levélkét küldhet nekik. Azt pedig még csak nyomokban sem értem, hogy amennyiben valaki nemhogy nem Magyarországon, hanem Európában sem él, vagy ha igen, akkor nem uniós országban, akkor miért és kinek jó az, ha beleszól a dolgok alakulásába? Mintha én átmennék a szomszédba és eldönteném, mi legyen az ebéd náluk. Amit ők fizetnek, ők készítenek el és ők fognak megenni. Pont, mint a külhoni magyarok szavazása nálunk.

Belekukkantottam a kormányinfóba, messze nem láttam végig, de éppen a kenyér árával kapcsolatos kérdésbe sikerült belepislantani, úgy is maradtam egy időre. A kérdés az volt, hogy mit tesz a Mezőgazdasági Minisztérium azért, hogy a kenyér ára ne emelkedjen már tovább, mert már most is brutálisan magas. Eleve sem hiszem, hogy ezt a kérdést az agrárminiszternek kell feltenni, de ha már így esett, válaszolt Nagy István miniszter. Az van, hogy a búza olcsó, szóval nem azért drága a kenyér, amúgy pedig nem drága a magyar élelmiszer, vagyis nem drágább, mint máshol, csak gyorsabban drágult. Az zavart meg minket, bárgyú országlakókat, hogy eddig nálunk volt a legolcsóbb az élelmiszerek ára, de kitört a háború, emelkedett az energiahordozók ára, és bizony nálunk is emelkedett mindennek az ára, amihez energia kell. Jó, ezt így értem, de akkor azt nem értem, hogy eddig hogy működött ez a dolog? Magyarország féláron kapta az energiahordozókat, majd amikor Putyin lerohanta Ukrajnát, akkor nekünk magasabbra emelte az árat, mint bárki másnak? Mert egyetlen más országban sem volt olyan brutális infláció, mint nálunk. Ha ez így van, akkor minek örült Orbán és Szijjártó felváltva, hogy harmadáron kapjuk a nem tudom mit, és ez annyira dejó nekünk, hogy mindjárt 15 évre le is szerződtünk? Ha most egyenlítődtek ki az árak az uniós tagországokkal, akkor eddig hogy lehettünk alatta? Ha nagyjából azonosak az árak, akkor az azt jelenti – ha én jól értem Nagy István logikáját -, hogy azonos áron szerezzük be az energiát. Ez pedig azért érdekes, mert a többi ország levált az orosz energiáról, csak mi nem, mégpedig azért nem, mert csak annak segítségével tud olyan olcsó lenni nálunk, ezt mondta Orbán Viktor. És így vissza is értem az eredeti kérdéshez; ha jó kormányunk olcsón veszi az oroszoktól az energiát, akkor miért is kerül nálunk többe a kenyér, mint máshol? Mert azért jellemzően többe kerül, bár az igazán nagy baj nem is ez, hanem az, hogy a fizetések meg sem közelítik az uniós átlagot. Így együtt ez azért már sok a jóból. És az biztos, hogy valaki hazudik. Csúful és sokat.

Még egy furaság. Elhangzott kérdésként a hazánkba érkező kínai rendőrök ügye, erre talán még érdekesebb választ adott Gulyás Gergely, mint Nagy István az élelmiszerek árára. Szóval azért kellenek a kínai rendőrök, mert baromira sok a kínai turista, és a magyar rendőrök nem beszélnek kínaiul. A kínai rendőrök pedig beszélnek. Tehát nem kell rinyálni, hogy jönnek a kínai rendőrök, hiszen lényegében tolmács szerepet fognak betölteni. Oké, értem. Egyetlen kérdésem van; a kínai rendőrök beszélnek magyarul is? Vagy ha nem, de angolul igen, akkor a magyar rendőrök beszélnek angolul? Vagy legalább értenek? Mert amennyiben nem annyira, akkor változatlanul értelmezhetetlen az egész mese. Kinek és miben jelent segítséget egy kínai rendőr, akivel pont úgy nem tud kommunikálni senki, ahogy a kínai turistákkal sem tud? Aki itt van – akár itt élő kínai, akár turista -, arra a magyar törvények vonatkoznak. Azokat ismerik a kínai rendőrök? Ha nem ismerik, ki és hogyan magyarázza el nekik?

Végezetül én sem hagyhatom ki Gulyás Gergely ködös kijelentését, amit a kijelentésre adott magyarázat még az eredetinél is érthetetlenebbé varázsolt. Először azt mondta Gulyás, hogy:

Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.

Ezt nem egyszer mondta el a kormányinfón, hanem kétszer, és még egyszer vissza is utalt rá. Csak éppen senki nem értette – persze mi sem, pedig igyekeztünk megfejteni -, úgy hát a portálok kérdéssel fordultak a Miniszterelnökséghez, ahonnan valamennyien ezt, vagy ehhez nagyon hasonló választ kaptak:

Magyar Péter közéleti szerepvállalásához semmi közöm nincs. Ezt csak annyiban sajnálom, hogy ha lett volna, akkor belátható időn belül a jobboldalon mindenki nagyon hálás lenne nekem.

Ezzel csak az a baj, hogy nem csupán nem magyarázza meg az eredeti kijelentést, hanem csak ködösebbé teszi. Eredetileg ugye nem feltételes módban hangzott el a hála, és nem is a jobboldalról volt szó, hanem mindenkiről. Már csak azt lenne jó tudni, hogy valójában kinek üzent Gulyás Gergely, és mit üzent pontosan. Biztos megtudjuk majd egyszer, vagy nem. Igazából azt hiszem, mindegy is. Ami nem mindegy, hogy ma már péntek van, amit csak pár óra választ el a szombattól. Úgyhogy mindenkinek jó ébredezést, szép napot és majd kellemes hétvégét kívánok, bár addig még elő fogok fordulni itt. Most pedig pápá, hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.