Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A sors büdös iróniája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy a kolléga is írta tegnap délelőtt: hibázni nem bűn, beismerni viszont erény. Vagy ha nem is erény, de legalábbis korrekt. Már ha valóban téved az ember. Márpedig úgy tűnik, hogy most az van, amikor ünnepélyesen be kell ismernem – és nem fogom a nálam sokkal fontosabb, okosabb és hozzáértőbb Török Gábor politikai elemzőt magam előtt tolni, aki ezek szerint szintén rosszul olvasta a valóságot -, hogy a nagy kép alapján alighanem tévedtem. Ez tegnap derült ki számomra, az elmúlt tizennégy év nagyon sok minősíthetetlen kormányzati átverése, vagyis a Fidesz fennállásának minden bizonnyal az egyik legalávalóbb kormányinfója nyomán. Beleértve a Lázár-időszakot is, ami szintén bővelkedett mélypontokban. Igen, el tudom képzelni, hogy ennek az előkészítéséhez valóban szükség volt arra, hogy egész hétvégén üzemeljen a Rogán-központ, és hogy olyan forgatókönyvet és koreográfiát állítsanak össze, hogy 135 percben alig, vagy leginkább egyáltalán ne lehessen érdemi, közérdekű kérdéseket feltenni a gerincműtött Gulyás Gergelynek. Nem érzem túlzásnak, hogy ez a még nyomokban létező, még mindig független sajtó megalázásának tankönyvi példája volt. Még ha nem is az első, és a NER-nyilvánosság 14. évének alapján nem is az utolsó.

Pedig önmagában se nagyon létezik momentán nagyobb szégyen, mint kiültetni Varga Mihályt a fehér abrosz mellé (ha már Gulyás lábadozó gerince nem bírja a strapát), hogy mivel neki a legmélyebb és a legandalítóbb a hangja, ráadásul ő a pénzügyminiszter, mondja már bele az arcunkba, hogy a szuverén magyar kormány úgy tervezi az ország költségvetését, hogy megvárja, hogy az alufóliasisakos haverjuk lesz-e az Egyesült Államok elnöke, vagy sem nem. Nem mintha lenne bármi jelentősége annak, hogy hosszú kihagyás után nem nyáron fog elkészülni a következő évi költségvetés, hát hiszen eddig se volt érdemes azt komolyan venni, de hogy Donald Trump elnöksége bármilyen módon összefügg a penetráns állapotban lévő fideszes költségvetéssel, annyira fals, abszurd és hihetetlen, hogy a Hírcsárda helyett is szégyellem magam. De erről majd máskor.

Most tehát a potenciális tévedésem el- és beismerésének pillanata van, mert a tegnapi színtársulati műsor alapján szerintem tévedtem abban – holott már jóval azelőtt szóba hoztam, mint hogy Török Gábor politikai elemző erre vonatkozó értesüléseit megosztotta volna a nyilvánossággal -, hogy Gulyás Gergely hosszabb pihenőre vonulhat. Mert a Magyar-jelenség okán, Balog Zoltán okán támadási felület, célpont pártja és kormánya számára, és nem lehet permanensen dugdosni a nyilvánosság elől, mint Rogán Antalt. Aki Gulyásnál, de tulajdonképpen bárkinél ezerszer vállalhatatlanabb, mégis nélkülözhetetlen.

Nos, Gulyást nem azért tartották távol két órán keresztül Varga Mihállyal és Nagy Istvánnal a magyar társadalmat széles körben érintő kényelmetlen kérdésektől, hogy az utolsó öt percben bejelentse, hogy az egészségi állapotára való tekintettel, a gyógyulására szeretne koncentrálni, ez pedig összeegyeztethetetlen a bokros miniszteri feladataival, hanem:

ATV: Miniszter úr, lehet-e Magyar Péternek olyan felvétele, amelyen önnel beszél a Völner-Schadl-ügyről (Völnert figyelmeztették, hogy lehallgatják, belemásztak a nyomozati iratokba – szerk.)?

Gulyás: Emlékezetem szerint közéleti témákról a lehető legritkábban beszéltem az elmúlt években már vele, és ez az állítás pedig azért nem hangozhatott el, mert nyilvánvalóan nem igaz. Tehát ha valaki elolvassa a sajtóban nyilvánosságra hozott Schadl-Völner-ügy leghallgatási jegyzőkönyveit, akkor ez az állítás a józan ész alapján nem tartható, nem igaz.

ATV: Önnek volt-e arról tudomása, amiről Varga Judit beszélt, hogy Magyar Péter már körülbelül egy éve zsarolta a hangfelvétellel, amit végül nyilvánosságra hozott?

Gulyás: Annyiban volt tudomásom, hogy Varga Judit ezt több alkalommal említette, de azzal, hogy vagy van ilyen felvétel, vagy nincs. 

ATV: De nem fordultak hatósághoz? 

Gulyás: Hát ezt ő tudta megítélni, hogy a fenyegetés valós-e, vagy sem.

ATV: A miniszterelnök úrral beszéltek-e erről az egész ügyről, vagy a Magyar Péter-jelenségről, hiszen önnek évtizedek óta barátja volt. És a miniszterelnök úr bizalma változott-e az ön irányába?

Gulyás: Nem láttam jelét ennek. Nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki!

ATV: Hálásak?

Gulyás: Nagyon! Mondom még egyszer: ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. 

ATV: És hogy kommentálja miniszter úr, hogy Magyar Péter pártot alapított, és azt a félelmét is megosztotta, hogy akár meg is akadályozhatják, hogy ő induljon a választáson, és a jelölteket lejárassák és orosz mintákat említett?

Gulyás: Jó, ezeket a szokásos baloldali hülyeségeket hagyjuk, mert ezek mindig elhangzanak, hogy provokáció lesz a tüntetésen, valaki keresztbe akar tenni, soha nem volt ilyen, ebben az esetben sem, más esetben sem (a népszavazási kérdések benyújtását megakadályozó Kubatov-kopaszokra meg már úgyse emlékszik senki – szerk.) Egyébként pedig a kérdés lényegére vonatkozóan az előző válaszom az irányadó. 

Másokkal ellentétben Nekem nincs kedvem találgatni, hogy ha Gulyás Gergely szerint neki kategorikusan nincs köze a Magyar-ügyhöz, akkor egyáltalán hogy jön ide az, hogy mégis lehet köze hozzá, és ha így van, akkor kinek és miért kellene hálásnak lennie neki? Az utólagos, arcipirító egyenmagyarázatát, amit szétküldött az előzőleg 135 percen keresztül alázott sajtónak, miszerint ha neki köze lenne Magyar Péter szerepvállalásához, akkor a jobboldal hálás lenne neki, pontosan idézni sem vagyok hajlandó, annyira beteg. Szerintem itt kizárólag az érdekes, hogy Gulyás Gergely, akinek a gerincműtét nem változtatott semmit a jellemén (tudom, nem is ez volt a beavatkozás célja), a helyén van és hülyének nézi a közönséget. Vagyis egyelőre úgy tűnik –  a sors büdös iróniája -, hogy Magyar Péter tanácsát fogadta meg Orbán, aki korábban arról beszélt, hogy hülyeség lenne megszabadulni a kormánya talán egyetlen tisztességes tagjától, akinek nincsenek mocskos ügyletei, és nem hízott szarrá mindenféle bizniszekből. Gulyás nemcsak hogy a helyén volt tegnap, de viszonylag nyugodt volt, nem izzadt, nem villámlott a szeme – leszámítva a fenti lebegtetését, amit jól jegyezzünk meg -, az okos kolléga szerint ez benne olyan benyomást keltett, mint aki már túl van mindenen, nem kell tovább paráznia, számára vége a dalnak. Fogalmam nincs, hogy erről van szó, vagy valami másról, de miután Gulyás a helyén van, én tévedtem, mea culpa.

Ugyanakkor az hogy a párját ritkító pedofil kegyelmi botrány után, vagyis egy ilyen horderejű erkölcsi, jogi, politikai botrány után és két hónap áramszünet után visszatérnek a kormányinfóra, és úgy tesznek, mintha semmilyen magyarázattal nem tartoznának a társadalmat két hónap alatt felkavaró kérdésekkel kapcsolatban, mintha tök rendben lenne egy, az ügyészség és a kormány súlyos, jogállamokban felfoghatatlan összefonódásáról szóló hangfelvétel nyilvánosságra kerülése, hogy odaülnek az asztalhoz, és két órán keresztül előadják, amit Rogán előkészített nekik, elszabotálják, hogy a kritikus sajtó kérdésekkel provokálhassa ennek az ügynek az egyik kulcsszereplőjét, legalább akkora botrány, mint az, hogy mindennek a tetejébe még hálásnak is kell lenni Gulyás Gergelynek. Vagy kellene, ha köze lenne ahhoz, amihez nincs. Aki nem az utolsó percben neki feltett kérdés(ek)re válaszol, hanem félrebeszél, lebegtet, maszatol és ilyetén rejtélyes baromságok hagyják el fogai kerítését.

Amellett, hogy a hála állítólag nem politikai kategória, és amellett, hogy egy rakás minden eszembe jut egy fideszes politikussal és az elmúlt 14 évvel kapcsolatban, a hála pont nem tartozik ezek közé, hihetetlenül elfajultak a dolgok ebben a rossz viccnek is beillő, menthetetlen országban. Lehet köpködni, gúnyolni a változásban reménykedő polgárokat, de a tegnapi kormányinfó alapján ha itt nem lesz belátható időn belül rendszerváltás, akkor már felesleges is lesz vergődni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.