Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Inkább arra válaszoljanak, hogy hány milliárd forint közpénzt égetett el a kormány a mi „tájékoztatásunkra”?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy kisebb budai családi ház árát vihette el Magyar Péter múlt hétvégi rendezvénye. A Kossuth térre szervezett sokezres megmozdulás szervezési költségei ugyanis bőven meghaladhatták a százmillió forintot.

(…) Visszatérve az elmúlt hetek Magyar-akcióira: Varga Judit exférjének elmúlt három hétben tartott két nagyobb rendezvényére a legalacsonyabb értékekkel számolva is minimum 150 millió forint költöttek. Azt viszont továbbra sem tudni, pontosan honnan származott az összeg.

A kormánypárti propaganda egyik tartóoszlopa, a Magyar Nemzet, szinte fillérre pontosan kiszámolta, hogy mennyibe kerülhetett a Magyar Péter által szervezett két legutóbbi tüntetés, amely minden korábbi állításukkal ellentétben jól láthatóan már a Fidesz vezetését is zavarja. Ritka volt eddig az, hogy bárki más komoly megmozdulást tudjon összehozni és valódi, európai léptékű, színvonalú rendezvényt szervezzen. Erre talán nem számított a Fidesz, hiszen úgy vélhették, hogy erre csupán ők képesek, elvégre ők azok, akik százmilliárdokat költhetnek el az általunk befizetett közpénzekből lényegében bármire, amire csak szeretnének. A Rogán Antal által vezetett propaganda-minisztérium évente több mint 100 milliárdot éget el, hasonlóan egyébként a köztévének csúfolt MTVA-hoz, ami hasonló nagyságrendű pénzekből üzemel. Ilyenre nyilván nincs és nem is volt soha pénze sem az ellenzéknek, sem bármely más jelentősebb ellenzéki politikusnak.

Valamit megváltozhatott, hiszen valóban nem olcsó rendezvényt szervezett Magyar Péter, bár nem hiszem, hogy akkora kérdés lenne az, hogy ezek a pénzek mégis honnan érkeztek. Persze lehet ezen is lamentálni, mert addig se kell arról valamit közölnie a propagandának, hogy több mint százezer ember jelent meg ezen a rendezvényen. Viszont ha ezt ezt teszik, és a valóság szálait megint igen hiányosan bontják ki, akkor megint hazudnak: saját maguknak és az olvasóiknak is. Akármelyik békemenet – ahova buszokkal, belépőkkel, propagandával, ki tudja, milyen mézesmadzagokkal csábítottak sokszor tájékozatlan tömegeket vidékről a fideszes szervezők – vélhetően jóval többe került mindannyiunknak, mint a mostani, Magyar Péter által szervezett megmozdulás. Ez utóbbival ellentétben, abban nettó közpénz volt, de még a toborzásra használt falubuszokat is közpénzből vásárolták. Akkor valahogy nem volt kérdés a fideszes propaganda számára, hogy mibű, bezzeg most, amikor valaki közpénzek igénybevétele nélkül képes hasonlóan nagy tömegtüntetést megszervezni. Akkor hirtelen érdekessé válik az, hogy honnan érkeztek ezek a pénzek.

Nyilván nem látok bele Magyar Péter pénzügyeibe, de feltételezem, hogy van annyi akár külföldön is élő támogatója, aki közösen össze tudta hozni ezt a költségvetést számára. Elvégre nem kevesen voltak olyanok, akik konkrétan emiatt a tüntetés miatt jöttek haza. Itt nem nyomorban élő emberekről beszélünk, hanem olyanokról, akik számára 10-20 ezer forintnyi támogatás egy szervezet részére, szinte semmi. Márpedig ha összeadjuk ezeket a pénzeket, akkor igen gyorsan ki tud jönni egy tekintélyes összeg. Végső soron a Fidesztől független lapok, újságok is úgy képesek havonta forint tízmilliókat bevételként regisztrálni, hogy az olvasóiktól kapják a támogatásuk egy jelentős részét. Nem milliárdosoktól vagy NER-lovagoktól, hanem egyszerű, bérből-fizetésből élő polgároktól, akik még fontosnak gondolják a szabad sajtót. Akik pedig így gondolkodnak, azok könnyen lehet, hogy Magyar Péter esetében is így gondolkodtak, ez a 100 milliónál is nagyobb összeg annyira nem számít brutálisnak.

Kérdés, hogy a békemenettel és a CÖF-fel kapcsolatosan mikor nyilatkozik meg bárki felelős ember? Mikor derül ki, hogy a magyarok befizetett adójából mégis hány milliárdot költöttek arra, hogy átverjék a kevésbé tájékozott embereket? Valahogy sem az ÁSZ, sem pedig az NVI nem vizsgálódott ezen esetekben, pedig lett volna mit nézegetni. Persze ott van Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely esete és valóban vannak legitim kérdések az ő kampányaik támogatásával kapcsolatban is, de kérdés, hogy mi más esélyük volt, ha fel akarták venni a versenyt a kormánypárt végtelennek tűnő, és valóban végtelen mennyiségű közpénzt felhasználó kampányaival szemben? A Fidesz költéseit az égvilágon senki nem vizsgálja, mivel Orbánékhoz nem mer hozzányúlni senki, tehát büntetlenül költenek el annyit az általunk befizetett pénzekből, amennyit csak szeretnének. De ez nyilván nem probléma, a probléma az, ha más megpróbál valamilyen módszerrel támogatásokat összeszedni annak érdekében, hogy el tudja juttatni az üzenetét a szavazókhoz. Mondjuk végső soron kudarcba fulladt ez a próbálkozás, tehát a pénzt lényegében az ablakon sikerült kidobni, de legalább megpróbálták.

A Fidesz csak Facebook-hirdetésekre százmilliókat költ el, amelyeket jól láthatóan ma már senki nem sokall, hiszen megszoktuk. Százmilliókkal megtolt, ugyanazt a sablonszöveget az ember arcába toló megmondóemberek jól láthatóan nem vetnek fel kérdéseket idehaza, ezzel szemben Magyar Péter több, mint 100 ezer embert sikeresen utcára szólító megmozdulása igen. Nyilván arról van itt szó, hogy a Fidesz határozza meg a közbeszédet, ezért minél előbb  le kell buktatni Magyar Péteréket, csak hát nagyon úgy tűnik, hogy a szellem már kiszabadult a palackból, és azt oda visszatuszkolni már senki nem tudja. Próbálkozni persze lehet, de nekem az az érzésem, hogy valamilyen módon, de mindenképpen belátható időn belül ennek a hatalomnak búcsút inthet Orbán és csapata. Az elégedetlenség egyre csak növekszik, ezt a NER is tökéletesen érzékeli, de már nem sokat tud tenni annak érdekében, hogy ez az elégedetlenség csökkenjen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.