Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jó lenne, ha végre megértenék, mi is az ő szerepük ebben az egészben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egészen vicces az, hogy lassan minden hazai propagandista megpróbálja elhitetni a saját olvasóival azt, hogy ők nem is propagandisták. Ők nem a pénzért csinálják, nekik senki sem ad utasítást és igenis képesek kritikákat megfogalmazni. Nos, ez annyira igaz, hogy valóban volt olyan, aki mert élni a kritikával, de igen gyorsan eltakarították a szerkesztőségből és ma már valahol máshol „dolgozik”. A Fidesznél a kritikának semmiféle helye nincs, pláne olyan kritikának, amely a sajtóban, a nyilvánosság előtt történik. Azt egyébként már sok propagandista elmondta, hogy belső kritikák igenis vannak, és azt – ha kell – el is mondják, csak hát az lenne a kérdésem, hogy mégis miért érdekelné az Orbán Viktort, hogy mit gondol egy bizonyos ügyről, vagy kérdésről mondjuk Szentesi Zöldi László? Esetleg Jeszenszky Zsolt? Orbánt teljességgel hidegen hagyja az, hogy mit gondolnak mások az ő döntéseiről, hiszen egyfajta személyi kultuszt épített ki a kormányban.

Lehet sokáig tagadni ezt, de végső soron egy-két Orbánhoz közelálló emberen kívül senki másnak nincs beleszólása abba, hogy mi történik ebben az országban. Orbán megbízik Rogán Antalban, aki lényegében az utóbbi 14 évben egy olyan propagandát épített ki, amellyel igen sokáig kontrollálni tudták a közbeszédet. Az volt – és még ma is az van -, amit ők mondanak. Olyan elképesztő pénzekkel játszhat Rogán és propagandaminisztériuma, hogy senki másnak még csak esélye sincs arra, hogy szembeszálljon ezzel. Magyar Péter viszont most megrémisztette a vezetést, hiszen a semmiből érkezett és pár hónap alatt a legnépszerűbb ellenzéki kihívóvá vált. Már Gyurcsány Ferenc létét fenyegeti, ami Orbán Viktornak egy óriási érvágás lenne, hiszen amióta Gyurcsány az egyetlen értelmezhető ellenzéki kihívó, azóta sorban kétharmadokat hozott el a Fidesz. Magyar Péter ringbe szállását követően viszont a dolgok megváltoztak, és még akár az is előfordulhat, hogy változtatásokra kényszerül a hatalom őrzője.

Tisztázzuk: a seggnyalás, a kritikátlan rajongás, a megbabonázott, szuggerált tekintetű áhítat épp az ellenzékieknél jelentkezik. Nézzük meg, milyen kultusza volt egy rövid ideig Márki-Zay Péternek, mielőtt leesett a térképről… hogyan hordozták pajzson körbe az ellenzéki médiában Nagy Blankát, majd Pankotai Lilit… és micsoda pszichózisban rajonganak most Magyar Péterért.

De tényleg, most ne a balosokat szembesítsük saját ellentmondásaikkal, hanem nézzük meg, van-e, kell-e kritika a kormányoldalon belül. Egyfelől nyilván az a dolgok természete, hogy van kormánypárti és van ellenzéki sajtó. Mindkettő a saját szellemisége, vagy érdekei mentén áll hozzá az aktuális kormányhoz. A politikától „független” sajtó mítosza egy ordas nagy kamu. Magyarországon a baloldali sajtó megpróbálja eljátszani a függetlent, a kormánypárti sajtó nyíltan vállalja a világnézetét.

Ezek Jeszenszky Zsolt szavai, aki elmondása szerint szokott kritikákkal élni a kormánnyal szemben, noha ritka az, hogy ezt nyíltan teszi meg. Mert mint azt mindenki tudja, ő egy kormánypárti sajtós, nem pedig ellenzéki. Elmondása szerint olyan nincs, hogy független sajtó, hiszen mindenki oldalt választ. Nos, mi, itt a Szalonnánál nem választottunk oldalt, hiszen sem a kormánypártok, sem pedig az ellenzék működését nem tartjuk megfelelőnek. Mi kritikusak vagyunk mindkét oldallal szemben, ami véleményem szerint elég szembetűnő. Arról nem is beszélve, hogy a sajtó szerepe pont az lenne, hogy kritikával éljen a kormányon lévőkkel szemben, őket a helyzet javítására össztökélve. Mi értelme van a nem kritikus sajtónak, amely ódákat zeng a hatalmon lévőkről? Az nem sajtó, hanem propaganda, amelynek egyébként Jeszenszky Zsolt is részese már igen régóta. Mert aki csak a belső csatornákon mer kritizálni, az nem valódi sajtós, csupán egy propagandista, aki a kötelező szólamok leírásán kívül másra nem is nagyon jó.

Jeszenszky elmondása szerint a kritikátlan rajongás és seggnyalás pont az ellenzéket jellemzi, hiszen ott volt MZP, Nagy Blanka, vagy Pankotai Lili, most pedig ott van Magyar Péter, akiért rajongani lehet. Nos MZP, Nagy Blanka, vagy Pankotai Lili soha nem okozott olyan hullámokat, mint amilyeneket okozott és okoz a mai napig Magyar Péter. Utóbbi két, pár napra felkapott megmondóember olyan sok vizet nem zavart, és ezt már akkor is tudni lehetett. MZP mögött valóban voltak jópáran, de ő eltaktikázta magát és a politikai gödör mélyére került, ahonnan vélhetően már soha nem lesz képes kimászni. Magyar Péter viszont nagyon más, hiszen benne azt látják sokan, akit évek óta várnak. Egy olyan embert, aki nem tartozik egyik ellenzéki párthoz sem, és már a jelenlegi kormánypárttal sincs semmiféle kapcsolata.

Abban persze Jeszenszkynek igaza van, hogy a magyar egy messiásváró nép. Én magam is elmondtam azt korábban, hogy itt addig változás nem lesz, ameddig egyetlen ember ki nem áll és szembe nem megy a rendszerrel. A magyar társadalom egy embert, egy vezetőt szeret követni, nem pedig egy pártot, vagy politikai programot. Ez akár tetszik, akár nem, így van. Magyar Péter ezzé az emberré lépett elő és lett valódi kihívója Orbán Viktornak. Értem persze, hogy Jeszenszky megrémült egy pillanatra, mivel akár a munkája is veszélybe kerülhet, de ehhez azt is fel kellene fognia, hogy mi is az ő feladata ebben a rendszerben. Mert az alapján, amit itt le bírt írni pár sorban, nem vagyok olyan biztos abban, hogy ezt felfogja. Elvégre arról lamentál, hogy ők igenis kritikusak és mernek valódi véleményt megformálni.

Ha megnézzük, egészen más hangvétellel, megközelítésekkel találkozunk a PestiSrácok, a Magyar Nemzet, a Demokrata, a Mandiner stb. hasábjain. Máshogy dolgoz fel egy-egy témát a Politikai Hobbista, a Fair Right, a Napi Aktuális vagy a Patrióta… És nem, nem ugyanazt mondja mindegyik, és nem Rogán írja a szövegeket – bármennyire is ez most az aktuális mantra a baloldalon.

Nem tudom, hogy sajnáljam-e, vagy inkább egy jót mosolyogjak ezen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.