Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Meghaladhatatlan hazugságspirálban vergődik a rezsim

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bevallom, nem volt ellenemre – legalább némi sovány vigaszom és örömöm hadd legyen már -, hogy az ellenzékiséggel egyáltalán nem vádolható, ellenben üzembiztosan fideszes vallású Bencsik-testvérek nem teljesen megalapozatlanul, és becsületükre legyen mondva nem is a személyét, hanem a produceri teljesítményét bírálva az elmúlt napokban élve boncolták a széles nyilvánosság színe előtt a 7 milliárdos Rákay Kálmán Fülöp Philip-jelenséget.

Bencsik András, aki természetesen soha nem volt munkásőr, az általa főszerkesztett Demokrata nevű pártlapban leírta, hogy a Petőfi-film minden tekintetben rossz lett, mondhatni ékesen elrettentő példája annak, hogy dilettánsoknak miért nem szabad filmet készíteni. Pláne 7 milliárdból, bazmeg – tettem hozzá én. Rákay Philip a húsvéti áhítattól eltelve erre válasz gyanánt csuklóból lejúdásozta Bencsik Andrást. Erre a zsigeri árulózásra reagálva Bencsik Gábor azzal vágott vissza Rákaynak, hogy elfogadhatatlan részéről, hogy összemossa a hazafiasságot a saját művészi teljesítményével, hát hiszen a hazafiasság nem mentség a tehetetlenségre. Mivel én még mindig nem tettem eleget hazafias kötelességemnek és nem tekintettem meg az enyhén szólva is vegyes fogadtatású forradalmi akciófilmet, ebben a kedvemre való polemizálásban nem osztottam magamnak lapot.

Viszont. Ha nem hagytam ki semmit, és ha jól tapogattam le a hosszú hetek óta teljes káoszban vergődő állampárti kommunikációt, aminek a fenti csupán egy apró vadhajtása, amely kormányzati propagandát Rogán Antal láthatóan egyre kevésbé bír kézben tartani (mondjuk ha az a hír terjedne rólam, hogy mocskos korrupciós ügyek ügyészségi nyomozati anyagaiból távolíttatom el a nevemet, aludni se tudnék, nemhogy a propagandagépezetet működtetni), akkor olybá tűnik, hogy nemcsak a hazaáruló nem fideszesek, az áruló Magyar Péterek körében, hanem a NER belső köreiben is vannak olyanok, akik a nyilvánosság színe előtt kritizálják a saját elvtársaikat és hangosan kibeszélnek a kórusból. Miszerint nem ilyen lovat akartunk, elvtársak, ez mintha megdöglött volna alattunk, nem erről volt szó. Úgy tűnik, hogy nemcsak Magyar Péter fülébe sugdossák Orbán közvetlen környezetéből, hogy szurkolnak a változásért, hanem miután Kocsis Máté, Gulyás Gergely vagy maga a bántalmazott nő szerepében kellemetlenkedő, a családon belüli erőszak ügyét a bulvár bűzös mocsarába beletaposó Varga Judit rántotta le váratlan őszinteséggel a leplet a fideszes nepotizmus legfőbb politikájáról, már a Bencsikek is érzik, hogy vagy megújulunk, vagy pokolra kerülünk, elvtársak.

Az szerintem nem kérdés, hogy ezek a nárcisztikusan bántalmazó autoriter rezsimek (via doktor Bánki György) képtelenek a megújulásra, az effajta rezsimek kizárólag a durvulásra képesek, úgyhogy bár zajkeltésnek, cicaharcnak, sokak szerint talán figyelemelterelésnek is tűnhet, hogy a senki által meg nem választott Bencsikek bírálják a senki által meg nem választott közpénzből kormánypárti üzletember-influenszer-producer Rákayt, de szerintem ez nem egészen így van. Ilyen szempontból tök beszédes, hogy bár nem feltétlenül tudom megmagyarázni magamnak, miért adott kétórás vágatlan interjút a 7 milliárdos modoros szolga a Telexnek, de második nekifutásra értékelem, hogy így tett, mert újabb érdekes részletét fedte fel annak, hogy mennyire kész van a propaganda. Mivel tehát a filmjét nem láttam, azt a részét elengedem a lamentálásának, maradjunk a kegyelmi pedofil ügynél annál is inkább, mert vannak, akik szerint borzasztó, hogy ez mennyire feledésbe merült. Szerintem meg a Magyar Péter körüli hájp ellenére sem merült feledésbe, és ez addig nem is fog változni, ameddig a társadalom nem kap választ arra, hogy kinek volt fontos K. Endre kegyelme, kinek az embere K. Endre, és ezek után hogy nem sül le a Fidesz pofájáról a bőr, hogy családbarát, gyermekvédő jelzővel árulja magát. Úgy különösen, hogy a K. Endre kegyelmi kérvényét ellenjegyző Varga Juditot sem védték meg a bántalmazástól. Tehát Rákay azt mondja:

„Ami nagyon szíven ütött, hogy kettőperces aláírással Novák Katalin zárójelbe tette mindazt a sok évig tartó megfeszített munkát, amit ő és a csapata annak idején családügyi miniszterként a családokért tett. Egy olyan családtámogatási rendszert, amit a világ bármely részéről meg lehetett süvegelni. És egy ilyen ügyért, egy vállalhatatlan és védhetetlen ügyért mindazt, amiért dolgozott, azt zárójelbe tette, és aláásta a Fidesz egyes számú fundamentumát” (…) az volt a minimum, hogy le kellett mondani, én Novák Katalin helyében hétfőn mondtam volna le”.

Rákay „első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor az első cikk megjelenése után egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, a sopronbánfalvai kormányülés szünetében, és hozzátette: „Az azért megdöbbentő, hogy végig lehet vinni egy ilyen ügyet úgy, hogy arról a miniszterelnöknek semmiféle tudomása sincs. Szerintem ez valahol dermesztő, mert ilyen politikai hibákat nem lehet véteni”. Azt Rákay Kálmán nem tudja, hogy Novák magától mondott-e le, viszont a helyében ő elkerülte volna annak a látszatát, hogy „napok menjenek el azzal, hogy van itt ügy, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni, minden kegyelmi ügy megosztó típusú nagyon rossz és vállalhatatlan mondatok jönnek”. „Én hétfőn, amikor az újságcikk megjelent, azonnal összehívtam volna egy sajtótájékoztatót, és azt mondtam volna, hogy óriásit hibáztam, köszönöm”.

Természetesen az újságcikk nem hétfőn jelent meg, de nemcsak ebből következik, hogy teljesen szét van csúszva a gépezet, ezért ahányszor megszólalnak, annyiszor vetődik fel a kérdés, hogy minek. Amit itt fent olvasunk, az vádiratként is értelmezhető azzal kapcsolatban, hogy nemcsak Polt Péter nem ura a helyzetnek az ügyészségen, de Orbán Viktor lába alól is kicsúszott a kormányzás talaja. Amiről Rákay fecseg, az teljesen pontatlan. K. Endre kegyelméről az első cikk február 2-án, pénteken délelőtt 10 és 11 óra között jelent meg a 444-en, a sopronbánfalvai kormányülésre pedig február 4-én, vasárnap kezdtek el szállingózni az illetékesek. Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök ekkor már legalább két napos fáziskésésben volt, amihez képest Novák is már három napos fáziskésésben lett volna, ha hétfőn sajtótájékoztatót hív össze és megmagyarázza, hogy mit művelt. Nem ez történt, konkrétan hat napba telt, mire Orbán egyáltalán kibújt a függöny mögül miszlikbe aprítást belengetve, és még kettőbe, amíg Novák és Varga lemondott. De ami ebben a Rákay-féle okfejtésben igazán zavarba ejtő –  legalább annyira mint amikor Kocsis Máté azzal próbálja lejáratni Magyar Pétert, hogy elkotyogja, hogy a Fideszben pofára, nepotista alapon osztogatják a milliós pozíciókat, vagy mint amikor Gulyás kiül a szürke fal és a súgógép közé felmondani, hogy egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez, majd másnap a megfélemlített feleséget betolják Hajdú Péter kanapéjára, hogy a családi bántalmazása történetét zúdítsa rá a közéletre -, hogy nem világos, hogy most bírálja, vagy védelmezi a gazdáját, aki hozzávágta a 7 milliárdot.

Szerintem nem könnyű eldönteni, hogy akkor most Orbán mentségére szolgál, hogy nem tudott semmiről, vagy megdöbbentő és dermesztő, hogy a hatalmas zseni körül ekkora politikai hibákat (én a bűnt találóbbnak érzem) el lehet követni, mert nem tud semmiről? Vagyis Varga Juditot titokban terrorizálja a férje, a pártja meg annak ellenére nem érzi magára nézve kínosnak ezt, hogy Bayer Zsolt már tíz éve tudja, hogy a miniszterasszony ura egy kibaszott szörnyeteg. A kegyelmi ügy meg úgy megy át a kormányzati és államelnöki apparátuson, hogy senki nem tud róla, amit onnan lehet tudni, hogy Rákay producer „első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor az első cikk megjelenése után egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, a sopronbánfalvai kormányülés szünetében. És ha ezt első kézből tudja, akkor azt miért nem tudja, hogy Novák (és Varga) lemondott, vagy lemondatták? És ha ő, a 7 milliárdos talpnyaló ilyen információkat első kézből tud, akkor Orbán Viktor hogy nem tud semmit arról, hogy a családbarát pártja és kormánya elsőszámú reklámarca pedofil bűnsegédeket hagy futni?

Nem tudom, melyik a nagyobb gáz: ha ez valóban így történt, ahogy Kálmán Philip állítja, vagyis ennyire magán kívül van az orbánizmus, hogy a vezér semmiről nem tud, vagy ha nem így történt, tehát az orbánizmus egy meghaladhatatlan hazugságspirálban vergődik, és mostanra totálisan képtelenné vált arra, hogy a saját hazugságaival szinkronban maradjon. Bárhogy is van, mindkettő durva (én ez utóbbira tippelek). Ugyanis amit Rákay Fülöp, sokoldalúan tehetségtelen nertárs előadott nekünk, annak számomra ugyanaz a jelentése, mint a többinek: elértek abba a fázisba, hogy már csak úgy tudják magukat menteni, ha közben saját magukra tesznek terhelő vallomást. Vagyis már csak olyan érvekkel tudják menteni a menthetetlent, amelyek legalább olyan súlyosak, mint az eredeti állítás, amit tagadni akarnak. Különben igen, egy normális országban, ahol a hatalmi ágak egészségesen szét vannak választva, a miniszterelnöknek nem kell tudnia arról, hogy a független államelnök kinek ad kegyelmet. Ez nem az az ország, úgyhogy ha már Rákay Kálmán a 7 milliárdot megszolgálandó azzal mentegeti a miniszterelnököt, hogy nem tudott semmiről, akkor elég valószínű, hogy a miniszterelnök szügyig sáros ebben az ügyben is. Szerintem legalábbis. Ez már az a pont, ahol akkor is sáros, ha nem ő a legsárosabb. Minek kell rendeleti teljhatalom neki, ha soha semmiről nem tud? Amúgy pedig kinek volt fontos K. Endrének megkegyelmezni?

A címlapkép illusztráció. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.