Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szavak nagyobb lefegyverzőerővel bírnak, mint a fegyverek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Madridban a spanyol rendőrség első látásra igen brutálisan bánt el két afrikai férfival az egyik belvárosi kerületben. Egy szemtanú az autójából filmezte azt, ahogy egy földön fekvő férfire térdel egy helyi rendőr, aki fojtófogást alkalmaz rajta, miközben egy mellette álló fekete férfi láthatóan bármiféle agresszió nélkül ezzel kapcsolatban kérdőre vonja, mire a másik rendőr torkon üti a botjával, majd megpróbálja a földre vinni őt is, ám kiszabadul a rendőr szorításából és elmenekül. A rendőrség előállt a saját verziójával, miszerint 4 emberhez hívták ki őket, akik agresszívan viselkedtek, közülük két ember engedelmeskedett a rendőrségnek, ketten viszont agresszívan léptek fel és meg is harapták az intézkedő rendőröket. Egy normális helyzetben ezt nem kérdőjelezné meg az ember, hiszen sajnálatos módon ilyen esetek előfordulnak, azonban a videófelvételen nagyon nem ez látszik. Azzal együtt is, hogy nem látni, miként indult az egész akció, és mi váltotta ki a reakciókat.

Én magam is találkoztam már helyi rendőrrel és sajnos el tudom mondani, hogy nem a legbarátságosabb emberekről van szó. Nem azért mondom ezt, mert rendőrellenes lennék – noha sajnálatos módon a tapasztalatom nem éppen pozitív velük kapcsolatban – hanem azért, mert ritka volt az a helyzet, amikor emberi módon kommunikáltak volna és ne lettek volna tuskók, valamint ne gondolták volna magukat felsőbbrendűnek. A Covid-járvány ideje alatt volt, hogy leálltak velem ordibálni úgy, hogy egyáltalán nem volt igazuk. Ha nem lettek volna ott a barátaim szemtanúként, akkor lehet, hogy elbeszélgettek volna velem is. Nem azt mondom, hogy minden rendőr ilyen, azt sem mondom, hogy a többségük ostoba lenne, esetleg agresszív, de sajnálatos módon előfordul és nem is túl ritkán. Sokszor aluliskolázott, kisebbségi komplexussal rendelkező emberek mennek rendőrnek, akik egy olyan közegbe kerülnek, ahol a rasszista viccek, a szélsőséges viselkedés nemhogy nem megengedett, hanem inkább támogatott.

Írtam már korábban egy ismerősömről, aki egy rendőrkapitányságon dolgozott és annak volt szemtanúja, hogy a rendőrök karlengetve fasiszta dalokat énekelgettek az étkezdében, és arra is volt példa, hogy őt magát szexuálisan zaklatták. Megint csak nem azt mondom, hogy ez mindenhol előfordul, de aki azt hinné, hogy túlzok, az téved; messze nem ez az egyetlen ilyen eset, amelyet fel lehet sorolni ezzel kapcsolatosan. A történet ott kezdődik, hogy a rasszizmust már akár fiatalkorban belenevelik az emberbe, ami aztán később, amikor valamiféle hatalom kerül a kezébe, egyfajta fegyverré válik. Csak említés szintjén mondanám el, hogy nemrégiben egy munkával kapcsolatos helyzetben egy anyuka – Kubából Spanyolországba menekült illetőről van szó – arra kért meg, hogy magyarázzam el a Kanadából ideérkező vendégdiáknak, hogy az itt lakó fekete migránsok hogyan próbálnak meg illegális árucikkeket eladni és milyen vicces, amikor a rendőrök elől menekülnek. Ezt fontosnak gondolta lefordítani, hiszen ilyet elmondása szerint Kanadában nem láthat a vendégdiák.

A legszomorúbb az egészben az, hogy az ilyen körülmények között nevelkedett fiatalok egyszer csak felnőnek, és ha hatalom közelébe kerülnek, súlyos problémákat okozhatnak. Ha rendőrnek megy az ember, akkor a videón látható történetek szereplője lehet, viszont ha mondjuk politikusnak megy, akkor súlyos, akár társadalmi szintű változásokat is eszközölhet, amelynek sokkal mélyrehatóbb eredményei vannak. A spanyol társadalom egy része a rendőrség ilyenfajta viselkedésével szemben szólal fel, amelynek hatására egy nagyobb tüntetés is kialakult az eset másnapján, miközben sokan arról beszélnek, hogy a migránsok veszélyesek, és jól tette azt a rendőrség, hogy erőszakosan lépett fel velük szemben, mivel lehetne sokkal súlyosabb is a helyzet. Erre példaként Franciaországot hozták fel, amelynek történelmi múltja miatt egyrészt teljesen más a migránshelyzet, mint Spanyolországban, másrészt pedig teljesen más a társadalom összetétele is.

Vannak persze esetek, amikor külföldiek okoznak súlyos eseteket – a legutóbb egy kubai férfi vágta le machetével egy nő védelmére siető spanyol srác karját -, de azért a bűnesetek többsége a mai napig spanyolokhoz köthető. Ez persze nem is meglepő, hiszen mégis csak Spanyolországról van szó, de hát akkor miért viselkednek egyesek úgy, mintha a valódi probléma a külföldiekkel lenne? Itt Granadában a legutóbbi gyilkosságok mindegyikét spanyol állampolgárok követték el, és a legtöbb esetben droggal kapcsolatos leszámolásról volt szó. De volt családon belüli erőszak is, amelynek – mint ahogy az lenni szokott – nők estek áldozatául. Ilyen esetekben sajnos a rendőrök keze sokszor meg van kötve, ezért pontosan tudom, hogy a felelősség nem őket terheli, de az, amit Madridban megtettek, véleményem szerint igenis egy óriási hiba volt. Ugyanis nem erőt, hanem inkább erőszakot mutattak, amelynek megítélése nem annyira egyértelmű.

Érdekes módon a brit rendőrök, akik sokszor komoly kiképzésen esnek át, valahogy nem nagyon szoktak bunkósbottal nekiesni civileknek, sokkal inkább az a jellemző rájuk, hogy a helyzet eszkalálása helyett szavakkal próbálnak meg hatni a másik félre, ezzel is csillapítva a kialakult feszültséget. A spanyol rendőrök – hasonlóan a magyarokhoz – nem nagyon képesek arra, hogy szavakkal hassanak a másik félre, a jelenlétük inkább ront a helyzeten, mint segít. Ameddig viszont ezeket a rendőröket nem képzik ki kellőképpen, addig nem érdemes csodákat várni ilyen helyzetekben. Ha ugyanis nem tudnak szavakkal „lefegyverezni” valakit, akkor majd a botjukkal fogják. Az egyetlen szerencse az egészben az, hogy legalább a fegyverüket nem túl sűrűn használják a rendőrök, ezért ritka az, amikor valaki halálos lövést kap egy túlbuzgó rendőrségi ellenőrzés során. Már ennek is lehet örülni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.